ELS PRIMERS DIES A LA PRESÓ

Cel·la individual i tres llibres per a Puigdemont

L'expresident no té accés a premsa que no sigui alemanya ni pot navegar per internet de moment

La policia alemanya ni va emmanillar ni va escorcollar el líder de Junts per Catalunya al detenir-lo ni els seus acompanyants

cmontanyes42684210 neumnster180327222111

cmontanyes42684210 neumnster180327222111 / AXEL HEIMKEN

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles / Juan José Fernández

Carles Puigdemont passa "molt bé d'ànim" els primers dies a la presó de Neumünster, segons afirmen persones que l'han visitat. L'expresident de la Generalitat disposa d'una cel·la individual a l'àrea de preventius de la presó alemanya, on passa el temps dedicat, bàsicament, a la lectura. El centre penitenciari li ha proporcionat tres llibres, encara que no n'han transcendit els títols ni l'idioma en què estan editats.

L'arribada del líder de Junts per Catalunya ha provocat la curiositat entre els presos i els vigilants, i fins i tot la "incomoditat" d'alguns funcionaris alemanys de presons pel tipus de delicte que se li imputa, relaten les mateixes fonts.

El tracte que rep com a reclús provisional és suau, gairebé sense restriccions de comunicació, de manera que ha pogut fer trucades diàries a la família, a membres del seu partit i al seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas. Però Puigdemont no té accés a premsa que no sigui alemanya, ni, de moment, se li permet navegar per internet, més per les limitacions de la mateixa presó que pel seu estatus com a detingut a l'espera d'una decisió judicial.  

La presó de Neumünster és l'establiment penitenciari més vell de tots els que gestiona l'estat federal de Schleswig-Holstein. Construïda el 1903, l'edifici pot albergar 600 homes reclusos. És una de les presons amb un nivell més baix de seguretat d'Alemanya, i la dirigeix des del 2013 una dona, Yvonne Radetzki, advocada que hi treballa des del 2005. Radetzky és la vicepresidenta del gremi federal alemany de directius d'entitats públiques.

Sense manilles

En cap moment durant el procés de detenció i posada a disposició de l'autoritat judicial alemanya, Puigdemont ha estat emmanillat per la policia. Fonts pròximes a l'expresident relaten que el tracte policial "ha sigut exquisit" amb ell i amb els seus acompanyants, els mossos Carlos de Pedro i Xabier Coicoechea, l'empresari i amic de Puigdemont Josep Maria Matamala i el professor, historiador i col·laborador del Diplocat Josep Lluís Alay.

Notícies relacionades

"Tenien el cotxe detectat, i quan travessen la frontera amb Alemanya decideixen detenir-los", afirmen les fonts. Els pròxims a Puigdemont relaten així com va ser la captura a Alemanya, diumenge passat, 25 de març, al matí. Les mateixes fonts no es creuen que el cotxe portés col·locada una balisa i donen més crèdit a la possibilitat que se li fes un seguiment mitjançant el rastreig del telèfon mòbil d'un dels acompanyants. Fonts pròximes al Grup d'Escortes dels Mossos d’Esquadra refereixen com els seus membres acostumen "a buscar si hi ha 'xitxarres' als cotxes i les habitacions" al començar un servei. En l'argot del grup anomenen 'xitxarres' als xivatos electrònics.

"Un cotxe de la policia de carreteres alemanya es va col·locar darrere d'ells, després els va avançar i els va fer senyals perquè el seguissin. Els van conduir fins a la primera gasolinera i allà els van identificar", relaten persones properes a Puigdemont. Els policies, "després d'identificar el president, els van demanar que els acompanyessin", afegeix. "No els han escorcollat ni els han posat les manilles", recalquen.