PARLAMENT

Marta Rovira insta JxCat a elegir aquesta setmana un nou candidat

Els republicans exigeixen que es designi un aspirant a president que permeti abordar una "investidura efectiva"

zentauroepp42221255 graf5826  barcelona  espa a   20 02 2018   la l der de erc  180221120330

zentauroepp42221255 graf5826 barcelona espa a 20 02 2018 la l der de erc 180221120330 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Dani G. Sastre

Una cosa és ser respectuós amb la litúrgia de Carles Puigdemont, i el seu intent per demostrar que la política catalana està en mans dels jutges del Suprem, i l'altra, recrear-se en la pèrdua de temps. Un cop paït el que s'esperava, és a dir, que Jordi Sànchez no podrà defensar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, ERC ha exigit a Junts per Catalunya que passi pantalla i doni ja el nom del seu pla c, del tercer postulant a la investidura. Un candidat que, tot i ser el tercer, difícilment serà el definitiu llevat que la CUP faci un gir de 180 graus a la seva posició actual. Una cosa que ara mateix no sembla que pugui ser.

Els pesos pesants del partit republicà, un per càrrec i comandament i l'altre per ascendent biogràfic, Marta Rovira i Ernest Maragall han instat JxCat a decidir aquesta setmana un nou candidat per abordar una investidura efectiva, ja que es necessita un Govern que posi fi al 155.

Sense ànim de polèmica

Rovira, després d'entrevistar-se amb el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha evitat obrir debats antics sobre els possibles candidats, com el que va sorgir sobre la legitimitat del mateix Sànchez versus la de l'exvicepresident Oriol Junqueras: “Ja hem dit que, per a nosaltres, els noms no són un obstacle".

Rovira ha recordat el treball fet ("ja tenim un acord amb JxCat”) i el que queda (“fa falta negociar-ho amb la CUP) per arribar a l'objectiu desitjat (“hi ha d'haver una investidura efectiva”).

Encara que és clar, la part de la CUP és la més complicada. I és que la força anticapitalista no se sent pressionada. De fet, aquest dimarts ha endurit la seva postura respecte a l'acord entre JxCat i ERC: no només no hi donaran suport, sinó que l'han qualificat de “neoliberal” i de “continuista amb l'autonomisme”. La CUP exigeix desobediència, i ni tan sols sotmetran a votació entre els seus militants el document amb què els grans partits independentistes van tractar de seduir-la.

En conseqüència, els antisistema no modificaran la seva abstenció en el cas d'un debat d'investidura que cada dia sembla allunyar-se més. Natàlia Sànchez, diputada de la formació, ha posat alguns exemples que il·lustren que lluny que està l'acord entre JxCat i ERC del que demana la CUP. Per exemple, la comissió d'estudi per a la creació d'una banca pública.

Proposta autonomista

“El que demanem és la creació d'una banca pública. No només ho demanem nosaltres, ERC també ho portava al programa. Demanàvem això i ens trobem amb una comissió, per això ens sembla autonomista”, ha dit. I ha afegit que, tot i que la CUP tornarà a la taula de negociació en els pròxims dies, no aprecien ni en els postconvergents ni en els republicans voluntat de parlar de “polítiques republicanes”, sinó de “Govern efectiu”. 

Notícies relacionades

Per tant, mentre siguin els noms els que determinin el pas d'un pla a un altre -del b al c i d'aquest al d, i així fins a haver de recórrer a l'alfabet ciríl·lic- i no l'adopció d'una nova estratègia de xoc amb l'Estat, sembla que no hi haurà suport anticapitalista.

Davant d'això, dues opcions. O els belgues, Puigdemont i Toni Comín, renuncien a l'acta de diputat o es va a uns nous comicis. Un pla que no sedueix els republicans: “Repetir les eleccions per a nosaltres no és un escenari acceptable, ja que hi ha una majoria obtinguda el 21-D i el que s'ha de fer és fer-la efectiva amb un pla de govern i una investidura", ha assegurat Rovira.