CENTRE D'INVESTIGACIONS SOCIOLÒGIQUES
Enquesta del CIS: El PP resisteix per poc al capdavant i Cs ja és segon
Els conservadors obtenen una estimació del 24%, per davant dels taronges (22,4%), el PSOE (22%) i Podem (19,6%)
Els partits de Rajoy i Sánchez continuen la seva caiguda, mentre que la formació de Rivera ja és la primera en intenció directa
zentauroepp42506322 madrid 14 03 2018 pleno del congreso de los diputados tema 180314110529 /
L’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), donat a conèixer aquest dimarts, alimenta les pors del PP i el PSOE, manté les esperances de Ciutadans i col·loca Podem en fase de creixement. L’organisme públic continua col·locant els conservadors al capdavant, amb una estimació del 24%, però a escassa distància dels taronges (22,4%), els socialistes (22%) i els morats i els seus satèl·lits territorials (19,6%).
Tant el PP com el PSOE aprofundeixen la seva caiguda. Al’anterior baròmetre amb intenció de vot, publicat el febrer passat, els populars, amb el 26,3%, obtenien 2,3 punts més que ara, que baixen fins al seu mínim històric. Els socialistes descendeixen menys (1,1 punts, a l’aconseguir en l’últim estudi una estimació del 23,1%), però en canvi retrocedeixen una posició i ja són tercers en benefici de Ciutadans.
Encara que l’ ascens del partit taronja no és tan espectacular com en ocasions anteriors (havia crescut més de tres punts entre el novembre i el febrer, segons el CIS), el sondeig confirma que Albert Rivera suposa ara mateix la principal amenaça a l’hegemonia del PP. Cs passa del 20,7% en estimació de vot de l’anterior baròmetre al 22,4%. Tanmateix, ja és primer en intenció directa, la resposta espontània dels consultats sense tenir en compte més factors com el record de vot, l’estimació dels líders, la confiança que susciten i l’opinió sobre la situació actual, entre altres. Els taronges obtenen un 16,1% en aquest barem, per davant del PSOE (13,5%), el PP (12,1%) i Podem (11,3%).
L’enquesta també reafirma la tendència a l’alça dels morats, ja reflectida en l’estudi del mes de febrer. Si llavors aconseguien una estimació del 19%, i milloraven en mig punt el seu resultat anterior, ara creixen sis dècimes.
Cifuentes i Puigdemont
El treball de camp del sondeig es va dur a terme a començaments del mes d’abril, abans de la renúncia de Cristina Cifuentes com a presidenta de Madrid arran de la divulgació d’un vídeo del 2011 en el qual apareix arrestada pels guàrdies de seguretat d’un supermercat on havia intentat robar dos pots de crema de bellesa, però quan ja havien transcendit les irregularitats del seu títol de màster per la Universitat Rey Juan Carlos. Les 2.500 entrevistes del CIS també van coincidir amb la decisió de la justícia alemanya de rebutjarl’extradició per rebel·lió de Carles Puigdemont, ‘expresident’ de la Generalitat, que havia estat detingut el 25 de març.
A Catalunya, com en la resta de comunitats autònomes, el CIS només publica les dades d’aquells partits que es presenten únicament en aquest territori. En Comú Podem apareix primer a l’estudi, amb un 3,5% dels sufragis (dues dècimes menys que el mes de febrer), davant el 3% d’ERC i l’1,7% del PDECat. Republicans i exconvergents també veuen caure les seves expectatives. Fa tres mesos, la seva intenció de vot era del 3,4% i el 2%.
Valoració de líders
Notícies relacionadesQuant a la valoració ciutadana, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, és l’únic dels líders dels quatre partits principals que millora la seva puntuació. Tanmateix, la seva nota, un 2,77, és la segona més baixa, només per davant del president del Govern, Mariano Rajoy. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, obté un 3,79, una mica més que el seu homòleg al PSOE, Pedro Sánchez (3,35). El més ben valorat és el portaveu parlamentari de Compromís, Joan Baldoví, amb un 4,14, seguit del coordinador general d’IU, Alberto Garzón, amb un 3,8.