AL TRIBUNAL SUPREM
Junqueras: "No s'ha dedicat ni un sol euro del pressupost al procés"
Sànchez s'encara amb el magistrat i li retreu ser jutge i part, a l'incloure's com a víctima de la rebel·lió
Els tres processats neguen la violència i denuncien que es tracta d'una causa per "raons polítiques"
L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha estat categòric al negar davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que s'hagués dedicat un euro del pressupost al procés. En concret, de les partides pressupostàries anul·lades pel Tribunal Constitucional al seu dia, segons van precisar fonts jurídiques. La seva manera de desmarcar-se del delicte de malversació de cabals públics pel qual, juntament amb el de rebel·lió, va ser processat per declarar la independència de Catalunya havia sigut prèviament ratificada ni més ni menys que pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.
Aquest dilluns Montoro deia en una entrevista a 'El Mundo': "Jo no sé amb quins diners es van pagar aquelles urnes dels xinesos de l'1 d'octubre, ni la manutenció de (l'expresident de la Generalitat Carles) Puigdemont. Però sé que no amb diner públic". Aquestes paraules deixen en entredit l'únic delicte pel qual tot apunta que encara hi ha possibilitats que l'expresident sigui entregat a Espanya i són si més no qüestionables quan hi ha una investigació secreta oberta al respecte. L'ordre de processament dictat contra els líders del procés xifra en 1,6 milions el diner públic desviat.
Però, segons el ministre, "la malversació no requereix només desviament de fons: també és obrir un recinte públic per a un acte polític il·legal, per exemple", un cost que ni s'esmenta en l'acte a l'hora de fixar la fiança en concepte de responsabilitat civil. Afegia que des que Hisenda va intervenir l'autonomia únicament hauria sigut possible el desviament per un delicte de falsedat d'un funcionari conxorxat amb algun proveïdor.
Més enllà del reconeixement que les paraules del ministre suposen a aquesta línia de defensa dels processats per malversació, tant Junqueras, com l'últim candidat a presidir la Generalitat, Jordi Sànchez, i l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han coincidit a negar la violència i a assegurar que es criminalitza la mobilització ciutadana i la recerca de la independència de Catalunya amb una causa que respon a "raons ideològiques".
Jutge i part
En aquest sentit, Sànchez, mirant directament als ulls del jutge Llarena, li ha retret que en les seves ordres utilitzi la primera persona del plural per situar-se com a "víctima" de l'"estratègia" secessionista. Tant en la de processament com en la que li va negar el permís per assistir a la segona sessió d'investidura del Parlament en què s'havia de votar la seva candidatura, el magistrat utilitza un "patim" al referir-se a l'"estratègia" per declarar la independència unilateral. Amb aquest argument, segons fonts presents en la compareixença, Sànchez ha explicat amb eloqüència que no es pot ser jutge i, alhora, víctima dels fets investigats.
I a la vulneració de drets denunciada pels tres processats per ser investigats pel Tribunal Suprem, que entenen que no és el competent i que els priva de la possibilitat d'una segona instància judicial, per no parlar de la duplicitat de procediments que s'ha produït pels mateixos fets, l'expresident de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC) hi ha afegit la vulneració de drets polítics que ha patit per no haver-se-li donat permís per assistir al Parlament.
Notícies relacionadesEl líder d'ERC, a preguntes de la defensa, exercida per l'advocat Andreu van den Eynde, ha argumentat que convocar un referèndum no és delicte i ha sostingut que ERC "defensa un programa independentista des de fa molts anys i concorrent a les eleccions" sense cap problema. Ha sostingut que s'està "davant un conflicte polític que s'ha de solucionar des de la política", perquè promoure l'autodeterminació de Catalunya "és perfectament legal".
Llarena continuarà fins dimecres prenent declaració als processats per rebel·lió a la presó. Aquest dimarts compareixeran els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva, i dimecres, Jordi Turull, Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Els que només ho van ser per desobediència o malversació han sigut citats el 7 i 8 de maig.
Tribunal Suprem Jordi Sànchez Oriol Junqueras Independència de Catalunya Judici del 'procés' Audiencia Nacional Josep Lluís Trapero
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca