El Govern nega que la detenció de Falciani sigui un intercanvi per Marta Rovira
Catalá assegura que l'Executiu no ha intervingut en la decisió d'extradir l'informàtic a Suïssa
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha negat aquest dijous que la detenció ahir de l'enginyer informàtic Hervé Falciani, a petició de les autoritats suïsses, sigui una "decisió política" o una "gestió del Govern" per fer un intercanvi per les polítiques catalanes independentistes Marta Rovira i Anna Gabriel, fugides al país helvètic i processades pel Tribunal Suprem a cauda del procés.
El titular de Justícia ha explicat que la detenció de Falciani es deu a una ordre d'extradició emesa per Suïssa, d'acord amb la "cooperació internacional i seguretat a Europa" i basant-se en el "principi de la reciprocitat, de la confiança i la bona fe".
"Qualsevol Estat que sol·licita la detenció i l'entrega d'una persona amb una causa pendent en un país i que està residint en un altre de diferent té un curs formal, sempre de col·laboració i reciprocitat i això és el que ha passat en aquest cas", ha dit. L'informàtic del banc HSBC va ser detingut dimecres poc després de les sis de la tarda per agents de la Comissaria General de Policia Judicial quan es trobava a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid per participar en una jornada organitzada per la Plataforma per la Justícia Fiscal.
Delicte d'espionatge
Suïssa el reclama perquè compleixi la sentència dictada pel Tribunal Penal Federal suís el novembre del 2015, i que es va fer ferma el maig del 2016, que el va condemnar a cinc anys de presó pel delicte d'espionatge industrial per filtrar dades relacionades amb el frau fiscal i el blanqueig de més de 100.000 clients de l'entitat financera helvètica.
No obstant, el ministre ha sigut preguntat per la coincidència en el temps de la petició d'entrega de Falciani amb la fugida a Suïssa de la dirigent d'ERC Marta Rovira, processada pel delicte de rebel·lió i sobre la qual pesa una ordre europea de detenció; o l'anterior fuga al mateix país de l'exportaveu de la CUP Anna Gabriel, processada per desobediència. "No hi ha una decisió política, cap gestió del Govern en aquestes qüestions", ha contestat Catalá.
"Si s'ha produït en aquest moment, doncs en aquest moment les autoritats espanyoles, en el seu deure de cooperació i lleialtat, han portat a terme la detenció", ha afegit. Al mateix temps, ha subratllat que serà un tribunal qui decidirà si Falciani ha de ser entregat o no "amb totes les garanties judicials".
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat