CAP A UNA DIRECCIÓ BICÈFALA DELS COMUNS
L'enèsima bronca en el partit de Colau
La confecció de les llistes per a les primàries tensa la confluència
"És una purga d'indepes", denuncia un membre de l'executiva
b1ef2f57-668c-415d-9aad-0f444eb862f9
Ada Colau pren les regnes del partit de Colau. Els comuns estaven dirigits fins ara en solitari per Xavier Domènech. D’aquí menys d’un mes es renoven els càrrecs de la confluència, que passarà a tenir una direcció bicèfala. Elisenda Alamany, portaveu parlamentària de Catalunya en Comú-Podem, es perfilava com la candidata a acompanyar Domènech al capdavant de la formació en una llista en què l’actual coordinador pretenia que hi hagués més pes dels independents i menys quotes de partits. Però, per la falta d’acord, Colau i el seu entorn van intervenir en l’afer i van decidir postular l’alcaldessa per fer ‘tiquet’ amb Domènech, fet que ha provocat l’enèsima bronca en un partit nou que repeteix els vells vicis de l’esquerra alternativa.
La primera executiva es va confeccionar fa un any sense la presència formal de Podem, després que el llavors líder morat –Albano Dante Fachin– sortís de la confluència en l’últim moment a la sucursal de Pablo Iglesias (annexionada ‘de facto’ després de l’elecció de Domènech com a secretari general de Podem Catalunya). En les primàries d’ara els òrgans de direcció dels comuns es presentaran tres llistes: l’oficial, la dels anticapitalistes (anomenada Desbordem i liderada per la diputada en el Congrés Sònia Farré) i la dels comuns federalistes (que aquest dimecres van presentar la seva candidatura, en què reclamen marcar més distàncies amb l’independentisme). Tothom dona per fet que la llista de Domènech és la que guanyarà, com ja va passar amb la primera executiva, que va provocar al líder dels comuns, literalment, una úlcera.
Des de l’entorn de Domènech assenyalen que l’actual coordinador de la confluència i Colau van ser els noms que van generar més consens en la confecció de les llistes, que Domènech ha anunciat aquest dijous. I atribueixen les tensions sorgides a les habituals que hi ha en aquests casos. Però altres fonts de l’executiva perfilen una pugna més agra que ha acabat guanyant ICV i Barcelona en Comú. "És una purga d’indepes. La primera víctima pública ha sigut l’Elisenda [que no ha ocultat mai que és sobiranista]. S’han passat de frenada", assenyala un membre de l’executiva. Algunes veus parlen de gestos lletjos, atribuint a "foc amic" que es fes arribar a la premsa un post independentista d’Alamany fa 10 anys al seu Fotolog amb la intenció de fer malbé la imatge de la portaveu en ple debat sobre qui havia d’acompanyar Domènech en la direcció del partit.
Domènech va encarregar inicialment a l’independent Marc Parés la confecció d’una llista per a l’executiva en què hi hagués una forta presència d’independents i superés les lògiques de partit. Però el resultat no va convèncer les cúpules d’algunes formacions, que van qüestionar especialment que la portaveu en el Parlament fos colíder de la confluència i van presentar una llista alternativa sense ella: coincidint que Domènech seguís al capdavant, proposaven de posar al seu costat Lucía Martín (diputada en el Congrés) o Candela López (exalcaldessa de Castelldefels). Amb Parés apartat de la confecció de la llistes (en la qual anirà finalment en el número 3), Adrià Alemany, marit de Colau i membre de l’executiva, va ser, segons diverses fonts, el que va acabar decantant la balança per posar el nom de l’alcaldessa sobre la taula. Colau, que lidera el consell nacional de la formació (càrrec simbòlic), no forma part de la direcció. Si, com tot indica, triomfés la seva candidatura a la codirecció, el seu lideratge ‘de facto’ tindria més plasmació formal.
En la candidatura de 30 candidats per a l’executiva hi ha independents com ara Parés i Xavi Matilla, tot i que caldrà veure quants d’ells acaben en el nucli directiu, que només es coneixerà després de conèixer-se els resultats de la votació. Qui no hi serà és Joan Josep Nuet, que Domènech proposa per al consell nacional. Alguns veuen en aquesta llista oficial una manera de "tancar" la confluència, altres ho qualifiquen de "pas enrere" i hi ha els que fins i tot ho veuen com un "tret al peu". D’altres denuncien "molts nervis" i adverteixen del risc de tancar la porta als independents que puguin sentir-se atrets per aquest projecte. Elisenda Alamany, que continuarà sent portaveu en el Parlament, ja ha comunicat que renuncia a estar en el nucli directiu o en l’executiva. Fonts de la direcció lamenten que s’hagi perdut l’oportunitat d’"obrir el partit a diferents sensibilitats i a independents i fer un pas endavant per eliminar les quotes de partit". I lamenten que més que un nou partit "sembla Iniciativa 2.0".
Altres fonts de la direcció neguen aquesta visió i recorden l’esforç i generositat d’ICV en tot aquest procés. Destaquen que "els lideratges de Xavi i Ada són inqüestionables". I adverteixen que situacions com les que s’estan vivint només fan "rebentar confiances" entre persones que provenen d’espais polítics diferents i que amb prou feines fa un any que conviuen en aquest "embrió de partit". Un jove partit que té un any i poc però que pateix de l’eterna confrontació i fragmentació interna de l’esquerra.
Pressió per marcar distàncies amb l’independentisme
Dimecres es va presentar la candidatura de Comuns Federalistes, que ja havien <a href="https://www.elperiodico.com/es/politica/20170715/mas-de-200-comuns-firman-un-manifiesto-en-contra-del-1-o-6170204">recollit firmes</a> anteriorment per reclamar marcar distàncies amb l’independentisme i que havien pressionat perquè en l’última assemblea organitzativa hi hagués una posició clara en aquest sentit. Darrere seu hi ha molts membres de la vella guàrdia d’ICV, com l’exconseller <strong>Joan Saura</strong> (present en la presentació de la candidatura), però, com assenyala José Luis Atienza, el seu portaveu, també d’altres espais dels comuns. <span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(244, 245, 246);"> "ICV hi és present però suma amb diversa gent també de Podem, EUiA, PSUC Viu, Barcelona en Comú que veu un dèficit en la nostra proposta nacional i que vol canviar el rumb". No qüestionen els lideratges de Domènech i Colau, però reclamen no apropar-se tant al món independentista. "No és un problema de noms, ens semblen bé Colau i Domènech, però cal marcar distàncies</span> amb l’independentisme i tenir un model d’Estat coherent del qual ara només hi ha dues pinzellades. Tenir una proposta concreta, defensar-la i negociar-la aprofitant la finestra d’oportunitat que s’obre amb el Govern socialista. Hem de canviar la política del partit perquè s’assembli més als seus militants".
Pren la paraula Joan Saura per explicar el projecte federalista, i la importancia i el marc de l'estatut de Catalunya. #ComunsFederalistes pic.twitter.com/A16QclNEwm
— Comuns federalistes (@ComunsFederals) 6 de junio de 2018
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça