Chaves: "Sabia que existien les ajudes sociolaborals, no com es donaven"
L'expresident andalús manté que no va tenir coneixement de les irregularitats
Afirma que no entraven en el seu "àmbit de decisió"
L'expresident Manuel Chaves, que va dirigir la Junta d'Andalusia durant 19 anys, ha defensat aquest dilluns davant el tribunal que enjudicia la peça política dels ERO que era normal que el Consell de Govern conegués i debatés sobre la situació de crisi de les grans empreses de la regió, però que tot i que sabia que es donaven ajudes per a la viabilitat d'aquestes empreses, desconeixia "com es donaven, la quantia o els beneficiaris perquè no era el meu àmbit de decisió". Així, i igual que altres imputats, deixa qualsevol responsabilitat de les suposades irregularitats en la gestió portada a terme per la Direcció general de Treball i la Conselleria d'Ocupació.
La Fiscalia Anticorrupció només acusa Chaves d'un delicte continuat de prevaricació, pel qual li demana una condemna de deu anys d'inhabilitació, a l'entendre que mai va posar fre a l'ús de les transferències de finançament per pagar les ajudes sociolaborals o a empreses en crisi, un sistema considerat inadequat perquè permetia la discrecionalitat i opacitat i eludir qualsevol fiscalització.
"La meva única feina era que es posés en marxa un pla de viabilitat que donés lloc a un pla d'industrial; com es fes, com es negociés, no corresponia al meu àmbit polític de decisió", ha insistit a preguntes del fiscal, "i no per abandó de funcions, sinó perquè l'estructura de confiança del govern eren altres, els consellers i directors generals, els que posaven en marxa aquest pla de viabilitat a través d'una negociació". Així, ha reiterat que els consellers m'informaven de les dades generals i el pla social, "però el contingut no el sabia ni tenia per què informar-me d'aquest contingut".
Els requisits, per llei
Notícies relacionadesEn resposta a les preguntes del fiscal, ha insistit en diverses ocasions que sabia que hi havia ajudes de diversos tipus: laborals, educatives, sanitàries… però no com es gestionaven. I ha instat que qualsevol requisit estava en la llei, ja que es recollien en els acords de concertació subscrits amb sindicats i patronals, per la qual cosa per a ell "era molt difícil pensar que es pogués establir un procediment conscientment il·legal o que es fes per burlar la llei".
En aquest sentit, ha precisat que els acords de concertació, set sota el seu mandat i recollits en l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia, recollia la preocupació dels executius regionals per salvar empreses en problemes i la necessitat de protegir el teixit productiu i l'ocupació. Aquests acords "s'assumien com a obligació contractual" per part del Govern, per la qual cosa quan es coneixia una situació de crisi en alguna de les grans empreses, es convocava una taula de negociació per veure el pla de viabilitat i si podia tenir o no ajudes. I ha reconegut que es va reunir amb comitès de treballadors d'algunes de les grans empreses, sempre amb la presència dels sindicats, que eren els que sol·licitaven la reunió. Unes reunions que, diu, era normal que es produïssin i entraven dins de la normalitat democràtica.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034