LA CERIMÒNIA
Quim Torra, un president simbòlic
El dirigent pren possessió enfrontat amb el Govern en un acte auster i breu
Promet "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya" sense esmentar l'Estatut ni la Constitució
Quim Torra va inaugurar aquest dijous un mandat que es preveu ple de gestos simbòlics, amb una presa de possessió molt particular. En una cerimònia pensada per transmetre la màxima austeritat, el nou president de la Generalitat va eludir les habituals promeses de lleialtat a l’Estatut, a laConstituciói alRei, i va rebutjar penjar-se la medalla que distingeix els caps del Govern català.
L’ombra de l’enfrontament amb elGovern, que fa mesos que tutela l’acció de la Generalitat en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, va condicionar tot l’acte. La disputa ja havia provocat que l’hora de la cerimònia no es concretés fins poc abans que tingués lloc, i va deixar sense representació de l’Executiu central la presa de possessió.
"Perfil secundari"
Fonts de la Generalitat van assegurar que van oferir al Govern que tingués una presència «de perfil secundari» en l’acte, perquè buscaven «un perfil sobri per evidenciar la no normalitat del moment polític». Per contra, la Moncloa va considerar que la presa de possessió va ser "un esperpent" que va "degradar la dignitat" de la institució de la Generalitat.
El PP també va ser crític amb les paraules fetes servir per Torra per prometre el càrrec. El nou president va triar la fórmula que ja va fer servir el seu antecessor, Carles Puigdemont, el 2016, en una nova mostra que el continua considerant el líder legítim. "Prometo complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat, amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament", ha dit ell mateix.
A la presa de possessió anterior, va ser la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la que va enunciar els vots. En aquesta ocasió, Roger Torrent es va limitar a exercir de testimoni d’un acte que va obrir el secretari del Govern, Víctor Cullell, amb la lectura del decret de nomenament sancionat pel Rei i perMariano Rajoy.
Els populars coincideixen amb elPSOEque caldria estudiar canvis legals perquè, a partir d’ara, s’especifiqui l’acatament de la Constitució a les preses de possessió. La portaveu socialista al Congrés,Margarita Robles, va parlar amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per consensuar una actitud comuna.
El TSJC no va veure-hi delicte el 2016
Malgrat les crítiques dels partits, ningú veu futur a una eventual impugnació de l’acte. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va desestimar el 2016 que s’hagués comès un delicte en la presa de possessió de Puigdemont, i va recordar que ni l’Estatut ni el reglament del Parlament no preveuen fórmules concretes per a aquest tipus de cerimònies.
Una desena de persones, gairebé totes familiars, van assistir a la consagració de Torra com a president. Com havien anunciat fonts del seu entorn, la cerimònia va durar menys de cinc minuts: es tractava d’escenificar la tristesa que sent la sobirania catalana pel fet que els impulsors de la declaració unilateral d’independència de l’octubre passat estiguin ara mateix en presó preventiva o forad’Espanya.
Pel mateix motiu, el nou president de la Generalitat va prendre possessió al modest saló Mare de Déu de Montserrat. En ocasions anteriors, la cerimònia se celebrava al saló Sant Jordi, i congregava centenars de convidats. Després de finalitzar la presa de possessió, Torra va prometre a una representació dels treballadors del Palau que treballarà per un «país nou, lliure i republicà» i que penjarà un llaç groc a la façana de l’edifici.
Visita als presos
A la cerimònia tampoc no es va fer el traspàs de la medalla de president, que l’antecessor sol col·locar al coll del seu successor des que Adolfo Suárez i Josep Tarradellas van recuperar la tradició a la Transició. La realització de Palau es va recrear en els plans curts d’aquesta medalla, que va estar tota l’estona sobre la taula en què tenia lloc l’acte.
Notícies relacionadesTorra insistirà en els gestos simbòlics dilluns vinent, quan visitarà els polítics catalans presos, amb qui consultarà els serrells pendents del nou Govern. Tot i que, al principi, va planejar anar-hi aquest divendres, la visita s’ha ajornat "per raons organitzatives i logístiques", a petició del Ministeri de l’Interior.
El Govern espera que, a diferència de Puigdemont, Torra no passi de les paraules als fets: el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va advertir que vigilarà que es compleixi la legalitat i va demanar de "recuperar la normalitat i la concòrdia" a Catalunya.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia