NOVA LEGISLATURA
JxCat suavitza la ratificació de la DUI que exigia la CUP
La situació dels diputats imputats, clau per a l'acord
Els antisistema votaran dissabte si aproven Sànchez com a president i Puigdemont al capdavant d'un Consell de la República
zentauroepp42330235 mesa parlament foto ferran sendra180227103753 /
El Parlament viurà aquest dijous un ple que marcarà el rumb que seguirà la política catalana els pròxims mesos. Els partits independentistes mostraran fins a quin grau volen portar l'enfrontament amb l'Estat. Tot apunta que, almenys de moment, no serà fins al màxim, perquè després d'una jornada de negociacions la CUP ha acceptat suavitzar la seva proposta de reafirmar la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre passat.
Els negociadors de Junts per Catalunya han aconseguit que la situació dels diputats investigats no es vegi més compromesa, si no hi ha canvis d'última hora. Els postconvergents i la CUP han acordat una fórmula de consens amb què busquen evitar repercussions legals i, alhora, subratllar la "deriva autoritària de l'Estat espanyol" i l'aval que Carles Puigdemont va rebre en les eleccions del 21 de desembre.
La CUP ha obligat JxCat a estudiar un text molt més dur del que el grup de Puigdemont havia previst en un principi per subratllar la legitimitat de l'expresident. Aprovar les esmenes dels antisistema hauria suposat ratificar la DUI de l'octubre, que ha provocat l'empresonament, la imputació o la fugida dels seus principals líders.
El ple es pronunciarà sobre cinc propostes de resolució -presentades per Ciutadans, JxCat, Catalunya en Comú, el PSC i el PP-, però la del grup de Puigdemont centrarà l'atenció. La pressió de la CUP ha estat a punt de canviar-ho tot, perquè pretenia que el Parlament es reafirmés en "la proclamació de Catalunya com un Estat independent en forma de República". Finalment, els postconvergents transaccionaran algunes de les deu esmenes de la CUP al seu text, segons fonts del grup. La proposta es rematarà en una reunió interna aquest dijous al matí, però són optimistes. "El text està pràcticament tancat. S'està acabant de perfilar, però la sensació és bona i aprovarem la proposta de resolució", expliquen les mateixes fonts.
Xoc a la Mesa
La sola acceptació a tràmit de les esmenes de la CUP ja ha provocat aquest dimecres el primer enfrontament. Tant els representants de Ciutadans com el del PSC a la Mesa s'han oposat a admetre-les, i el secretari general i el lletrat major de la Cambra han recolzat la seva visió: segons fonts presents en la reunió, han advertit als independentistes que podrien contravenir resolucions del Tribunal Constitucional. Però Roger Torrent i la resta de membres d'ERC i JxCat de la Mesa han ignorat aquests avisos.
Així que la CUP torna a condicionar l'escenari. De fet, JxCat i ERC, després d'unes accidentades negociacions que encara no han acabat, ja havien aconseguit pactar una carcassa de legislatura. Malgrat que amb molts punts cecs -sobretot pel que fa al pla de Govern-, aquests partits havien previst que el Parlament intentés investir la setmana que ve Jordi Sànchez, i que Puigdemont encapçalés des de Brussel·les un Consell de la República. Aquest nou organisme, al marge de la legislació espanyola, estaria format per tres membres de JxCat, tres d'ERC i un de la CUP, a més de l'expresident.
Calendari en suspens
Notícies relacionadesEn un document que la CUP ha distribuït entre els seus militants i que ha avançat l''Ara', JxCat i ERC també preveuen crear una Assemblea de Representants de la República, establerta a Brussel·les i formada per diputats, càrrecs municipals i portaveus d'entitats, que actuarà en paral·lel al Parlament. La militància dels antisistema es pronunciarà en assemblees fins dissabte, quan el Consell Polític de la formació prendrà una decisió definitiva. La doble estructura es consagraria amb un acte a Bèlgica, dilluns que ve, i amb la sessió d'investidura al Parlament, dimarts i dimecres de la setmana que ve.
Però tot apunta que no serà fàcil que la CUP beneeixi l'acord. Els seus quatre diputats, fonamentals per a la majoria independentista, ja han advertit que el pacte està "lluny o molt lluny", i les principals queixes tenen l'origen precisament en la falta de concreció pel que fa al full de ruta del nou Govern, i també en la necessitat que el "procés constituent" es desenvolupi des de Catalunya i no des de Brussel·les, com pretén JxCat. Els antisistema volen evitar com sigui que els principals partits independentistes protagonitzin un "retorn a l'autonomisme".
Investidura Govern Parlament CUP ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Roger Torrent Junts per Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia