MANIFESTACIÓ A BARCELONA

La comunitat educativa surt al carrer en defensa de la immersió lingüística

Sindicats, professors i famílies rebutgen les intencions del Govern d'ampliar l'ús del castellà a les aules

Els convocants reafirmen el caràcter "cohesionador" del model d'ensenyament català

zentauroepp42556676 som escola180317200833

zentauroepp42556676 som escola180317200833 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La comunitat educativa ha sortit aquest dissabte al carrer en defensa de la immersió lingüística. Amb el lema 'L'escola no té por' unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han respost amb una manifestació pels carrers del centre de Barcelona a les intencions del Govern central d'ampliar l'ús del castellà a les aules catalanes.

La polèmica es va desencadenar quan els populars van anunciar la seva pretensió d'afegir una casella en la preinscripció escolar perquè les famílies esculln la llengua en què volen que els seus fills siguin escolaritzats. La rèplica de la comunitat educativa ha anat de la mà de sindicats, famílies i professors que han lamentat l'"ús de l'educació amb fins polítics" i han assenyalat que "aquesta casella només busca dividir el poble i generar un conflicte inexistent". Sota la plataforma 'Som Escola', que agrupa una quarantena d'entitats (entre elles el sindicat Ustec-STEs, Plataforma per la Llengua, l'ANC i Òmnium Cultural) han advertit que batallaran perquè "no es toqui" el model actual.

Tampoc ha passat inadvertit que hi hagi docents citats a declarar per la fiscalia dies després de l'1-O. Professors d'instituts de Sant Andreu de la Barca i de la Seu d'Urgell, entre altres, estan investigats degut a comentaris contra la Guàrdia Civil que suposadament van fer a les aules l'endemà de les càrregues policials per evitar la consulta.

"Cohesionadora i inclusiva"

El tret de sortida de la marxa s'ha donat a les 17 hores a la cruïlla de Passeig de Gràcia amb la Ronda de Sant Pere i ha desfilat fins al parc de l'Estació del Nord de Barcelona. Emulant les manifestacions a les Illes Balears el 2013 contra el decret trilingüístic que volia tirar endavant l'expresident José Ramón Bauzá, alguns manifestants s'han vestit de color verd i han clamat que "l'escola catalana no es pararà davant la dictadura". 

La capçalera ha sigut protagonitzada pels vicepresidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, el president del Parlament, Roger Torrent, i dirigents de JxCat, ERC, CUP i comuns, entre ells Eduard PujolErnest Maragall, Carles Riera i Dolors Sabater.

Mauri ha reivindicat que l'escola catalana és "cohesionadora i inclusiva" i ha assegurat que "no aconseguiran imposar allò que mai han pogut guanyar a les urnes". De la mateixa forma s'ha expressat Maragall, i ha augurat que "hi haurà un atac molt més intens i molt més fort" al qual ha cridat a fer front.

Notícies relacionades

El colofó de la manifestació ha anat a càrrec d'Albano-Dante Fachin, que ha assenyalat que els professors "són la principal eina per parar-li els peus a la mentida", i del raper Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per les seves cançons.

Plantada de la concertada

Les escoles concertades catalanes han plantat els convocants. La Federació d'Ensenyament del sindicat Usoc, i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) no han participat en la marxa al considerar que darrere d'aquesta protesta "subjau una defensa de l'escola pública basada en un atac frontal a la concertada per part d'algunes de les entitats convocants". De totes maneres, han mostrat en diversos comunicats el seu suport al model d'escola catalana.