REACCIONS
L'independentisme i els comuns celebren amb cautela l'adeu a Rajoy
El PDECat i ERC es mostren prudents als al·legats de Sánchez sobre Catalunya
Els comuns estenen la mà al nou president de l'Executiu per obrir un "nou escenari"
zentauroepp43570266 graf786 madrid espa a 01 06 2018 la alcaldesa de barcel180601121708 /
Satisfacció expectant a les files sobiranistes després que Pedro Sánchez hagi aconseguit arrabassar-li el càrrec a Mariano Rajoy al capdavant del Govern central. Fins a l’últim moment el PDECat va mantenir la incògnita sobre el sentit del seu vot, però finalment van resoldre que no podien alinear-se amb Cs i el PP. Ho van fer des de la "discrepància", com ERC, i van insistir a matisar que el seu aval "no era un sí a Sánchez, sinó un no a Rajoy.
Les dues forces independentistes han celebrat a Twitter la seva marxa. "¡Adeu al PP de la Gürtel! Fem fora la corrupció del PP del Govern espanyol", han emfatitzat els republicans a Twitter, mentre els postconvergents s’han qualificat a si mateixos de "decisius" per aconseguir-ho. El diputat del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha assegurat que la "victòria de la moció de censura" és la de "Catalunya contra Rajoy" perquè sense els vots dels independentistes Rajoy "continuaria assegut al seu escó".
Molt més contundent ha sigut l’expresidentCarles Puigdemont. En un apunt a la mateixa xarxa social, ha assenyalat que "si fossin venjança" es donarien per "satisfets", però com que són "justícia” "encara no poden celebrar res". "Ens queda una llarga lluita i un llarg camí per vèncer les injustícies, que són moltes i persistents", ha reblat.
Peticions de diàleg
Artur Mas és conscient que Sánchez no recollirà les seves aspiracions independentistes, tot i que veu un avenç en el restabliment de les relacions després que en el seu discurs assumís que el conflicte català és una qüestió "política" i que s’ha de resoldre per aquesta via. "No acceptarà el dret a decidir", ha sentenciat l’expresident en declaracions a Catalunya Ràdio, quan li han preguntat pel nou líder del Govern espanyol. "Intentarà recuperar la versió del’Estatut de Autonomia prèvia a la retallada del Tribunal Constitucional", ha afegit no sense recels.
Malgrat tot, creu que les intencions del socialista resultaran frustrades perquè veu un "disbarat", a més d’"inassumible", que pretengui apaivagar així el "sostre d’aspiracions" de l’independentisme. I és que, per a ell, el cessament de Rajoy només obre una "mínima possibilitat de restablir un clima en el qual es pugui parlar". La coordinadora del PDECat ha replicat les seves paraules i ha situat el PSOE a "moure fitxa" per entaular un diàleg "sincer" entre els dos nous executius. I també el president del Parlament, Roger Torrent, s’ha afegit a la petició.
Mas ha exigit que el nou Govern central "tregui les mans de les institucions catalanes" i que passi de la "querella" a les "propostes". Però no oblida els comentaris de Sánchez contra l’independentisme, pels quals l’ha acusat de semblar un "hooligan". No ha amagat la seva desconfiança: "Pot ensenyar les grapes contra el sobiranisme en qualsevol moment", ha comentat.
Prudència a ERC
Els republicans també ho celebren amb cautela. El diputat al Congrés, Joan Tardà, ha insistit en la mateixa emissora que ara per ara "el bé major era fer fora el PP, el partit més corrupte d’Europa i l’ariet del setge a les institucions catalanes". I li ha posat deures: "Aconseguir que el regne d’Espanya accepti que les relacions amb Catalunya han de ser unilaterals".
El seu company de partit, Gabriel Rufián, ha admès que les paraules del socialista "sonen bé", però tem trobar-se "un Sánchez pitjor del que ja coneix". "Amb el PSOE mai no se sap. No li tenim mania, però tenim memòria", ha rematat.
Esperança als comuns
La representació dels comuns catalans al Congrés per ser testimoni de l’adeu a Rajoy l’ha presidit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder de Catalunya en Comú - Podem, Xavier Domènech. Tots dos han "estès la mà" al nou president de l’Executiu central, oberts a formar govern al seu costat, i han celebrat que "s’obri un nou escenari".
Domènech l’ha apressat que abordi la crisi territorial i la "involució social" i Colau, que s’ha mostrat "esperançada", ha demanat "gestos" com, per exemple, que "apropi de manera immediata" els polítics presos del procés a presons catalanes.
Per a la CUP, un "blanqueig"
Notícies relacionadesLa CUP ha mantingut la seva posició ferma: "La moció canvia els actors, però no soluciona el problema. El règim del 78 és una estructura antidemocràtica mani qui mani", han conclòs a través de les xarxes socials, amb una etiqueta apel·lant a una "moció al 78".
Els anticapitalistes van avisar dimarts passat als grups del PDECat i ERC al Congrés que la maniobra de Sánchez era un "blanqueig" i una "operació de maquillatge del règim del 78 buida de canvi real".
Marta Pascal PDECat Joan Tardà Xavier Domènech ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Ada Colau Pedro Sánchez Artur Mas
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia