SONDEIG DEL GESOP

Enquesta: Creix a Espanya el suport a un referèndum a Catalunya

El 46,9% dels espanyols pensen que seria una solució per pal·liar la col·lisió actual

A Catalunya, un 78,7% demana celebrar una consulta i el 72,9% modificar la Constitució

zentauroepp40366857 01 10 17 referendum a igualada ateneu igualadi gent votant f171001110653

zentauroepp40366857 01 10 17 referendum a igualada ateneu igualadi gent votant f171001110653 / Marc Vila

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Creix el suport a la celebració d'un referèndum a Catalunya com a palanca per desencallar el conflicte català. Segons l'últim baròmetre del GESOP per a EL PERIÓDICO, el 46,9% dels espanyols estarien d'acord que es permeti una consulta que posi les cartes sobre la taula per pal·liar la col·lisió, idea que el febrer del 2017 tan sols defensava un 39,7%. I és que dos terços dels espanyols (64,5%) creuen que s'ha de rebaixar la tensió mitjançant el diàleg i començar a derruir les trinxeres cimentades entre partits i executius. Ara bé, el terç restant (29,6%) veu la solució en l'actuació dels tribunals de justícia.

Incrementa també l'assentiment a una reforma de la Constitució en sentit federal i, de fet, és l'única opció que reuneix més partidaris que detractors en el conjunt de l'Estat (un 47,6% d'adeptes davant un 40% de contraris). I és que aquest remei agrada a més del 40% en totes les comunitats autònomes, excepte a Andalusia (38,1%). Una millora en el sistema de finançament que beneficiï Catalunya és el recurs que recull més negatives i decau del 37,3% al 32,5% a Espanya.

Entre els catalans arrasa la voluntat de votar. Un 78,7% està d'acord amb celebrar una nova consulta i el 72,9% a modificar la Carta Magna. Igual que a la resta d'Espanya, la millora econòmica és el que menys els convenç, amb un 68,4%. Els bascos són els únics que recolzen majoritàriament les mateixes opcions, amb un 75,5% i un 61,2%, respectivament, però es desmarquen a l'hora de revisar un nou acord de finançament (36,7%).

Dividit suport al Suprem

La discrepància està servida entre els que secunden i els que desaproven les decisions del Tribunal Suprem (TS) sobre la presó preventiva per als presos independentistes. Un 49,2% pensa que han de seguir empresonats fins a conèixer la seva sentència, mentre que el 43,5% advoca per la seva posada en llibertat. Aquesta qüestió separa de nou Catalunya de la resta de comunitats autònomes, ja que el 83,2% dels catalans demanen la seva excarceració.

La majoria de l'electorat del PP i Ciutadans és partidària que segueixin entre reixes, amb un 81,3% i un 64%, mentre que entre els votants del PSOE hi ha més discrepàncies: un 47,5% s'uneix a la posició dels constitucionalistes i un 44,5% se'n desmarca. La posició dels simpatitzants d'Units Podem és molt més clara: un 76,6% apel·la a la seva excarceració.

Crida al diàleg

Notícies relacionades

Els votants d'ERC i CDC avalen de forma clara l'activació de mecanismes de diàleg i negociació, mentre que l'electorat del PP és l'únic on hi ha una majoria que prefereix buscar la solució als tribunals (57,9%). Es distancien d'aquesta postura els votants taronges, que aposten majoritàriament (55%) per una via dialogada, igual que els socialistes (70%).

Aquests últims estan d'acord a reformar la Constitució per convertir Espanya a un Estat federal (57%), però tanquen la porta a altres vies. Els votants d'Units Podem sí que avalen una consulta sobre la independència. L'electorat del PP i Cs rebutja les tres mesures proposades i, per contra, entre els independentistes arrasa idea d'un referèndum i no es conformen amb una millora econòmica.