PRIMERS PASSOS DEL NOU GOVERN

Sánchez prepara gestos polítics per a Catalunya i Euskadi

El nou president es reunirà amb Torra i Urkullu i preveu menys recursos en el TC

La Generalitat exigeix el final del control econòmic i facilitar el retorn d'empreses

zentauroepp43584350 spain s new prime minister pedro sanchez smiles during a swe180602201544

zentauroepp43584350 spain s new prime minister pedro sanchez smiles during a swe180602201544 / EMILIO NARANJO

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Juan Ruiz Sierra

El flamant president del Govern, Pedro Sánchez, va prometre ja aquest dissabte el seu càrrec davant del cap de l’Estat. I davant de la Constitució, sí, davant de la llei fonamental únicament i exclusivament, i és el primer que renuncia a fer-ho amb Bíblia i crucifix d’acompanyament. En aquest acte va verbalitzar el seu compromís de "complir i fer complir" la Carta Magna, com a fórmula protocol·lària. Però Sánchez va insistir en les últimes hores, durant el debat parlamentari lligat a la moció de censura, que aquesta serà la seva línia vermella davant demandes nacionalistes i independentistes: no sobrepassar el text constitucional que, alhora, planteja reformar. No podrà ser en aquesta legislatura per les majories que hi ha a les Corts, va advertir, però sí que pretén almenys que hi hagi debat en el Congrés avalant-ho no ja des d’un grup parlamentari, sinó des de Moncloa.

A partir d’allà, va subratllar que hi haurà diàleg "més enllà de les togues" i buscarà una "solució política" per als "problemes polítics" que detecta després de la crisi territorial. Sánchez va reconèixer en aquest debat en el Parlament Quim Torra (de qui va reiterar que rebutja les seves idees supremacistes) i el seu Govern, aquest que va prendre possessió el mateix dia que ell, com a interlocutors. Això va complaure el PDECat. És més, el nou president espanyol va manifestar el seu desig de reunir-se, una vegada tingui consell de ministres, amb Torra, així com amb Iñigo Urkullu, amb qui ja ha mantingut una primera conversa. Els nacionalistes bascos pretenen que es desenvolupi íntegramentl’Estatut de Gernika, entre altres coses, per la qual cosa exigiran una nova entrega competencial.

El líder socialista sospesa recuperar el document de 40 punts amb demandes catalanes i estendre'l a altres autonomies

Qui en hores serà inquilí de les dependències monclovites està abocat adissenyar el seu gabinet. Sembla que a partir de dilluns els elegits rebran trucades amb l’oferiment governamental.  Alhora el cap de l’Executiu i el seu equip preparen gestos envers Catalunya i Euskadi. I els seus possibles interlocutors, demandes. El 'president' avisa que vol diàleg fluid entre administracions i tirar endavantlleis socials ara paralitzades pel Constitucional.

Aquesta última qüestió és, precisament, una de les que Sánchez té al cap. Vol disminuir els assumptes recorreguts des del Govern en el TC que afecten la legislació autonòmica (gest ja va tenir José Luis Rodríguez Zapatero). És procliu que els catalans puguin tenir, després de dialogar sobre elles, algunes de les lleis que el seu Parlament va impulsar i van ser frenades per l’Alt Tribunal. I considera que el document de més de 40 punts que l’'expresident’ Carles Puigdemont va entregar a Rajoy pot ser recuperable i, algunes de les seves peticions, extensibles a altres comunitats. 

Dos dilemes per al cap de l’Executiu

Pel seu costat, fonts parlamentàries del PDECat assenyalen dues iniciatives que, davant aquesta compromesa cita entre Sánchez i Torra, podrien "destensar" la situació. En primer lloc, acabar amb el control reforçat del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Aprovada el 2015 pel Govern del PP, la mesura, encara en vigor malgrat el cessament del 155, condiciona els pagaments pel que fa a l’ordenació jurídica. D’altra banda, derogar el decret d’octubre de l’any passat, en el moment més tens de les relacions entre Estat i Generalitat, que facilita el canvi ràpid de residència d’una companyia empresarial, perquè la decisió pugui prendre-la el consell d’administració sense passar per junta d’accionistes.

El Govern basc reclama nova entrega competencial per desenvolupar l’Estatut de Gernika

Notícies relacionades

No són assumptes senzills per al president socialista. El primer, perquè ell mateix ho va avalar davant de Rajoy. De fet, en la reunió que tots dos van mantenir a mitjans de maig, quan Torra va aconseguir el poder, van emetre un comunicat conjunt en el qual van deixar, negre sobre blanc, que  PP i PSOE recolzaven "la vigilància" dels recursos públics al servei de Catalunya per evitar el seu ús a favor de la secessió. També que s’impediria qualsevol intent de posar en marxa estructures polítiques pròpies d’un Estat independent. "I això es va incloure en el text perquè ho va voler Sánchez, així que si ara ho incompleix, estarem en el nostre dret de denunciar la seva deslleialtat," adverteixen fonts populars. El segon punt, el de les empreses, és complicat per la pressió que de segur rebrà de l’IBEX i el món de l’economia.

Els diputats del PDECat confien en un canvi d’etapa i que es normalitzi el debat territorial. Les fonts consultades expliquen que hi haurà dues dinàmiques. Una de provinent de l’exterior, per part de Puigdemont i els 'exconsellers’ fugits, més frontista. Una altra, des de Barcelona, en la qual Torra i el seu Govern tindran un to menys agressiu amb l’Executiu. Els convergents també anhelen que el relleu governamental afavoreixi els dirigents presos, però aquí es fan menys il·lusions. I expliquen que, en tot cas, les gestions hauran de fer-se "amb la màxima discreció".