Internacionalitzant el procés
¿Què és el Diplocat? Diplomàcia catalana en liquidació
L'article 155 va tancar el servei de diplomàcia de la Generalitat creat a finals del primer Govern d'Artur Mas per internacionalitzar el procés
diplocat
"¿Sabeu com es diu ara el Diplocat? Diplocat en liquidació". Així treia pit d'una de les conseqüències de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la mateixa intervenció en què presumia d'haver "escapçat" l'independentisme.
La vicepresidenta del Govern de Mariano Rajoy es referia concretament al Patronat Catalunya Món - Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, una entitat refundada el 22 de novembre del 2012 amb l'objectiu de "desenvolupar una estratègia de diplomàcia pública i contribuir al coneixement i reconeixement exterior del país", segons l'anunci publicat al diari oficial de la Generalitat en què s'oficialitzava la nova missió de l'òrgan.
Aquest anunci del 22 de novembre del 2012 es produeix en el primer Govern d'Artur Mas, llavors al capdavant de CiU, i a només tres dies de les eleccions del 25 de novembre. Unes eleccions en les quals l'avui militant del PDECat es va presentar sota el messiànic eslògan de "La voluntat d’un poble", a rebuf de la primera Diada massiva de l'independentisme i amb l'objectiu de dotar-se d'una majoria parlamentària suficient per negociar amb l'executiu de Madrid el llavors anomenat "dret a decidir" dels catalans.
El resultat d'aquells comicis va ser la pèrdua de 12 escons per a CiU i una aritmètica parlamentària arran de la qual Mas va passar de pactar els pressupostos amb el PP a fer-ho amb ERC. Un delslate motiv de la legislatura, a part de l'organització de la consulta del 9 de novembre, va ser començar a crear les "estructures d'estat". Estructures d'estat com el Diplocat.
El Patronat Catalunya Món - Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya era fins al 15 de desembre, quan va ser liquidat pel Govern, un consorci publicoprivat amb seu a la ciutat de Barcelona i format per la Generalitat, els ajuntaments de les quatre capitals de província de Catalunya, les quatre diputacions, associacions supramunicipals, les universitats i les patronals Foment del Treball i PIMEC, entre altres.
Albert Royo va ser l'encarregat de portar les regnes de la diplomàcia catalana fins al seu cessament el 31 d'octubre del 2017. Royo, fins llavors responsable de premsa de la delegació a Barcelona de la Comissió Europea, mai va amagar la seva missió: "Informar els principals decisors polítics i econòmics a nivell europeu i internacional el procés democràtic que s'ha iniciat a Catalunya", va declarar després del seu nomenament.
Objectiu, internacionalitzar el procés: de Jimmy Carter a Xavi Hernández
Les actuacions del Diplocat es van concretar durant els seus cinc anys de vida a organitzar esdeveniments culturals, trobades empresarials, sopars d'intercanvi entre universitats, entre altres, per tot Europa en els quals es buscava internacionalitzar la visió del Govern del procés, així com potenciar la presència de les empreses catalanes a l'exterior. Per a això es van dotar de personalitats d'alt prestigi internacional de diferents àmbits, com l'exfutbolista del Barça Xavi Hernández, la monja sor Lucía Caram o la cuinera Carme Ruscalleda.
L'activitat del Diplocat es va intensificar paral·lelament a la imminència del xoc de trens entre Generalitat i Govern que es va acabar escenificant amb la intervenció de l'autonomia catalana. La possible invasió de competències en matèria d'exteriors va ser un dels punts calents de la legislatura passada, fins al punt que el Tribunal Constitucional va arribar a suspendre les competències en aquesta matèria de la conselleria encapçalada per Raül Romeva. Conselleria de la qual depenia el Diplocat.
Un dels episodis que més focus mediàtics va projectar sobre el Diplocat, pocs mesos abans de la seva dissolució, va ser la trobada organitzada per aquest ens entre l'ara cessat president Carles Puigdemont i l'expresident dels Estats Units, Jimmy Carter. El líder del PP català, Xavier García Albiol, va acusar aquesta entitat de pagar amb diner públic per a la consecució de la reunió. El cas, per la falta de proves presentades pels populars, no va transcendir.
Liquidat pel 155
Notícies relacionadesUna de les primeres mesures que el Govern de Mariano Rajoy va prendre després de l'aplicació del 155 i amb les cadires de les conselleries encara calentes va ser carregar-se tota presència internacional de la Generalitat. La conselleria d'Exteriors de Romeva va ser la primera en què es va personar un alt directiu del govern central, concretament el 7 de novembre, l'exambaixador espanyol al Paraguai Juan Fernández Trigo.
El govern central va tancar fins a 12 delegacions de la Generalitat, va acomiadar 33 treballadors i va liquidar l'operació amb la liquidació del Diplocat el 15 de desembre del 2017 i el cessament d'Albert Royo com el seu secretari general la vigília del primer de gener del 2018.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic