SENTÈNCIA PEL SAQUEIG D'UNA HISTÒRICA ENTITAT CULTURAL
'Cas Palau': Convergència, condemnada per l'Audiència de Barcelona
El tribunal acorda el decomís de 6,6 milions d'euros de fons del partit i imposa una pena de presó a l'extresorer
La sentència considera que hi havia una infraestructura per al desemborsament de comissions de Ferrovial a Convergència a canvi d'obra pública
zentauroepp41607653 barcelona 15 01 2018 sociedad llegada de osacar a la aud180115093315 /
L'Audiència de Barcelona ha condemnat Convergència Democràtica (CDC) per haver percebut comissions de la constructora Ferrovial, a través del Palau de la Música, a canvi de l'adjudicació d'obra pública en els últims Governs de Jordi Pujol, segons la sentència que s'ha fet pública aquest dilluns. El tribunal de la Secció 10 acorda el decomís de 6,6 milions d'euros. A l'extresorer del partit, Daniel Osàcar, se li ha imposat una pena de quatre anys i cinc mesos de presó. Els directius de la constructora han resultat absolts per la prescripció del delicte. [Segueix les últimes notícies sobre la sentència del cas Palau en directe.]
La sentència relata que l'expresident del Palau Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, també condemnats, van mediar per establir i posar en marxa un sistema que va permetre que l'empresa Ferrovial pagués comissions a CDC a canvi de l'adjudicació d'obres públiques per part de la Generalitat en determinats ajuntaments en mans del partit. Per això, els dos exmàxims responsables de l'entitat cultural van pactar primer amb l'extresorer convergent Carles Torrent, mort el 2005, i després amb el seu successor, Daniel Osàcar.
A aquell entramat, segons els magistrats, hi va contribuir Gemma Montull, que era la directora financera del Palau. Per al desemborsament de comissions, els exdirectius de l'entitat "van posar a disposició dels directius de Ferrovial i membres de CDC tota l'estructura econòmica del Palau de la Música, perquè aquests poguessin ocultar el pagament i el cobrament, respectivament," d'aquestes quantitats, sota "la forma de patrocini els primers i sota la de convenis de col·laboració i pagament de factures per serveis no prestats" per a l'auditori els segons.
Comissions del 4%
Les comissions que Ferrovial i CDC van pactar que pagaria la constructora eren del 4% de l'import total de l'import de les adjudicacions de les obres públiques. El 2,5% era per al partit i l'1,5% per a Millet (1%) i Montull (0,5%). Aquest acord, indica la resolució, es va mantenir "ininterrompudament" des d'abans del 1999 fins al 2009, quan els Mossos d'Esquadra van registrar l'auditori barceloní a la recerca de proves sobre el saqueig de l'entitat.
Els pagaments de Ferrovial a CDC arribaven, segons el tribunal, de manera "emmascarada" i, per fer-ho, es feia servir "l'estructura juridicofinancera" del Palau, que els exdirectius ara condemnats "posaven a disposició" per a aquesta operació. Des de principis del 1999 fins al juliol del 2009, el total de comissions satisfetes al partit va pujar, com a mínim, a 6,6 milions d'euros, que és la quantitat que el tribunal ordena decomissar. A través d'aquest mecanisme, Millet i Montull van aconseguir 3,5 milions d'euros. CDC té 15 seus embargades cautelarment, però el seu valor és només de 3,2 milions d'euros, i per tant falten 3,4 milions per cobrir tota la quantitat. No obstant, es pot presentar recurs davant el Tribunal Suprem.
La canonada
"El Palau de la Música era la canonada per la qual transitaven els diners que Ferrovial volia fer arribar a CDC". El fiscal Emilio Sánchez Ulled va deixar anar a boca de canó aquesta frase a la segona part del seu informe final del judici, que es va acabar el 16 de juny del 2017.
Una de les proves que el tribunal valora a la sentència són els documents trobats en el registre del Palau el 23 de juliol del 2009. La fiscalia sosté que aquests papers indiquen que Ferrovial va pagar comissions a CDC, a través de l'entitat, a canvi d'obra pública. Una hipòtesi reforçada en el judici pel pacte segellat entre el fiscal i la defensa de Jordi Montull i de la seva filla Gemma. Millet no es va voler quedar sol i, al final, també es va apuntar al carro de les confessions.
La confessió
Notícies relacionadesDurant el judici, Millet i Gemma Montull es van explicar amb claredat: "Ferrovial feia donacions al Palau perquè els diners anessin a pagar a CDC a canvi d'obra pública. Això no ho vaig dir en la meva confessió del 2009, però és la veritat", va admetre el que va ser màxim responsable del Palau de la Música. Gemma, que ocupava el càrrec de directora financera, va ratificar el desviament de fons al partit. I el seu pare va insistir i va recordar que "les comissions van passar del 3% al 4% perquè CDC volia més diners". El terratrèmol va afectar Carles Torrent, que va ser tresorer de CDC fins al 2005, quan va morir, i el seu substitut al càrrec, Daniel Osàcar, i a qui l'expresident del Palau va assenyalar com el "Daniel" que figura en un document sobre el repartiment de comissions.
L'independentisme, inclòs el PDECat, successor de CDC, s'ha desmarcat des del primer moment d'aquella Convergència de Jordi Pujol i ha fet pinya assegurant que era una altra època i que la corrupció és història.
Jordi Montull Fèlix Millet Palau de la Música Cas 3% Convergència Cas Palau Daniel Osàcar Ferrovial Gemma Montull
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia