PRÒXIMS PASSOS
Puigdemont encarrilarà dissabte la formació d'un Govern efectiu
El Parlament aprovarà dijous la possibilitat de realitzar una investidura a distància
jcarbo42980777 puigdemont180418122300 /
La investidura d'un president i la formació d'un Govern efectiu comença a encarrilar-se. Amb totes les salvaguardes que tot el que es relaciona amb el procés mereix, Carles Puigdemont sembla haver finalitzat aquell període de temps per a la reflexió amb si mateix que va demanar al que encara és el seu partit, el PDECat, amb la decisió presa d'abordar la investidura del pla d. Després d'embolicar la troca amb intents que tenien un evident final propagandístic de denunciar la restricció de moviments que pateix la majoria independentista ha arribat ja el moment d'ungir un president. O presidenta, perquè la diputada Elsa Artadi encapçala les apostes.
Totes les molles de pa condueixen a aquesta conclusió, encara que les fonts oficials dels implicats, per exemple, el mateix PDECat i ERC, afirmin que o bé «oficialment no se sap res» o que «fins que no sigui una realitat no ens ho creurem». Altres veus afirmen que ara «sembla» que és la bona. Encara que la certesa absoluta només la té el mateix Puigdemont.
Final del termini
Després dels intents fallits d'investir l'expresident,Jordi Sànchez iJordi Turull i la temptativa de preparar el terreny per a una elecció a distància, mitjançant la reforma de la llei de presidència, la proximitat de la data en què venç el termini per avortar la legislatura (22 de maig) i una anàlisi dels riscos que comportaria un retorn a les urnes han col·locat el vagó del Govern sobre els raïls.
¿I quines són aquestes molletes que delaten les intencions de Puigdemont? Per exemple, la convocatòria d'una reunió de Junts per Catalunya dissabte a Berlín, amb el seu líder, per abordar la qüestió. El ventall d'opcions és ampli, però es podria parlar d'una renúncia temporal a ser investit, a canvi que qui ocupi el Palau de la Generalitat sigui de la seva màxima confiança, entengui el seu càrrec com a finit en el temps i no pretengui fer ombra al president a l'‘exili'.
De la rastellera de noms de JxCat que compleixen aquest perfil i que han sonat en aquests mesos, Eduard Pujol, Marta Madrenas, Quim Torra, Marc Solsona, Ferran Mascarell i Francesc Dalmases, fonts coneixedores dels racons negociadors assenyalen que des del primer moment el pla d ha estat, sempre, Artadi.
Jordi Sànchez i Pere Aragonès aporten sengles molletes més. Tots dos, aquest dimecres, han ponderat i lloat la figura i perfil d'Artadi. «Sànchez només ha respost a una interpel·lació directa sobre ella. Ell no ha posat el nom sobre la taula», apunta una veu de JxCat. I és cert. «Artadi és una dona àmpliament capacitada i li auguro un llarg recorregut polític», és el que ha assenyalat des del Centre Penitenciari Madrid V l'exlíder de l'ANC.
Aragonès, adjunt a la presidència d'ERC i ‘home fort' del partit a Barcelona, mentre Oriol Junqueras, al Centre Penitenciari Madrid VII, i Marta Rovira, a Suïssa, es troben a centenars de quilòmetres, va ser taxatiu quan a Catalunya Ràdio se li va mencionar el nom de la cap de campanya de JxCat: «Si la proposta és Elsa Artadi, per a nosaltres no hi haurà cap problema". I és que els republicans, després d'algunes divagacions per recordar la legitimitat més gran de l'ex-vicepresident per reclamar el 'tron' davant altres pretendents (com Jordi Sànchez) si Puigdemont no hi podia accedir, guarden una lleialtat absoluta a la llista que els va guanyar contra tot pronòstic a les eleccions. Una relació que es resumeix en un «votarem el candidat que Puigdemont designi».
Vicepresidència republicana
Notícies relacionadesPart d'aquesta lleialtat es deu al pacte tancat amb els convergents sobre el futur Govern, que serà paritari entre postconvergents i republicans. En virtut d'aquest acord, la vicepresidència recaurà en ERC i, precisament, en Aragonès. Perquè aquesta és una altra de les molletes. En les últimes hores han augmentat les trucades de futurs alts càrrecs de tots dos partits que estan ja component els seus equips.
A tot això, aquest dijous segurament s'aprovarà la reforma de la llei de la presidència, malgratel dictamen contrari dels lletrats del Consell de Garanties Estatutàries. Sent aquest consultiu, no es creua cap línia vermella judicial i deixa en guaret una possible investidura a Puigdemont. Quan es donin les condicions.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista