Perfil
Roger Torrent, home de partit i polític professional
El nou president del Parlament, el més jove i el setè d'ERC, no encara una legislatura fàcil, començant per la investidura des de Brussel·les de Carles Puigdemont
Roger Torrent i Ramió (19 de juliol del 1979, Sarrià de Ter) ha sigut elegit com el 15è president del Parlament de Catalunya, el més jove de la història de la institució catalana. Malgrat els seus 38 anys, Torrent no és una cara del tot desconeguda per a la ciutadania catalana. L'actual alcalde de Sarrià de Ter (Gironès) és un home de partit i polític professional, criat i madurat dins de les files d'Esquerra Republicana i amb, almenys, una de les virtuts suggerides per la seva antecessora, Carme Forcadell: arriba “sense processos judicials oberts”.
Torrent serà el setè representant d'Esquerra Republicana de Catalunya a presidir el Parlament, si tenim en compte que Carme Forcadell ho va fer en nom de JxSí. El primer va ser el també president de la Generalitat i afusellat pel franquisme Lluís Companys, que el 1932 recupera la tradició parlamentària a Catalunya.
Un polític born and raised a ERC, Torrent comença a militar a les seves joventuts del partit el 1998 i salta a Esquerra l'any 2000. Un any abans ja va encapçalar les llistes del partit per a l'alcaldia, i va ser elegit regidor. Durant la seva carrera política, que suma avui dia 18 anys d'experiència, ha compaginat diferents càrrecs, tant interns del partit com en institucions públiques.
El 2000 ocupa el càrrec de secretari de política parlamentària regional a Girona fins al 2008, que se solapa el 2007 amb l'alcaldia de Sarrià de Ter, un municipi de 5.052 habitants segons l'últim cens. Torrent ha compaginat la política municipal amb la nacional, al ser, a més d'alcalde, membre de l'executiva de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), una de les puntes de llança de l'independentisme en l'esfera municipal, juntament amb l'AMI.
Torrent ha anat sumant galons i es va estrenar com a diputat a les autonòmiques del 2012, quan va encapçalar la llista d'ERC per Girona. En les del 2015, quan ERC i el PDECat es van unir sota el paraigua de JxSí, Torrent va ser relegat a la plaça de número dos, en detriment de la que seria consellera de treball, Dolors Bassa. Un número dos per Girona que va reeditar en les eleccions del 21 de desembre, també darrere de Dolors Bassa.
Torrent és de formació politòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un màster en estudis territorials i urbanístics per la UPC i la UPF, a més d'un postgrau en comunicació política. Ha actuat com un dels portaveus de JxSí en l'última legislatura i, dins de les seves actuacions, una de les més recordades probablement és la que va demanar la votació secreta en la declaració unilateral d'independència.
Notícies relacionadesDurant la campanya, després del pas al costat de Marta Rovira en alguns debats i entrevistes, va ser Torrent, juntament amb el dimitit Carles Mundó, qui va defensar els postulats d'ERC, amb què va acabar aconseguint 32 diputats en l'actual Parlament.
La seva presidència del Parlament no promet ser fàcil, ja que comença en el pròxim ple amb el controvertit intent de la investidura des de Brussel·les del president cessat Carles Puigdemont, que exigirà, com a mínim, una interpretació favorable de la Mesa del Parlament. Cosa per la qual la seva antecessora, Carme Forcadell, és investigada pel Tribunal Suprem.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»