EL GOVERN CENTRAL

Rajoy es prepara davant el desenllaç de la investidura catalana

Sànchez necessitaria un permís judicial per ser elegit que sembla difícil

zentauroepp42276826 spanish prime minister mariano rajoy speaks with the media a180223091723

zentauroepp42276826 spanish prime minister mariano rajoy speaks with the media a180223091723 / Geert Vanden Wijngaert

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles

El president del Govern prepara els diferents escenaris que es podrien donar a Catalunya els pròxims dies. Sembla que s’acosta el desenllaç de les negociacions d’investidura i Mariano Rajoy insisteix que la millor solució per a tots és elegir un candidat o candidata sense màcula judicial. Si aquest fos el final dissenyat, el següent capítol a l’elecció d’un president o presidenta de la Generalitat i els membres d’un Govern seria, ben aviat, una reunió oficial a la Moncloa.

En aquest escenari decauria el 155, perquè el text aprovat al Senat diu que l’arribada d’un nou Govern, que compleixi els requisits legals, desactiva la intervenció de l’Estat. Però els negociadors de JxCat, ERC i la CUP apunten cap a un altre camí. Els cupaires insisteixen en Carles Puigdemont mentre que JxCat i Esquerra sospesen també les opcions de Jordi Sànchez o Jordi Turull. Sobre el president cessat, l’entorn de Rajoy afirma que està tot dit pel Tribunal Constitucional (TC) i el Tribunal Suprem (TS): la seva única opció és tornar a Espanya i sotmetre’s al criteri judicial. La porta de l’opció telemàtica o la delegació ha quedat tancada.

Notícies relacionades

Pel que fa a Sànchez, en presó provisional, s’insisteix des de la Moncloa que el primer pas seria demanar permís al magistrat Pablo Llarena per poder anar a una sessió d’investidura. Si l’hi denega, l’Executiu central entendria que el plantejament no té recorregut: el que no és vàlid per a Puigdemont, apunten les fonts consultades en al·lusió a la via telemàtica o al discurs delegat, tampoc ho és per a Sànchez. Subratllen que, si es veiés necessari demanar un aclariment sobre la qüestió al Tribunal Constitucional, es faria. El 155, per tant, seguiria viu a l’haver-hi nou Govern.

Si, al contrari, Llarena sorprengués i donés aval jurídic a l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per ser investit, podria ser president. En aquest cas, el focus governamental se situaria en el seu discurs d’investidura i a comprovar si es compromet o no a incórrer en una il·legalitat buscant la independència. Si ho fes, l’Executiu actuaria als tribunals, encara que també podria fer-ho el mateix jutge del TS que instrueix la causa. Les conseqüències podrien ser immediates i seguiria vigent la intervenció estatal. Si aconsegueix presentar-se a una investidura i defensa un projecte dins els marges de la legalitat, hi podria haver Govern i el 155 s’evaporaria de facto. Una altra cosa és que es demani criteri a l’alt tribunal sobre si és factible governar des de la presó fins a la gairebé segura inhabilitació.