Puigdemont, el 26-O: "Perquè s'entengui, no tenim res"
Un llibre relata la tensió entre l'expresident i alguns consellers en la vigília de la DUI
Un grup d'empresaris es van reunir amb Junqueras per frenar la declaració
zentauroepp40201795 barcelona 20 09 2017 pol tica el president de la generalitat180312154803
"Perquè s'entengui: no tenim res. No tenim estructures d'Estat, no tenim els Mossos, no tenim cap fons econòmic, no tenim cap mediador internacional". Així va contestar el 26 d'octubre el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, li va demanar proclamar la República catalana i després convocar eleccions, segons recull el periodista Oriol March al seu llibre 'Los entresijos del procés' (Catarata).
Al llibre, Torrent detalla la pressió que van exercir sobre Puigdemont alguns consellers del PDeCAT perquè no anticipés eleccions i permetés la declaració unilateral d'independència (DUI). March (Barcelona, 1988) rememora, amb fonts que van viure de primera mà aquelles hores, les escenes de tensió que van tenir lloc al Palau de la Generalitat en la vigília de la declaració d'independència aprovada pel Parlament.
Aquell matí, Puigdemont va reunir a l'auditori del Palau de la Generalitat els seus consellers i els diputats de Junts pel Sí per argumentar-los la seva decisió de convocar eleccions sense aprovar abans la DUI: es tractava d'evitar, va dir, que l'Estat tragués els "tancs" al carrer i hi hagués "sang" i fins i tot "morts".
Segons relata el periodista de 'Nació Digital', la decisió va contrariar dos pesos pesants del PDeCAT en el si del Govern, Jordi Turull i Josep Rull, que al final de la reunió es van acostar a Puigdemont -que es disposava a anunciar públicament la convocatòria d'eleccions per al 20 de desembre- i li van dir: "No ens pots fer això".
Turull, en aquell moment conseller de la Presidència, va arribar fins i tot a plantejar-se publicar un tuit crític, encara que finalment no ho va fer, assenyala March, a diferència d'altres diputats del PDeCAT, que es van afanyar a anunciar la seva renúncia a l'escó i la seva baixa del partit.
La decisió de frenar la DUI i convocar eleccions tampoc va agradar a la llavors titular d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ni a gran part dels consellers i diputats d'ERC, especialment la seva secretària general, Marta Rovira, encara que sí que comptava amb el vistiplau de la cúpula del PDeCAT i de membres moderats del Govern, com Santi Vila.
Sense "garanties" de Rajoy
Davant les pressions de sectors de l'independentisme, que començaven a acusar-lo de "traïció" per avortar la DUI en l'últim moment, Puigdemont va buscar obtenir "garanties" que el Govern de Mariano Rajoy no aplicaria el 155 si es convocaven eleccions a Catalunya.
Hi va haver trucades, assenyala March, entre el director de l'oficina del president, Josep Rius, i el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, però Puigdemont no va aconseguir arrencar un compromís explícit de la Moncloa i va donar un nou cop de timó que el va portar a descartar la convocatòria d'eleccions i a donar llum verda a la DUI.
Hores abans que l'endemà, 27 d'octubre, el Parlament proclamés la independència, un grup reduït d'empresaris, entre ells Joaquim Coello i Marian Puig, van intentar a la desesperada desactivar la DUI reunint-se amb Oriol Junqueras, vicepresident del Govern de Puigdemont, però segons March es van endur un cop de porta.
Junqueras, als empresaris: "El país no us importa gens"
"No tinc res a parlar amb vosaltres", els va dir Junqueras, que els va recriminar el seu escàs compromís amb els interessos de Catalunya: "A vosaltres el país no us importa gens".
La inquietud empresarial havia anat a més des de la jornada de l'1-O i Puigdemont fins i tot hauria rebut pressions d'empresaris afins al sobiranisme perquè anticipés comicis: "Puc ser un patriota, però no vull que feu l'imbècil", li va deixar anar un d'ells, segons esmenta el llibre.
March cita diverses fonts polítiques i empresarials que asseguren que aquelles setmanes Junqueras defensava en privat la convocatòria d'eleccions i aconsellava a l'empresariat que es concentrés a intentar convèncer un "desbocat" Puigdemont.
Notícies relacionadesDues figures de relleu del món convergent, l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell i David Madí, antiga mà dreta d'Artur Mas, es van arremangar perquè Puigdemont s'estovés.
El 26 d'octubre, totes aquelles gestions semblaven haver tingut efecte, però les pressions dels sectors independentistes menys disposats a la renúncia van frustrar la frenada i van afavorir una DUI que va derivar en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
Govern Carles Puigdemont Llibres Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín