FIRA D'ART CONTEMPORANI

ARCO exhibeix el seu "ridícul"

Ifema demana disculpes per la retirada de l'obra 'Presos polítics' i el Govern exalça la llibertat d'expressió

La galeria que acollia la peça de Santiago Sierra la substitueix per una altra entre les crítiques dels expositors

El president d’Ifema, Clemente González Soler, s’ha disculpat amb els galeristes d’ARCO per demanar ahir la retirada de l’obra. / EFE VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

«Tothom ha fet el ridícul a ARCO. I jo, la primera». La veterana galerista alemanya resident a Espanya Helga de Alvear entona el mea culpa arran del sisme que ha tingut lloc amb l’obra censurada Presos polítics a l’Espanya contemporània, que incloïa fotografies pixelades d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, empresonats per la causa que investiga el procés. Clemente González Soler, president d’Ifema (parc firal madrileny que acull la mostra d’art contemporani) va trucar a la galerista i li va demanar que retirés la polèmica peça, cosa que ella va fer sense parpellejar.

«No passa res. Només és una obra. Hi posarem una altra cosa», va assegurar la galerista De Alvear mentre l’artista Santiago Sierra, un madrileny de 52 anys que sempre ha fet servir la provocació com a matèria de treball, s’enfilava per les parets i acusava Ifema de «censurar» la seva obra. Al director d’ARCO, Carlos Urroz, no li va agradar gens la decisió de la presidència del parc firal, però va venir a dir que ell tenia les mans lligades.

La galerista De Alvear va retirar la peça de Sierra –que tenia un preu de 80.000 euros i ja ha trobat qui la compri– i va col·locar al seu lloc un conjunt de l’artista alemany Thomas Ruff: fotografies d’objectes, canonades i un altre tipus de maquinària industrial, anodines imatges amb les quals cap col·lectiu s’haurà sentit ofès.

Ni mala fe ni censura

Després del sisme polític i artístic (és la primera vegada en 37 anys d’història que una obra és retirada a petició del parc firal) la presidència d’Ifema va demanar «sinceres disculpes» a la galeria per «la controvèrsia». En un comunicat van deixar clar que per la seva part no hi va haver mala fe ni ànim de censurar. «Acceptem les crítiques i comprenem que hem d’evitar en el futur qualsevol circumstància d’aquesta naturalesa», van assegurar alhora que van recordar que és el comitè organitzador d’ARCO l’únic competent per avaluar-ne els continguts. Efectivament, la fira d’art és la que admet o denega la presència a la fira de les galeries, que paguen un generós lloguer per l’espai cedit. Però cada galeria és lliure d’exposar-hi el que vulgui.

Obra de l'artista canària Concha Jerez exposada a ARCO / JOSÉ LUIS ROCA

No tothom a Ifema apostava per retirar Presos polítics a l’Espanya contemporània. El parc firal està representat per la Comunitat de Madrid (PP), l’ajuntament (governat per la independent Manuela Carmena i el seu equip podemista) i la Cambra de Comerç. Només l’ajuntament va votar en contra de la retirada de la peça de Sierra. De fet, a manera de protesta, l’alcaldessa Carmena no va ser ahir present a la inauguració oficial d’ARCO, on els Reis van fer el circuit habitual de cada any. Això sí, van evitar la paret que acollia l’obra de Sierra.

La portaveu de Podem a l'Assemblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, a ARCO / AJOSÉ LUIS ROCA

Amb una mordassa

En aquell panell, en què ahir al matí ja lluïa el treball fotogràfic de l’alemany Thomas Ruff, qui sí que hi va voler ser va ser la portaveu de Podem a l’Assemblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, que es va posar una mordassa a la boca i una samarreta en què es podia llegir «No som delicte».

La decisió d’Ifema va causar estupor no només en l’òrbita dels partits d’esquerra sinó a les mateixes files del Govern. El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va enarborar la bandera de la llibertat d’expressió en tots els àmbits, especialment en el cultural. A parer seu, la controvèrsia generada va demostrar que «el remei ha sigut pitjor que la malaltia». Fins i tot el titular d’Interior, Juan Ignacio Zoido, va deixar clar que «l’art sempre és art i ha de ser respectat». El PSOE es va mostrar en contra de la retirada, malgrat que dimecres va tenir una postura molt més tèbia. Mentrestant, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va qualificar la retirada de l’obra que incloïa fotos de Junqueras i Sànchez d’«error».

El comprador

Després de les disculpes d’Ifema, la galerista De Alvear no es mostrava gaire partidària de recular i tornar a mostrar l’obra de Sierra a l’estand. «Que vingui Ifema i la pengi si vol», va dir amb to entre irònic i cansat. La peça, però, ja no és seva. Va ser comprada el mateix dimecres per un dels socis fundadors de Mediapro, Tatxo Benet. «És intolerable que l’hagin retirat d’ARCO», va sentenciar.

Notícies relacionades

Si Ifema surt tocada de l’expedient Sierra no ho fa menys la galerista De Alvear, que ha estat present a ARCO des dels seus inicis. Tots els expositors consultats per EL PERIÓDICO deixen clar que ells no haurien consentit una censura com aquella. 

«Abans m’encadeno a la meva obra», va manifestar Begoña Martínez, responsable de la galeria alacantina Aural. Mentrestant, Carles Taché, propietari de la galeria catalana del mateix nom, recorda que fa uns 10 anys la Guàrdia Civil, arran de la denúncia presentada per un grup de defensa dels animals, li va retirar d’ARCO una obra que incloïa una àguila imperial dissecada. «Vaig fer una fotografia de l’obra i després la vaig exposar. Els galeristes hem de protegir els nostres artistes. Hem de defensar l’art», conclou.