EL TAULER CATALÀ
Puigdemont convulsiona el procés: "S'ha acabat"
L'expresident es dona per "sacrificat" en uns missatges privats a Comín però després justifica els seus dubtes: "Soc humà"
JxCat i ERC recuperen la sintonia i avancen en les negociacions després del fiasco de la investidura
zentauroepp41225937 carles puigdemont i toni com n arriben al parc del cinquante180131161539 /
Hi ha un Carles Puigdemont públic i un de privat. El Puigdemont públic crida l’independentisme a mantenir la unitat al voltant d’ell, a «respondre a l’atac» de l’Estat i adverteix que és l’únic candidat possible a president. El privat, que ahir va deixar de ser-ho per una aparatosa badada de Toni Comín, està a punt de tirar la tovallola i es dona per amortitzat. «Suposo que tens clar que això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat, almenys a mi», li diu l’expresident al seu company a Brussel·les en un missatge de mòbil que es va convertir en un terratrèmol polític.
Un dia després de la investidura fallida de Puigdemont, que va quedar ajornada per voluntat de Roger Torrent (ERC), l’independentisme va patir ahir una gran sotragada. Els missatges de l’expresident català a l’exconseller Comín, que aquest va llegir en un acte públic a la vista de les càmeres, van acabar divulgats per Tele 5 i protagonitzant totes les tertúlies.
El seu contingut és radicalment oposat als arguments que l’expresident Puigdemont va oferir després del fiasco del Parlament, tant pel que fa al seu estat anímic com pel que té a veure amb la profunditat de l’esquerda oberta entre Junts per Catalunya i ERC.
"Dret de defensa"
«El pla Moncloa triomfa. Només espero que sigui veritat que gràcies a això poden sortir de la presó tots. Perquè si no el ridícul és històric [...] Vosaltres sereu consellers (espero i desitjo), però jo ja estic sacrificat tal com suggeria [Joan] Tardà [diputat d’Esquerra]», diuen els missatges, enviats després que el president del Parlament decidís ajornar la investidura de Puigdemont.
L’expresident de Catalunya aclareix després que dedicarà el que li queda de vida a «protegir» la seva reputació. «M’han fet molt de mal, amb calúmnies, rumors, mentides, que he aguantat per un objectiu comú. Això ara ha caducat i em tocarà dedicar la vida a la defensa pròpia», afegeix, desafiador.
"Soc humà"
El Puigdemont públic va reaparèixer poc després que els seus missatges s’haguessin convertit en la notícia del dia. No desmentia res, però assegurava que l’enfonsament moral del dia anterior es devia només a un moment de feblesa ja superat. «Soc humà i hi ha moments que també jo dubto. També soc el president i no m’arronsaré ni em faré enrere, per respecte, agraïment i compromís amb els ciutadans i el país. Seguim!», va escriure a Twitter.
Sóc periodista i sempre he entès que hi ha límits, com la privacitat, que mai s’han de violar. Sóc humà i hi ha moments que també jo dubto. També sóc el President i no m’arronsaré ni em faré enrere, per respecte, agraïment i compromís amb els ciutadans i el país. Seguim!
— Carles Puigdemont (@KRLS) 31 de enero de 2018
Després de la investidura avortada i els missatges de Puigdemont, no obstant, els partits independentistes es van centrar a tractar de reconstruir ponts. Hi va haver reunions, tant del grup parlamentari de Junts per Catalunya –que va acabar amb tancament de files al voltant d’un expresident que no va participar per via telemàtica en la trobada, segons fonts de la formació– com dels postconvergents amb Esquerra Republicana.
Més enllà dels judicis sobre l’estat de la moral de victòria de Puigdemont, la publicació dels missatges va obrir la incògnita immediata de si afectaria el normal desenvolupament de les converses entre Junts per Catalunya i ERC a la recerca d’un pacte que permeti investir, sí, Puigdemont, però també preveure les accions posteriors. És a dir, què fer quan el Tribunal Constitucional suspengui cautelarment el flamant president si fos reelegit.
Programa de Govern
Segons fonts de la negociació, que prossegueixen i que en cap moment s’han interromput –ni el mateix dimarts–, els missatges de Puigdemont no tindran cap efecte en la taula de diàleg. «Hi ha bona sintonia, s’ha avançat en programa i estructura de Govern», sostenien fonts coneixedores de les reunions.
Notícies relacionadesEls republicans van tornar a posar l’accent en el fet que el quid no està en si Puigdemont sí o no, sinó a preveure com es passa de la investidura del líder de Junts per Catalunya a un Govern efectiu (i per tant, a un president igualment habilitat) que es posi a treballar des del minut u. Les mateixes fonts han afirmat que, potser per la imatge de bronca en la trinxera independentista, les converses entre les dues forces «han avançat» de manera significativa.
Nou candidat
Òbviament, el Govern espanyol no va entendre de la mateixa manera els missatges de Puigdemont. Així, la vicepresidenta de l’Executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, va sol·licitar al president del Parlament, Roger Torrent, que obrís una nova ronda de contactes per elegir un nou candidat a presidir la Generalitat. També va reclamar la vicepresidenta que «s’assumeixi públicament el que es diu en privat». És a dir, que «això s’ha acabat» –que cadascú entengui això com vulgui–, i que la tàctica de la Moncloa «ha triomfat».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"