EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Hisenda indaga sobre els pagaments de la Generalitat a empreses i periodistes afins

El ministeri requereix informació sobre ajudes i subvencions a entitats independentistes i mitjans de comunicació

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri d’Hisenda ha enviat un requeriment a la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, perquè remeti un informe que detalli «la totalitat dels pagaments efectuats per qualsevol concepte» a empreses, persones i entitats afins al procés des del 2015. El Govern li reclama que faci tot el que sigui necessari per recollir aquesta informació encara que no hi tingui accés directe. En aquest cas, l’insta a reclamar-la als òrgans competents. I li ordena que li remeti totes les dades abans de dilluns que ve, 12 de març, a les deu del matí.

El requeriment, avançat per La Vanguardia, no es limita a reclamar l’import detallat del que es va abonar, sinó que també exigeix «identificar els funcionaris, treballadors públics o autoritats responsables d’aquestes actuacions». A la llista apareixen nombrosos mitjans de comunicació o empreses vinculades a aquests, com el grup Mediapro i el diari Ara. En aquest últim cas, Hisenda també inclou a la llista els noms de periodistes del rotatiu com Antoni Bassas, Toni Soler, Albert Om o Xavier Bosch. De la mateixa manera, hi figura l’empresa Agrolimen, propietat, com el diari Ara, de la família Carulla.

En l’àmbit de la comunicació, la publicitat o l’organització d’esdeveniments també hi apareixen l’Editorial Alpha, Trotemi SL i algunes empreses administrades per Oriol Soler, com Democratizing the Future Society SL, Dilema Comunicació, Ara Llibres, Contrapunt, Grup Cultura 03 i Sapiens Publicacions. A la llista s’apunta, en concret, destacades publicacions, com la revista Sapiens, així com el periodista i editor Eduard Voltas, exdirector de Sapiens i actual conseller delegat de la revista Time Out.

Notícies relacionades

Hisenda també s’interessa per set empreses vinculades a la Fundació Josep Irla, totes amb domicili social a la seu nacional d’ERC, al carrer de Calàbria de Barcelona. Al punt de mira hi ha també l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, al qual se sol·liciten els pagaments amb càrrec a fons públics per a «cada una de les beques, articles i capítols de llibres», una trentena de seminaris multimèdia i conferències i fins i tot la conces-sió d’un premi dotat amb 20.000 euros per premiar estudis científics sobre l’autonomia política i el federalisme.

NOTIFICACIÓ ANTERIOR

El Cesicat i el Diplocat són altres organismes públics en què posa l’ull el secretari d’Estat d’Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, remitent del requeriment, que retreu a la interventora del Govern que no li facilités part de la informació sol·licitada en una notificació anterior. Per això, torna a reclamar-li que li detall «la concessió d’ajudes i/o subvencions» entre els anys 2015 i el 2017 per part de qualsevol entitat pública a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Súmate, Assemblea.cat i Procés Constituent, i a persones vinculades a aquestes entitats, com Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Neus Lloveras, Antoni Carner o Alícia Casals