DEBAT D'INVESTIDURA

Jordi Sànchez demana la llibertat per poder ser investit el 12 de març

El candidat de Junts per Catalunya dirigeix escrits al Constitucional i al Suprem per poder assistir presencialment al ple

La defensa adverteix que si es denega la petició Espanya podria ser condemnada per la justícia europea

lainz35321480 barcelona 29 08 2016 entrevista a jordi s nchez president 180220155400 / FERRAN NADEU

lainz35321480 barcelona 29 08 2016 entrevista a jordi s nchez   president 180220155400
sin-ttulo

/

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Laura Puig

Els escrits que la defensa de Jordi Sànchez ha presentat aquest dimarts davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem per sol·licitar la seva posada en llibertat condicional han revelat la data del ple d'investidura minuts abans que l'anunciés el mateix president del Parlament, Roger Torrent. Així, segons dos escrits, als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, el debat tindrà lloc dilluns que ve, 12 de març. Instants després, Torrent ha convocat oficialment el ple per al dia 12 a les 10 hores.

En les seves sol·licituds a la justícia, Jordi Pina, l'advocat de Sànchez reclama que "com abans millor" els dos tribunals es manifestin sobre la seva petició d'"immediata llibertat" per poder assistir al ple d'investidura. I, en cas contrari, reclama que "s'arbitrin les mesures necessàries" perquè el candidat de Junts per Catalunya "pugui assistir personalment" al debat per poder "presentar el seu programa de govern i sol·licitar la confiança de la Cambra".

En el seu escrit adverteix que en el cas que no s'accepti la seva sol·licitud "assistiríem a un lamentable pas enrere en matèria de protecció dels drets cívics i polítics, que a més situaria Espanya davant un possible risc de condemna futura per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans".

Torrent va proposar ahir dilluns Sànchez com a candidat a la investidura després d'una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris després de la renúncia, la setmana passada, de Carles Puigdemont.

Les al·legacions

En el seu escrit al Suprem, Sànchez considera que la seva designació com a candidat a la investidura "és raó de pes suficient per sol·licitar de nou la seva posada en llibertat", una mesura que garantiria "no només el ple respecte a la seva presumpció d'innocència, als seus drets polítics i als drets dels que l'han elegit, sinó també de preservar el normal funcionament de les institucions catalanes i la plena legitimitat democràtica del futur Executiu català".

La defensa també rebutja que existeixi risc de reiteració delictiva i esgrimeix la "real voluntat d'actuar políticament de manera sempre pacífica i respectuosa amb la legislació vigent", corroborada, afegeix, "no només per les seves declaracions davant l'instructor, sinó pels seus actes". En concret, l'escrit assenyala que en els quatre mesos que fa que està en presó preventiva podria haver incitat, en "sobrades ocasions", a la "comissió d'actes violents o tumultuaris (...) donant ordres a tercers", una cosa que, recalca, no només no ha passat sinó que en totes les seves manifestacions dirigides a l'opinió pública ha fet una crida a "preservar la pau social".

Una altra prova del respecte a la legalitat vigent i a les resolucions del Tribunal Constitucional per part tant de Sànchez com de JxCat és, a judici de la defensa, haver concorregut a les eleccions o la presentació d'un candidat alternatiu a Puigdemont a la presidència de la Generalitat.

Comparació amb Rovira

En el seu escrit, Jordi Pina també recorda que el magistrat del Tribunal Suprem va acordar la llibertat condicional de Marta Rovira, malgrat que se li atribueix "una responsabilitat política del més nivell". "¿Com justificar el manteniment a la presó del meu mandant, que només era el líder d'una associació cívica?, es pregunta.

Notícies relacionades

Per aquests motius, la defensa de Sànchez sol·licita al jutge Pablo Llarena que atorgui al seu defensat "el benefici del dubte, tenint en compte que la instrucció es preveu llarga".

En cas que es denegui la llibertat condicional, l'advocat del candidat a la investidura sol·licita que se li permeti assistir al debat i recorda el precedent de Juan Carlos Yoldi, diputat d'Herri Batasuna al qual se li va concedir un permís penitenciari per poder assistir al ple d'investidura del Parlament basc per preservar els seus drets polítics. En aquest sentit, la defensa de Sánchez assenyala que existeixen mesures de prevenció de l'ordre públic que permeten fer compatible l'assistència del dirigent independentistes al parlament amb "la preservació de la pau social".