Suïssa rebutja extradir Gabriel tot i que el Govern hi confia
El ministre de Justícia assegura que no hi ha motius perquè Suïssa el denegui si hi ha ordre del jutge
L'Executiu helvètic reitera la seva oposició a la mesura
Llarena ha mantingut la citació perquè Gabriel declari aquest dimecres com investigada per un delicte de rebel·lió, malgrat que aquesta {le} va notificar que no pensa {acudir}. Una vegada confirmada la seva absència, el jutge haurà de decidir si inicia el procediment per demanar la seva detenció i extradició a les autoritats suïsses.
Folco Galli, portaveu del Departament de Justícia, s'ha reafirmat en les declaracions de dimarts en què descartava extradir-la. "Fins i tot si resulta que els fets al·legats contra la senyora Anna Gabriel també fossin punibles a Suïssa -per exemple, en virtut dels articles 265 o 266 del Codi Penal [«qualsevol persona que porta a terme un acte amb l'objectiu, mitjançant l'ús de la violència, de canviar la constitució de la Confederació"]-, l'extradició a Espanya no seria possible", ha {tancat} {Galli}. En declaracions als passadissos del Congrés, el ministre Catalá ha recordat que l'Estat espanyol té un tractat d'extradició firmat amb Suïssa, en què s'estableixen els procediments i les circumstàncies per concedir-la, per la qual cosa si el jutge emetés una ordre internacional "no s'hauria de preveure cap dificultat".
Llarena ha mantingut la citació perquè Gabriel declari aquest dimecres com a investigada per un delicte de rebel·lió, malgrat que aquesta li ha notificat aquest dijous que no hi pensa anar. Una vegada confirmada la seva absència, el jutge haurà de decidir si inicia el procediment per demanar la seva detenció i extradició a les autoritats suïsses.
"Determinar si existeix doble discriminació"
"No se m'acut què podria passar perquè les autoritats judicials suïsses no concedissin l'extradició d'una persona perseguida i investigada pel Tribunal Suprem a Espanya", ha afirmat Catalá a les preguntat per aquesta possibilitat.
Ha destacat que el dret d'extradició és "propi de societats democràtiques" i ha explicat que serà el jutge competent a Suïssa qui haurà de determinar si existeix el principi de "doble incriminació", per veure si els delictes pels quals "hipotèticament" es pugui acusar Gabriel a Espanya existeixen en aquell país.
Però no preveu dificultats perquè el codi penal suís és "propi del segle XXI", igual que l'espanyol, i contempla els delictes de traïció a les institucions i l'Estat. En tot cas, ha puntualitzat que encara no se sap quins delictes s'atribuiran a Gabriel i s'haurà de veure si després aquests delictes existeixen i estan configurats de manera equivalent en el dret suís i "si el jutge de Suïssa així ho considera".
Rafael Catalá Suïssa Anna Gabriel CUP Catalunya Independència de Catalunya Ministeri de Justícia
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao