NOVA ETAPA POLÍTICA

El PSOE preveu una oposició "brutal" del PP

Els socialistes temen que populars i Cs utilitzin la seva majoria a la Mesa per bloquejar el Congrés

Sánchez fa equilibris per donar forma al nou Govern socialista sense desvestir en excés el partit

undefined43574565 madrid  spain   june 01   spanish new prime minister pedro s180603181304

undefined43574565 madrid spain june 01 spanish new prime minister pedro s180603181304 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez es prepara per a una oposició del PP i Ciutadans, però sobretot del primer partit, que segons anticipen fonts de la direcció socialista serà "brutal". La primera prova d’aquesta manera de relacionar-se amb el nou Govern central es va plasmar just després que Sánchez anunciés la seva moció de censura a Mariano Rajoy, quan el PP va argumentar que era un "judes", disposat a arribar al poder pactant amb els "independentistes" i "els hereus del terrorisme". Però el PSOE dona per fet que hi haurà molt més que retòrica.

El partit de Rajoy pot posar les coses molt difícils a Sánchez, que vol aprofitar el seu temps a l’Executiu central, en què contempla estar almenys un any, per derogar les lleis més controvertides de l’expresident del Govern espanyol i aprovar iniciatives socials. D’una banda, hi ha el Senat, on els conservadors valoren utilitzar la seva majoria absoluta per aprovar esmenes als pressupostos d’aquest any, que el líder socialista es va comprometre a respectar per atreure el PNB. La maniobra pot complicar la tramitació, però el projecte de comptes públics tornarà al Congrés per a la seva aprovació definitiva. Més problemàtica es presenta la composició de la Mesa d’aquesta cambra, en què el PP i Ciutadans tenen cinc dels seus nou membres, una situació que es mantindrà malgrat el canvi de Govern.

Al llarg d’aquesta legislatura, la pinça entre els dos partits en l’òrgan que governa el Congrés ha bloquejat més de 15 lleis de l’oposició que s’havien tirat endavant al ple. A través de la pròrroga indefinida del tràmit per plantejar esmenes, conservadors i taronges han paralitzat iniciatives com la reforma de la LOMCE, la pujada del salari mínim, la llei per recuperar la justícia universal i la derogació de la 'llei mordassa', entre d’altres.

El rol de Pastor

Els socialistes temen que aquesta dinàmica continuï durant el mandat de Sánchez i impedeixi que prosperin les mesures del nou president. Però no hi ha unanimitat al grup parlamentari. Alguns diputats del PSOE confien que Ana Pastor, la presidenta del Congrés, una de les figures del PP més respectades pels altres partits, assumeixi la nova situació i canviï d’actitud. La majoria, en canvi, creu que Pastor es comportarà com li dicti la direcció del PP, que aquests dies utilitza expressions com "fuet" i "sense pietat" per referir-se al seu estil d’oposició.

Per això, expliquen en l’entorn de Sánchez, serà tan important el portaveu parlamentari dels socialistes, encarregat de la negociació amb la resta de grups. Es dona gairebé per fet que qui ocupa aquest lloc, Margarita Robles, el deixarà vacant i entrarà al Govern, probablement com a ministra de Justícia. Robles, que no té carnet del PSOE, serà una dels independents de l’Executiu de Sánchez, en què també hi haurà paritat entre sexes.

El president no ha tancat la composició del seu Govern. Alguns dels favorits asseguren no haver rebut la trucada de Sánchez, que ha de fer equilibris per nomenar ministres sense desvestir en excés el PSOE. Haurà de decidir, per exemple, qui dels seus dos principals col·laboradors integra a l’Executiu: la vicesecretària general, Adriana Lastra, o el secretari d’organització, José Luis Ábalos, que també sona com a portaveu al Congrés. La llista de ministres es coneixerà a mitjans de setmana. Abans, dilluns o dimarts, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en publicarà l’estructura. Sánchez vol recuperar els departaments d’Igualtat i Cultura.   

Notícies relacionades