ELS REPTES ECONÒMICS
Pensions, finançament autonòmic i reforma laboral hauran d'esperar
¿No ho podem resoldre tot¿, va assumir Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
El nou Executiu sí que ha d'aprovar el sostre de despesa pressupostària del 2019 abans que acabi el mes de juny
rosas43564586 madrid 31 05 2018 politica mocion censura en la imagen ped180601194001
El PSOE governarà de nou però el model alternatiu de país que havia imaginat en el seu programa electoral del 2016 i en el seu pressupost alternatiu per al 2018 haurà d’esperar. De moment, el canvi d’Executiu tindrà com a conseqüència immediata la paralització de les reformes pendents en el sistema públic de pensions i en el finançament autonòmic, segons va admetre el mateix Pedro Sánchez durant el debat parlamentari de la moció de censura. Tampoc no serà possible emprendre a curt termini la promesa socialista de derogar la reforma laboral del PP.
El que sí que va fer Sánchez va ser insistir que el nou Govern “complirà amb els objectius de dèficit públic”compromesos amb la Unió Europea (UE). A més, es va comprometre a respectar el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2018 impulsat pel Govern del PP, mentre es començarà a treballar en els del 2019. El nou sostre de despesa pressupostària per a l’any vinent ha de ser aprovat abans d’acabar el mes de juny.
“No ho podem resoldre tot”
Durant el debat, Sánchez, que aquest dissabte al matí prendrà possessió com a nou president, va repetir una vegada i una altra el missatge que no s’havien de fer massa il·lusions sobre les reformes pendents atesa l’extrema precarietat parlamentària en la qual haurà d’espavilar-se aquest Executiu (només 84 diputats socialistes sobre 350).
“Nosaltres no ho podem resoldre tot”, va dir Sánchez al diputat Joan Baldoví per frenar les expectatives de Compromís respecte de la reforma del finançament autonòmic.
El mateix per a la reforma del sistema de pensions pensions o per a la promesa socialista de derogar la reforma laboral reforma laboral. “Hem de ser molt conscients del que se li pot demanar o no al Govern pel que fa al nou estatut de treball i a derogar les contrareformes del sistema públic de pensions”, va reconèixer Sánchez a la portaveud’EH Bildu, sense renunciar-hi en el futur.
Igualtat salarial
Una reforma del’Estatut dels Treballadors per tornar als treballadors poder en la negociaciació col·lectiva és una vella promesa electoral socialista a què no va fer cap menció el candidat Sánchez en el debat parlamentari d’aquesta setmana. En matèria laboral, els compromisos assumits en el debat pel candidat es van centrar en una nova llei d’igualtat salarial contra la bretxa de gèneres.
Davant de l’etapa que s’obre de precarietat parlamentària, Sánchez fia les possibles reformes al diàleg social. L’experiència mostra que els acords entre patronal i sindicats que arriben al Parlament sempre reben el suport unànime dels grups.
Per això, Sánchez va advocar aquest dijous per reactivar el diàleg amb els agents socials per buscar respostes a qüestions com un pacte de rendes que permeti millorar els sous, la temporalitat dels contractes, la figura del “treballador pobre”, la precarietat delsfalsos autònoms, l’elevada fiscalitat de les pimes (petites i mitjanes empreses) o el difícil accés a l’habitatge dels joves. “Anirem pas a pas”, va admetre Sánchez davant del diputat Alberto Garzón, d’Units Podem.
Sistema de pensions
La reforma del sistema públic de pensions avança amb prou feines en la Comissió del Pacte de Toledo del Congrés dels Diputats mentre el Govern (sortint) s’ha vist forçat a atendre les demandes de les protestes de jubilats amb pujades de les prestacions aquest any entre l’1,6% i el 3%.
En aquest punt, el candidat Sánchez es va marcar com a obligació el compromís genèric de “reconstruir els consensos trencats en el marc del Pacte de Toledo” per impulsar un “debat serè sobre el futur del nostre sistema públic de pensions”. I poca cosa més. “Hem de ser conscients del context i la complexitat en la qual es desenvoluparà la tasca d’aquest Executiu”, es va tornar a excusar Sánchez davant de la diputada Ana Oramas, de Coalició Canària.
Finançament autonòmic
Notícies relacionadesDesprés d’anys de retard en la reforma pendent del sistema de finançament autonòmic, tot apunta que el canvi de Govern impedirà definitivament la negociació d’un nou model aquest any, en el qual ja s’hi havia començat a treballar.
Evidentment, el Consell de Política Fiscal Financera (CPFF) que s’havia de reunir com a molt tard en els primers dies de juny ja no se celebrarà, davant de l’absència encara d’un nou ministre d’Hisenda. I de cara al futur pròxim, això és el que Sánchez li va dir al diputat Isidro Martínez Oblanca, de Fòrum Astúries: “Ja li dic que nosaltres no resoldrem ni renovarem el finançament autonòmic perquè molt probablement no hi haurà elements per poder-ho aconseguir”.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista