Missatges caçats

¿És il·legal difondre els missatges de Puigdemont a Comín?

Els experts consultats coincideixen que, davant la rellevància pública de les informacions i els personatges, preval el dret a la informació

zentauroepp41225937 carles puigdemont i toni com n arriben al parc del cinquante180131161539

zentauroepp41225937 carles puigdemont i toni com n arriben al parc del cinquante180131161539 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

"Tornem a viure els últims dies de la Catalunya republicana", "el pla Moncloa triomfa", "els nostres ens han sacrificat", "això s'ha acabat"... Els missatges caçats per un càmera de Telecinco del president destituït, Carles Puigdemont, a l'exconseller Toni Comín en un acte a Bèlgica han sacsejat mediàticament l'actualitat del procés a Catalunya.

El debat sobre les conseqüències polítiques d'aquesta informació, si Comín era conscient o no que estava sent gravat o l'ètica de l'actuació dels periodistes de Telecinco donarien (i fàcilment donaran) per a extensos debats i articles. Però, ¿és legal difondre aquests missatges?

L'advocat de Toni Comín, Gonzalo Boye, ha afirmat que la publicació d'aquests missatges és una vulneració al dret a la intimitat, ja que l'intercanvi s'emmarca en una conversa privada i s'extreu d'un vídeo que grava la pantalla del telèfon personal de Comín.

Argument que rebaten l'actual presidenta de la secció de drets de la propietat intel·lectual i drets d'imatge del Col·legi d'Advocats de BarcelonaMarta Insúa, i el seu predecessor en el càrrec, Jordi Bacaria. "Encara que les comunicacions telefòniques són privades, la informació que se n'extreu és d'interès públic i no inclou cap dada d'estricte caràcter personal", diu Insúa. Preval, segons el seu criteri, el dret a la informació sobre el de la intimitat.

Procediment legal

El mètode d'obtenció de les imatges -un vídeo gravat per un càmera en un acte públic- tampoc seria constitutiu de delicte, segons Bacaria. "No hi ha intercepció, ja que no se li ha punxat ni robat el mòbil", comenta el lletrat. Bacaria posa com a exemple una captació similar que va afectar un antic president del grup parlamentari del PP, Daniel Sirera, que va ser fotografiat mentre escrivia al seu telèfon mòbil: "Aquest partit és una merda". Cas que no va acabar en cap condemna.

Un altre dels arguments de l'advocat defensor de Comín és que és irrellevant que la gravació es fes en un lloc públic, ja que implicava la intimitat del mòbil. L'exconseller "no pot adduir expectativa d'intimitat, ja que es trobava en un acte públic i envoltat de periodistes. Seria diferent si les gravacions s'haguessin fet en la intimitat de casa seva o en una habitació d'hotel", comenta Bacaria.

Notícies relacionades

"No és diferent que si el periodista hagués sentit aquests comentaris en una conversa verbal, tant presencial, com a distància, entre Puigdemont i Comín", secunda l'experta en propietat intel·lectual i drets d'imatge. Insúa diferencia la filtració de l'intercanvi entre els membres del Govern cessat d'un altre cèlebre missatge telefònic, el “Sigues fort, Luis”, de Mariano Rajoy a Luis Bárcenas.

Diferent, ja que aquesta informació va ser fruit de la filtració d'un sumari judicial. En conseqüència, no va ser la filtració d'una conversa privada directament, sinó d'un document judicial sobre una causa que estava sent investigada. I això, segons la seva opinió, podria constituir un atenuant més gran en la demanda que Boye ha anunciat que Comín presentarà contra Telecinco.