EL TAULER CATALÀ

El PDECat intenta parar els peus a Puigdemont

El PDECat deixa en suspens la reedició de JxCat si hi ha eleccions

Afins a l'expresident, que reunirà el seu grup parlamentari a Bèlgica, ultimen una nova associació

zentauroepp42485174 pla general de la reuni  de la direcci  executiva del pdecat180312125421

zentauroepp42485174 pla general de la reuni de la direcci executiva del pdecat180312125421 / Julia Perez

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Xabi Barrena

L'independentisme va aconseguir en les eleccions del 21 de desembre el seu principal objectiu. Però la majoria absoluta de Junts per Catalunya, ERC i la CUP no ha propiciat de moment la formació d'un nou Govern que aixequi el control de Madrid sobre l'Administració catalana. A mesura que passen els dies, augmenta la divisió en el sobiranisme, i l'escenari d'una repetició electoral ha deixat de ser el menys probable.

La reunió d'aquest dilluns de l'executiva del PDECat ha ofert una bona fotografia del moment polític. Quadros del partit s'han declarat "estupefactes" per les paraules de dissabte de Carles Puigdemont: l'expresident va animar els seus per videoconferència a crear un "nou moviment polític" amb les sigles de JxCat. Dirigents del PDECat interpreten que hi ha una voluntat d'"anul·lar" el que representa aquesta formació, i així ho han expressat en la reunió d'aquest dilluns.

El que ha passat a la tarda no devia tranquil·litzar-los: Puigdemont ha anunciat que reunirà novament dimecres tots els diputats de JxCat, aquesta vegada a Bèlgica. El seu equip dona per fet que podria aportar una mica de llum sobre els seus plans, perquè la investidura de Jordi Sànchez s'ha complicat molt després de la intervenció del jutge del Suprem Pablo Llarena i el 'no' de la CUP.

I, alhora, ha transcendit que els parlamentaris independents de la candidatura, afins a l'expresident, estan ultimant la creació d'una associació pròpia per començar a estructurar un moviment transversal i allunyat de "partidismes" dins de l'independentisme, informa Efe.

Davant el que cada vegada més dirigents del partit interpreten com una opa hostil, el PDECat no sembla disposat a quedar-se de braços plegats. La formació vol evitar sigui com sigui la repetició de les eleccions. Segons els dirigents del partit, no tots els actors implicats tenen les mateixes prioritats: molts donen per fet que Puigdemont prefereix una repetició electoral a deixar l'acta de diputat, cosa que podria contribuir a desbloquejar la legislatura.

Però arribat el cas, si els catalans han de tornar a passar per les urnes, la formació no dona per fet que es repeteixi la fórmula de Junts per Catalunya. Aquesta marca es va registrar formalment com una coalició entre el PDECat i Convergència, com va publicar EL PERIÓDICO. I aquest divendres la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ho ha recordat per reivindicar la vigència del seu partit, que no descarta ni de bon tros utilitzar la denominació en comicis futurs de qualsevol àmbit.

"La decisió de reeditar Junts per Catalunya o no l'hauria de prendre una altra vegada el Consell Nacional", ha dit Pascal. La coordinadora general del PDECat també ha recordat el pes del partit en la implantació territorial de l'espai polític postconvergent. "Ningú pot qüestionar que som un actiu", ha afirmat.

Pascal també s'ha obert a buscar un candidat diferent de Jordi Sànchez. "Ara mateix ell és el candidat, i ningú ens ha fet arribar la necessitat de canviar. Si fos el cas, haurem de buscar un candidat de consens", ha assegurat la líder postconvergent. En el partit afirmen que hi ha un acord perquè el pròxim president, si no és Sànchez, tingui carnet del PDECat.

Els convulsos dies d'octubre, amb la proclamació de la independència d'una república catalana que no va arribar a néixer, segueixen afectant la moral dels dirigents independentistes. El llibre 'Los entresijos del procés' (Catarata) narra un episodi revelador: quan Puigdemont va intentar convèncer els seus que convocar eleccions autonòmiques era la millor opció, encara que després fes marxa enrere.

"Perquè s'entengui: no tenim res. No tenim estructures d'Estat, no tenim els Mossos, no tenim cap fons econòmic, no tenim cap mediador internacional", va dir el 26 d'octubre Puigdemont a Carme Forcadell quan l'expresidenta del Parlament li va demanar proclamar la república catalana i després convocar eleccions.

Mentrestant, les converses entre els diferents actors de l'independentisme, de cara a arribar a un pacte, estan en “punt mort”, segons paraules d'una veu coneixedora de la negociació. Després del principi d'acord entre JxCat i ERC de la setmana passada i la translació a la CUP de l'última oferta, s'espera ara la decisió final dels anticapitalistes, que dissabte tenen consell polític ordinari. En general hi ha un gran pessimisme entre les forces majoritàries del secessionisme respecte al que pugui dir la CUP sobre la proposta.

Notícies relacionades

Un pessimisme que va més enllà dels noms, sigui el de Jordi Sànchez o Jordi Turull, ja que el que els anticapitalistes desitgen, desbordar el marc constitucional des del minut zero, ni els uns ni els altres estan disposats a donar-ho.  

Si s'hi suma la constància que ni Puigdemont ni Toni Comín tenen cap intenció de cedir les actes de diputat, el resultat que dona és el de la inevitabilitat dels comicis, sentencia una font de la negociació.