L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CENTRAL
Moció de censura: La posició del PNB i la resta de partits, un per un
Els nacionalistes bascos tenen la clau per tombar Rajoy i fer Sánchez president
Per primera vegada en la història de la democràcia, una moció de censura al Congrés contra un president del Govern té opcions serioses de prosperar. Aquesta és la posició de cada partit davant de la votació decisiva d’aquest divendres.
UNITS PODEM: ‘Sí’ incondicional
El grup de Pablo Iglesias va ser el primer a deixar clar, el mateix dia que el PSOE va presentar la moció de censura, que els seus 71 diputats votaran a favor de Sánchez. Fins i tot estan disposats a promoure una nova moció “instrumental” (que només servís per convocar eleccions) si la dels socialistes prospera. Malgrat el ‘sí’ incondicional, Podem ha posat en marxa una consulta a les bases i Iglesias ha plantejat al líder del PSOE la possibilitat d’un Govern de coalició si tomba Rajoy.
CIUTADANS: ‘No’ tret que hi hagi sorpresa
Al partitd’Albert Rivera no li ha agradat mai la moció de censura, però no ha deixat de temptejar el terreny amb els socialistes mentre donava per liquidat el pacte d’investidura. Encara que el PP afirma que Rivera li ha garantit el seu rebuig a la moció, el líder de Ciutadans, que comtpa amb 32 diputats, donaria suport a la moció si el PSOE es comprometés a fixar data a les eleccions i presentés un altre candidat, com Nicolás Redondo, Ramón Jáuregui o Javier Solana. El PSOE no s’avé a cap de les dues condicions, i a més el reglament del Congrés impedeix canviar el candidat una vegada registrada la moció.
ERC: Suport de mala gana
El diputat Gabriel Rufián ha certificat aquest dimecres que Esquerra recolzarà la moció de censura: “No és una opció, sinó una obligació”. Però ha manifestat la gran incomoditat d’haver de recolzar el PSOE, un dels partits que van activar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i a Sánchez, que fa pocs dies comparava el president Quim Torra amb Le Pen. “A nosaltres ens fa la mateixa poca gràcia votar amb vostès que segurament a vostès votar amb nosaltres”, ha reconegut.
PDECat: ‘Sí’ malgrat Puigdemont
La moció de censura ha revifat la lluita interna entre Junts per Catalunya i el PDECat. Els sectors afins a Carles Puigdemont eren reticents a donar suport a Sánchez, pels mateixos motius que ERC, però la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha intensificat els contactes per acordar el vot favorable, també de mala gana. Torra i Puigdemont, aquest últim per videoconferència, han format part d’aquests contactes. Malgrat tot, els postconvergents no comunicaran la seva decisió final fins que sentin el discurs de Sánchez.
PNB: La gran incògnita
Com en els Pressupostos, la clau de la moció de censura la té el PNB. L’hermetisme a les files nacionalistes és absolut. Segons la Moncloa, els penebistes no els han aclarit què faran. Segons els socialistes, a ells tampoc no els han donat garanties de votar per Sánchez. Una indefinició que no es resoldrà fins aquest dijous, després d’una reunió de l’executiva del partit, i que està accentuant encara més el nerviosisme a les files populars.
I és que la pressió empeny el PNB cap al ‘sí’ per diverses raons. Primer, perquè els nacionalistes bascos no volen ni sentir parlar d’unes eleccions immediates que puguin fer arribar Ciutadans a la Moncloa, i el fet que Units Podem hagi anunciat que presentarà una altra moció de censura si fracassa la del PSOE desembocaria en uns nous comicis. Segon, perquè la seva condició de blindar els Pressupostos està garantida tant amb Rajoy com amb Sánchez, per això, en igualtat de condicions, podria passar-li factura continuar apuntalant el PP. I tercer, si ERC, el PDECat i EH Bildu donen suport a la moció, la pressió sobre el PNB serà insuportable.
EH BILDU: Més a prop del ‘sí’
Notícies relacionadesSegons el líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, EH Bildu “recollirà el sentir popular d’Euskadi que no vol un Govern corrupte” i que “saboteja la pau”, i que “vol sincronitzar” amb els independentistes catalans la seva posició. Una manera de deixar entreveure sense confirmar-ho que votaran a favor de Sánchez.
ELS PARTITS CANARIS: Un ‘sí’ i l’altre ‘no’
El diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, que es va presentar a les eleccions en coalició amb el PSOE, va donar immediatament el ‘sí’ a la moció de censura. En canvi, la diputada de Coalició Canària Ana Oramas, votarà en contra al·legant que no pensa prestar-se a les “estratègies electorals de ningú”, i per això tampoc avalaria Ciutadans perquè presenti la seva.
Proveu en aquest gràfic interactiu les diferents combinacions
PDECat EH Bildu PNB Coalició Canària Compromís Ciutadans Congrés PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pedro Sánchez Podem Mariano Rajoy Moció de censura
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista