MOCIÓ DE CENSURA
Sánchez promet diàleg amb Catalunya i sedueix el PDECat
Els nacionalistes anuncien el seu 'sí' per "posar fi a l'etapa de Rajoy"
Campuzano afirma que el PP va buscar el seu recolzament a canvi de no empitjorar les relacions amb Catalunya
Aires de nova etapa en el debat parlamentari que han mantingut Pedro Sánchez i el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano. Després de molts mesos d’enfrontament obert, els dos dirigents s’han esforçat per subratllar el que els apropa i matisar el que els separa. Per obtenir els vots dels nacionalistes catalans, claus perquè tiri endavant la moció de censura contra Mariano Rajoy, el líder del PSOE ha promès treballar per "restablir ponts" entre Catalunya i la resta d’Espanya, i dins de la mateixa Catalunya.
El canvi en el "to" de Sánchez ha acabat de convèncer el PDECat de donar-li els seus vuit vots. El líder del PSOE ha passat de dir "racista" i "supremacista" al president de la Generalitat, Quim Torra, a proposar-li una reunió per afrontar les "fractures" que s’han produït tant dins de la societat catalana com entre els governs de Catalunya i Espanya.
En realitat, el candidat a president del Govern central no ha fet grans promeses concretes. El PDECat es conformava amb alguns gestos, perquè prioritzaven la caiguda de Rajoy, i n’hi ha hagut. Sánchez ha afirmat que el problema amb Catalunya es va iniciar quan el PP va recórrer contra l’Estatut i el Constitucional el va retallar. I que dins d’Espanya conviuen territoris que "es consideren nació". I, sobretot, que Torra és un interlocutor vàlid i que s’ha d’obrir una nova etapa. "Parlem, dialoguem, intentem trobar un acord entre tots", ha dit per diferenciar-se de l’immobilisme del PP.
El PDECat de Marta Pascal, present avui a l’hemicicle, n’ha tingut prou amb això. Malgrat que importants personalitats de l’entorn postconvergent, inclòs l’expresident Carles Puigdemont, havien calibrat la possibilitat d’abstenir-se –la qual cosa hauria propiciat el fracàs de la moció de censura–, la nova direcció del partit té molt interès a tornar a tenir cartes per jugar en la política espanyola i allunyar-se de l’unilateralisme.
"Li agraeixo el to, les paraules i l’actitud. Des de la discrepància, donarem suport a aquesta moció de censura per posar fi a l’etapa de Mariano Rajoy", ha resumit Carles Campuzano. El portaveu del PDECat no s’ha oblidat de criticar en el seu discurs, a títol d’inventari, la "persistència de la cultura franquista" en la cultura política espanyola, exemplificada segons la seva opinió en les "querelles" interposades pel referèndum de l’1 d’octubre i en les "persones injustament empresonades per raons polítiques".
Campuzano també ha afirmat que el PSOE "té responsabilitat en el fracàs de l’Estat a Catalunya", i que és corresponsable de la posada en marxa del 155. Però el PDECat ha volgut donar una oportunitat a la "distensió del clima polític", malgrat que el portaveu del partit ha discrepat amb Sánchez que a Catalunya el procés hagi provocat una "fractura social".
Avançant el desenllaç de la moció de censura, Campuzano ha vinculat el final de l’etapa de Rajoy amb la importància de Catalunya en el conjunt d’Espanya: "A Espanya no es pot governar contra Catalunya. Qui ho fa, acaba perdent la confiança de les institucions i de la societat en el seu conjunt. Avui Catalunya ha sigut de nou un actor decisiu a Espanya".
La trucada del PP
Abans de començar la sessió, Campuzano ha assegurat que dirigents del PP han intentat convèncer els postconvergents perquè no votessin a favor de la moció de censura a Mariano Rajoy perquè això empitjoraria encara més les relacions amb el nou Executiu català. [Segueix el debat de la moció de censura en el Congrés en directe.]
“Hem rebut trucades curioses i al·lucinants. Alguns dirigents del PP ens volien convèncer que no el podíem fer fora, que les nostres relacions no seran les mateixes. Li vaig dir que és difícil que siguin pitjors si tenim amics i companys a les presons i fora” d’Espanya, ha explicat Campuzano a RAC-1.
Notícies relacionadesEl postconvergent insistia llavors que fins que no escoltessin el programa de govern de Pedro Sánchez no decidirien el sentit del seu vot. “Raons per votar-lo no en tenim cap, per expulsar Rajoy en tenim moltes”, ha assenyalat, i ha rematat que es mouen “entre una cosa dolenta i una de pitjor”. Tot i així, ha deixat clar que si la moció no prospera “el que podria passar és que el principal responsable del que passi a Catalunya torni a sortir-se amb la seva”.
Campuzano ha insistit que les declaracions de Sánchez sobre Catalunya i sobre el president Quim Torra són “inacceptables” i l’ha advertit que si aconsegueix arribar a la Moncloa “haurà de respectar la legitimitat del president dels catalans”. “Necessitem escoltar que en un problema polític, el que es necessita és política. Ni repressió ni intervenció de l’autogovern”, ha sentenciat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín