La seqüència dels fets
Així va aconseguir EL PERIÓDICO la notícia que la CIA havia alertat els Mossos del risc d'atemptat a Barcelona i així es va gestar el boicot nacionalista contra el diari
El terrorisme gihadista va ensangonar la Rambla de Barcelona el 17 d'agost del 2017. Unes hores després del crim, EL PERIÓDICO va informar que la CIA havia alertat al maig els Mossos del risc d'un atemptat imminent a la Rambla i altres llocs turístics de Barcelona. Aquests 10 passos relaten la gènesi de la notícia i l'assetjament que va patir el diari per revelar-la als ciutadans.
1.- La primera notícia sobre l'avís de la CIA als Mossos
El 17 d’agost de l’any passat, unes hores després de l’atemptat de la Rambla de Barcelona, EL PERIÓDICO publicava a la seva edició ‘on line’ una informació exclusiva: la CIA havia previngut dos mesos enrere els Mossos del risc d’atemptat terrorista a la capital catalana. La policia autonòmica havia sigut alertada a finals de maig pels serveis d’intel·ligència nord-americans del risc que Barcelona, i més concretament el turístic bulevard de la Rambla, fossin objectius del gihadisme. El dia 18, l’edició impresa del diari recollia la notícia.
2.- Les fonts originals de la informació
Les fonts de la informació eren dos alts membres del Govern català. Un havia confiat en els últims dies de maig a un responsable del diari la seva preocupació per l’avís de la CIA que els Mossos acabaven de rebre. EL PERIÓDICO va confirmar la informació amb una segona font de l’Executiu de Puigdemont, que va demanar l’embargament de la notícia per no crear una imprudent alarma social. El diari va acceptar el tracte. Quan els terroristes van atacar a la Rambla, el compromís va quedar obsolet per la tragèdia i el diari va publicar la informació pel seu indubtable interès públic.
3.- Els desmentiments de Puigdemont, Forn i Trapero
En els dies següents a l’atemptat, l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el seu conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van negar amb més o menys contundència que els Mossos haguessin rebut l’avís de la CIA sobre un atemptat imminent a Barcelona. Primer va ser Puigdemont (el 20 d’agost a La Sexta), després Forn (el 22 a RAC-1 i el 26 a ‘El Nacional.cat’, tot i que aquí no amb tanta rotunditat), i per últim Trapero (el 28 d’agost a Catalunya Ràdio: «¿És mentida?», li va brindar Mònica Terribas. «Sí», va afegir el cap de la policia).
4.- Un document de la intel·ligència dels EUA avala la informació
El 30 d’agost, EL PERIÓDICO va aconseguir una còpia de la nota de l'espionatge nord-americà que alertava del risc d’atemptat en «zones turístiques molt concorregudes» de Barcelona i «específicament a la Rambla». Havia sigut remesa pel National Counterterrorism Center, que coordina la CIA, l’FBI, la NSA i altres agències federals. I havia arribat el mateix dia, el 25 de maig, als Mossos, al CNI, al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i a les Forces de Seguretat de l’Estat. El diari va publicar un extracte del document el 31 d’agost.
5.- El tractament del document que va alertar als Mossos
El document era un fragment de l’original remès per l’espionatge dels EUA al CITCO espanyol indicant que els Mossos havien sigut avisats el 25 de maig per ells mateixos. Per evitar sospites sobre la seva identitat, la font va demanar eliminar parts de la nota i canviar-ne la tipografia original. El diari hi va accedir i en el procés de tractament del text es van colar dos errors: ‘Iraq’ es va convertir en ‘Irak’ i ‘administrative’ en ‘administratives’. La propaganda independentista va fer servir aquestes lamentables però innòcues errates per tractar de desacreditar la informació.
6.- Campanya de linxament de EL PERIÓDICO
El Govern català i el cap de la policia van contraatacar la publicació del document reservat que demostrava que els EUA havien alertat els Mossos del risc d’atemptat a Barcelona acusant EL PERIÓDICO i els seus periodistes de voler desacreditar i embrutar la feina de la policia catalana i del mateix Govern. A aquests s’hi va sumar a les xarxes socials una baladrera i amenaçant canilla digital. En aquest grup hi van participar amb entusiasme destacats propagandistes i polítics nacionalistes que van animar a fer un boicot contra el diari.
7.- Forn i Trapero admeten que van rebre l'avís
El 31 d’agost, el conseller d’Interior i el major dels Mossos van oferir una curiosa roda de premsa. Mentre Forn insistia a acusar EL PERIÓDICO de difamar la policia catalana i Trapero a assenyalar amenaçadorament dos periodistes del diari, per primera vegada tots dos van admetre el que havien estat negant: els Mossos sí que n’havien sigut alertats el 25 de maig. Llavors es van refugiar en el rebuig no argumentat que l’avís vingués de l’espionatge dels EUA i que l’alerta i l’atemptat tinguessin alguna relació, relació que el diari mai havia establert
ni apuntat.
8.- EUA confirma que va avisar a la policia catalana
Mentre la canilla digital es dedicava al linxament d’EL PERIÓDICO i dels seus professionals, amenaces de mort contra el seu director incloses, l’1 de setembre el diari va publicar una nova confirmació que Estats Units havia alertat els Mossos. El National Counterterrorism Center va certificar per escrit el 21 d’agost al CITCO espanyol que els Mossos estaven entre els destinataris de la seva alerta del 25 de maig sobre Barcelona. A més, altres informes datats amb anterioritat acreditaven l’existència de contactes freqüents entre l’espionatge dels Estats Units i els Mossos.
9.- La publicació del document íntegre reenviat pels EUA
L’edició impresa de l’1 de setembre reproduïa (aquesta vegada sense cap altre tractament ni alteració de l’original que la supressió de tres números de referència que podien donar alguna pista sobre la identitat de la font informativa) el document remès pel National Counterterrorism Center dels Estats Units al CITCO certificant que la intel·ligència dels EUA havia avisat el 25 de maig els Mossos. El document, classificat com a «secret», està encapçalat per un enunciat nítid: «Text de la nota enviada als Mossos el 25 de maig».
10.- L'intent dels Mossos de destruir la nota
Notícies relacionadesEl 26 octubre, la Policia Nacional va interceptar una furgoneta dels Mossos que transportava documentació per cremar a la incineradora de Sant Adrià. Els papers van ser reclamats per la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. Entre ells va aparèixer la comunicació original de la intel·ligència dels EUA remesa el 25 de maig als Mossos amb l’alerta antiterrorista de la Rambla. Els Mossos havien intentat destruir també un document d’ús intern que reproduïa l’avís dels espies nord-americans.
Carles Puigdemont Terrorisme islàmic El Periódico de Catalunya Mossos d'Esquadra L'Estat Islàmic Atemptat a Barcelona 17-A Joaquim Forn CIA (Central Intelligence Agency) Josep Lluís Trapero
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia