CONSELL EXECUTIU

El Govern acorda aturar la dissolució del Diplocat

L'Executiu es vana que el Govern de Rajoy va deixar incomplet el desmantellament

Artadi i Batet ja negocien la data i l'ordre del dia de la trobada Sánchez-Torra

zentauroepp43716093 pla mig d un seri s president de la generalitat  quim torra 180612134408

zentauroepp43716093 pla mig d un seri s president de la generalitat quim torra 180612134408 / Jordi Bataller

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Govern ha posat fil a l’agulla en el seu objectiu de desfer el que van aplicar el Govern de Mariano Rajoy il’article 155 de la Constitució. Així, va aprovar aquest dimarts frenar la liquidació del Diplocat,que va iniciar el Govern de l’Estat mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “En el període en què va estar vigent el 155, l’Associació Catalana de Municipis va emprendre mesures judicials contra aquesta pretesa liquidació. Ara s’hi suma el Govern”, després d’haver recuperat l’autogovern, va apuntar la portaveu de l’Executiu, Elsa Artadi.

Segons la portaveu, el desmantellament no va ser complet, entre altres motius perquè “els registres policials en seus de departaments de la Generalitat” van impedir que es dugués a terme part de la feina que havien de fer, va afirmar somrient. "El que s’ha aprovat deixa sense efecte" la liquidació del consorci, va recordar la també consellera de Presidència.

Tenint en compte que el consorci encara compta amb personalitat jurídica, Artadi va anunciar la pròxima celebració del ple de l’entitat, presidit pel mateix president Torra, per traçar els plans de futur. El ple del patronat el formen la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, els ajuntaments de les quatre capitals de província, entitats municipalistes, sindicats, patronals i organitzacions socials diferents.

L’objectiu és resoldre de quina manera el Diplocat pot ajustar-se als plans de la Conselleria d’Acció Exterior que dirigeix Ernest Maragall, l’objectiu del qual és "continuar enfortint la presència de Catalunya", segons la portaveu, que va recordar que l’origen del consorci s’ha de buscar en el Consorci Català Pro Europa, nascut el 1982.

Els treballadors, acomiadats amb un ERO

"Queda per decidir com restituïm els treballadors que van ser acomiadats mitjançant un ERO", que a ulls de l’Executiu és il·legal, va apuntar Artadi. De fet, l’acord del Govern "deixa sense efectes la designació de l’òrgan liquidador, acordat pel Consell de Ministres", va sentenciar.

També en el camp de l’acció a l’exterior, Artadi va revelar que Torra havia enviat una carta a líders europeus en què reafirma la seva "aposta pel diàleg i la negociació com a eines per resoldre les discrepàncies".

A la carta, Torra va afirmar que el nou Govern "manté la voluntat de basar-se en els valors de la solidaritat, la diversitat i la cohesió".

Sense data per a la cita amb Sánchez

En relació amb la futura reunió entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president català, Quim Torra, la portaveu, que al seu torn és l’encarregada de concretar els detalls del conclave, va afirmar que encara no hi havia data ni ordre del dia. Això sí, ja ha tingut els primers contactes amb la delegada elegida pel cap de l’Executiu espanyol, Meritxell Batet.

"Continuem amb la nostra intenció de poder parlar de tot", va confirmar Artadi, que va afegir: "Aquesta reunió no es realitzarà només per veure si s’obtenen 100 milions més o no per a Rodalies. Volem saber quina resposta volen donar a les demandes del poble català".

Notícies relacionades

També va advertir el Govern central que "rebre Torra" com un president autonòmic més "seria una clara mostra de no entendre on s’està", ja que Catalunya és l’única comunitat que compta, per segona vegada consecutiva, amb una majoria absoluta independentista.

Abans de la cita amb Sánchez, Torra va culminar ahir la ronda de contactes amb els grups parlamentaris. I ho va fer amb els que el recolzen: ERC i els seus (JxCat). Els republicans el van comminar a construir ponts i a buscar futurs pactesamb els ‘comuns’. Els postconvergents, d’altra banda, van revelar, després del conclave, que pretenen crear una comissió d’investigació parlamentària per detallar tots els inconvenients que ha generat l’aplicació del 155.