Acusacions de frau

Denunciats els títols expedits per la Universitat Rei Joan Carles a 200 comandaments de la Policia

El grau especial de Criminologia s'impartia 'on line' i per 3.000 euros de matrícula

Un sindicat policial porta a la fiscalia aquests "títols exprés" per considerar-los "penalment perseguibles"

fernando-surez-bilbao-urjc

fernando-surez-bilbao-urjc

2
Es llegeix en minuts

El sindicat ASP (Alternativa Sindical de Policia) considera "objecte de retret penalment perseguible d'ofici" els títols de grau en Criminologia que va concedir la Universitat Rei Joan Carles (URJC) a 200 caps de la Policia Nacional el 2014 i el 2015.

Així l'hi diu a la Fiscalia de Móstoles (Madrid) en un escrit que ha presentat aquest dijous demanant que investigui els títols que oferia la universitat entre el 2013 i el 2015 a inspectors i comissaris, perquè "obtinguessin, possiblement de manera fraudulenta, una titulació suficient i necessària per ascendir als càrrecs més alts". La Fiscalia de Móstoles és la que investiga el cas del màster de Cristina Cifuentes.

Els denunciats eren títols de grau que s'impartien 'on line', sense necessitat d'anar a classe, i en un any. El cost de la matrícula era de 3.000 euros. Al comandament se li convalidaven com a universitaris altres cursos que hagués seguit en el programa de formació interna de la Policia.

La universitat va promoure aquests cursos de 3.000 euros  dins d'un programa de captació de fons

La URJC va incloure els cursos en la seva oferta formativa en virtut d'un conveni que va negociar el rector Pedro González-Trevijano amb la Direcció General de Policia (estant-ne al capdavant Ignacio Cosidó) i va explotar el rector Fernando Suárez Bilbao dins d'un agressiu programa de captació de recursos per a la universitat, recorden fonts del seu claustre.

El curs va desaparèixer del panell de la URJC l'estiu del 2015. La Secretaria General d'Universitats havia posat en dubte la seva qualitat, "considerant-ne l'escàs contingut curricular i la durada", diu la denúncia.

Necessitat imperiosa

La demanda de títols universitaris per als caps de la Policia es va disparar el 2014, quan Interior va haver de suspendre de les seves funcions durant mesos directius clau, entre ells Fernando Amo, cap superior de la Policia del País Basc, i José María Rodríguez, subdirector de la Inspecció de Personal. Companys seus havien portat els seus ascensos davant de jutges contenciosos que consideraven –com en el primer cas– que no reunien "la titulació necessària per al càrrerc". La llei de personal de la Policia exigeix títol universitari als funcionaris A1 i A2, el grau administratiu dels comissaris i inspectors en cap.

Raúl Cuesta, portaveu de l'ASP, aclareix que la denúncia del seu sindicat "no en culpa la Direcció General de Policia; demanem que s'investigui aquesta universitat". Si han denunciat, diu, és pel "greuge comparatiu que suposa que alguns caps hagin ascendit amb títols exprés sobre altres que sí que tenen autèntica formació universitària". El greuge comparatiu també s'estén als "alumnes no policies que van pagar i van estudiar durant quatre anys per obtenir el mateix grau que es donava 'on line' en un".

Examen presencial

Notícies relacionades

Fonts del rectorat de la Universitat Rei Joan Carles es mostren disposades a col·laborar amb el fiscal. "Encara no tenim notícia oficial de la denúncia –expliquen–, però respondrem a les preguntes que ens vulgui fer la fiscalia si ens les fa, i aportarem la documentació que demani".

Si bé admeten que el curs de Criminologia era 'on line', aquestes fonts matisen que tenia com a condició "que els que el cursaven presentessin un TFG (treball de final de grau) i s'examinessin presencialment".