INFORME ANUAL SOBRE ELS DRETS HUMANS
Amnistia denuncia la "força excessiva" contra els manifestants durant l'1-O
Amnistia Internacional torna a fer sortir els colors a Espanya. En l'informe sobre la situació dels drets humans al món que Amnistia Internacional (AI) ha fet públic aquest dijous des de Washington, es posa èmfasi en la situació de Catalunya a causa del procés i en els problemes per expressar-se lliurement a les xarxes socials, com posen de manifest les 20 condemnes per enaltiment del terrorisme dictades en els últims mesos.
L'informe, que té una gran influència en els governs i les ONG d'arreu del món, assenyala que Espanya ha restringit de forma desproporcionada drets fonamentals, i subratlla que durant el referèndum de l'1-O la policia va fer un ús de la "força excessiva davant de gent que volia votar pacíficament".
L'informe també assenyala com a "desproporcionada" la presó provisional dels líders sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i afirma així mateix que Espanya "ha vulnerat els drets de llibertat d'expressió i de reunió pacífica" amb les prohibicions de debats sobre el referèndum i també amb les càrregues policials per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.
Ús de pilotes de goma
"La policia va disparar cartutxos de fogueig i pilotes de goma, i va ferir de gravetat una persona, que va perdre la visió d'un ull", descriu Amnistia Internacional.
En aquest sentit, Amnistia demana a Espanya que identifiqui els policies que van actuar saltant-se els criteris normatius "i apliqui sancions i no condecoracions". També demana que es retirin els càrrecs contra Sànchez i Cuixart, i que se'ls deixi en llibertat.
'Llei mordassa'
L'informe també alerta que, a Espanya, "alçar la veu, fins i tot a través de les xarxes socials, s'ha tornat cada vegada més perillós", arran de les reformes de la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana i del Codi Penal, per les quals creu que "s'emmordassa l'exercici dels drets de reunió pacífica i de llibertat d'expressió i es perjudica el dret a la informació".
Amnistia posa com a exemple que "comentaris a les xarxes socials, lletres de cançons controvertides i bromes estan sent criminalitzades sota una categoria vaga d'enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes". L'últim afectat per aquesta situació és el raper Valtònyc, que anirà a la presó per ofendre els damnificats pels atemptats i per calumniar i injuriar la Corona.
Notícies relacionadesEl director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha denunciat que "cada vegada hi ha més por a sortir al carrer i a mobilitzar-se per reclamar drets" pels "milers de sancions imposades a particulars, activistes i periodistes en relació amb la llibertat d'expressió" en aplicació de la 'llei mordassa' o de seguretat ciutadana.
"L'arbitrarietat amb què s'apliquen les sancions, la discrecionalitat amb què opera la Policia i la falta de mecanismes de supervisió de l'actuació policial estan tenint les seves conseqüències", ha afegit Beltrán, que insisteix que "s'han disparat els judicis i les condemnes" per aquest motiu.
Drets humans Jordi Cuixart Referèndum a Catalunya Amnistia Internacional Jordi Sànchez Independència de Catalunya Llibertat d'expressió
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia