UNA INVESTIDURA COMPLICADA

El jutge precipita el 'pla Turull'

El Parlament celebrarà dijous la investidura pel processament imminent del candidat

La CUP decidirà just abans de la sessió si cedeix els seus quatre imprescindibles vots

La CUP decideix dues hores abans si recolza el nou candidat. / DANNY CAMINAL / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Xabi Barrena

Jordi Turull es pot convertir aquest dijous en el nou president de la Generalitat. No estava previst que el ple d'investidura se celebrés fins a la setmana que ve, però la decisió del Tribunal Suprem de processar divendres Turull i cinc investigats més pel procés ha precipitat els esdeveniments. A última hora i amb girs de guió inesperats, com ja és habitual en la política catalana dels últims temps, el president del Parlament, Roger Torrent, va convocar la sessió per avui, dijous, a les 17.00 hores.

Els independentistes encara no tenen la certesa que el candidat que han proposat Junts per Catalunya i ERC pugui reunir prou suport per convertir-se en president. La CUP tornarà a ser decisiva: els vots dels quatre diputats antisistema segueixen sent clau perquè Turull sigui elegit en primera votació. O almenys dos d'ells, si és que Carles Puigdemont i Toni Comín renuncien finalment a la seva acta, cosa que no sembla que estiguin disposats a fer.

Els antisistema van anunciar gairebé a les onze de la nit que encara no han decidit la seva posició, tot i que van recordar que les últimes setmanes han traslladat a JxCat i ERC que només hi havia dues maneres de convèncer-los: o apostaven novament per investir Puigdemont o presentaven un programa clarament rupturista i de xoc amb l'Estat. No ha passat res de tot això, afirmen; tot i així, la direcció de la CUP es reunirà abans del ple per tornar a avaluar la situació.

Partida llampec d'escacs

Una de les modalitats més espectaculars dels escacs són les anomenades partides ràpides. Potser perquè van contra l'adn del joc, és a dir, eviten la pausa i la reflexió ponderada, totes dues també pròpies de la política, per cert. El Parlament i el Tribunal Suprem van iniciar ahir una partida llampec que, de moment, ha donat com a fruit que el ple d'investidura de Turull no se celebri la setmana que ve, sinó aquest mateix dijous. En tot jus 10 hores, el president del Parlament va passar d'anunciar la renúncia de Jordi Sànchez a l'acta de diputat i una ronda de contactes presencial a avisar els portaveus parlamentaris de l'oposició, telefònicament, que hi hauria ple dijous.

Pel mig, i per sorpresa, va arribar la rèplica del Suprem. El jutge Pablo Llarena dictarà divendres l'ordre de processament a 28 persones després d'haver-les investigat per haver comès presumptament delicte de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Serà en aquesta interlocutòria en què el magistrat acusarà formalment cadascun d'ells dels delictes sobre els quals ell considera que hi ha indicis criminals. En aquesta gairebé trentena de persones hi ha, entre altres, els membres del Govern cessat el 27 d'octubre, amb Puigdemont i Oriol Junqueras al capdavant; és a dir, també hi ha Jordi Turull.

Però, a més, i és el que ha encès les alarmes en la trinxera independentista, el jutge ha citat els encausats que tenen acta de diputat i sobre els quals pesen mesures cautelars a comparèixer el mateix divendres a les 10.30 hores. Es tracta del candidat a la presidència del Govern, els exconsellers Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. La perspectiva que Turull pogués entrar, una altra vegada, a la presó, cosa que a més comportaria la seva inhabilitació, o bé que, directament, se li suspenguin les seves funcions, ha activat la contraresposta secessionista.

"Intromissió judicial"

El pla tenia un altre calendari tan sols unes quantes hores abans. Torrent compareixia al matí per anunciar el "desbloqueig definitiu" de la legislatura després dels intents frustrats per investir Puigdemont i Jordi Sànchez, i cridava a "recuperar les institucions". Però la intervenció de Pablo Llarena ho va precipitar tot. Els partits independentistes van interpretar la decisió del jutge com una "nova intromissió judicial", i van buscar la manera d'esquivar-la. La CUP va anul·lar l'acte que tenia previst a la tarda i va reunir els seus diputats i el seu secretariat nacional.

La idea d'accelerar els tràmits va sorgir de Junts per Catalunya. Representants de la formació de Puigdemont es van reunir amb els d'Esquerra i amb Torrent, i van estar en tot moment en contacte amb dirigents de la CUP, segons van confirmar fonts parlamentàries.

Notícies relacionades

Després d'una tarda frenètica, i a les 20.00 hores tocades, el president del Parlament va trucar als líders dels diferents partits. Poc després, va comparèixer per informar que Turull era "l'únic candidat proposat" pels grups, i fixava la data i l'hora del ple. L'aspirant va celebrar la decisió amb un tuit. "Un honor immens. Si el ple em dona la confiança, treballaré sense descans pel progrés i la protecció dels 7,5 milions de catalans", va dir. I va prometre que ho farà "amb diàleg amb tothom i per a tothom".

La ronda telefònica, que té un precedent en el que va fer Carme Forcadell el 2016 per accelerar la investidura de Puigdemont, va sublevar els partits no independentistes. "M'acaba de trucar Torrent. És una vergonya que segueixin degradant el Parlament per seguir amb l'enfrontament: no tenen cap més pla que investir un imputat per malversar fons públics amb una greu situació judicial", va dir per exemple Inés Arrimadas (Cs), líder de l'oposició.