Urdangarin ingressa a la presó de Brieva
El cunyat del Rei ha de complir una condemna de cinc anys i 10 mesos de presó per la desviació de fons públics
El marit de la infanta Cristina podria disfrutar del règim de semillibertat si aconsegueix acreditar que està treballant
El rellotge marcava les 8.13 hores quan Iñaki Urdangarin va ingressar a la presó de Brieva (Àvila). No va voler esgotar el termini donat per l’Audiència de Palma de Mallorca per entrar en un centre penitenciari i començar a complir la condemna de cinc anys i 10 mesos de presó per la desviació de fons públics de l’Institut Nóos. Diumenge a la nit va arribar a Madrid procedent de Ginebra, on viu, i a primera hora del matí s’ha convertit en el primer parent pròxim de la Família Reial que trepitja una cel·la.
Després d’ingressar-hi, el cunyat del rei ha passat una revisió mèdica, se li ha passat un qüestionari sobre tractaments i ha rebut una xerrada sobre la vida en aquesta presó. També s’entrevistarà amb un equip de treballadors socials i psicòlegs, si no ho ha fet ja. La particularitat d’aquesta presó és que és una presó de dones, on hi ha un petit mòdul per a homes. Urdangarin estarà sol en una petita zona i dormirà en una cel·la d’uns 15 metres. En aquest centre penitenciari ja hi va complir condemna l’exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán, que es va queixar del fred que hi feia. L’exesportista té la possibilitat de demanar l’indult o recórrer al Tribunal Constitucional.
Dimecres passat,l’Audiència de Palma que el va jutjar va comunicar al cunyat del Rei que tenia un termini de cinc dies, és a dir, fins aquest dilluns, per entrar al centre penitenciari que ell triés, tal com estableix la llei per a qualsevol reclús. Tot i això, el seu cas és especial, ja que s’hauran d’extremar les mesures de seguretat a l’interior del recinte. Aquest ha sigut un dels motius que han aconsellat l’elecció de la presó de Brieva.
Urdangarin ha estat a Ginebra durant el cap de setmana, on es va traslladar el 2013 a viure amb la seva dona, la infanta Cristina, i els seus quatre fills. Ara per ara, no està previst que la família torni a Espanya. Els fills petits dels exducs de Palma cursen estudis al país helvètic i la germana de Felip VI treballa a les oficines de la Fundació Aga Khan en aquesta ciutat suïssa. Això sí, podran visitar a la presó l’exesportista una vegada a la setmana. El pres podrà fer un màxim de 10 trucades a la setmana de cinc minuts cada una.
Els permisos
Els permisos tardaran una mica a arribar. La legislació penitenciària estableix que els interns classificats en segon grau i ordinari poden disfrutar de 36 dies a l’any, amb un límit de set de seguits. Si se li dona el tercer grau penitenciari, són 48 dies. Urdangarin, d’entrada, serà classificat en un d’aquests dos nivells. Però per poder sortir de la presó, el cunyat del Rei haurà de passar una sèrie de requisits: haver complert una quarta part de la condemna (en el seu cas, una mica més d’un any i cinc mesos), tenir bona conducta i l’informe preceptiu de l’equip tècnic del centre penitenciari (no és vinculant), entre altres qüestions.
El règim de vida en semillibertat és el que buscarà com més aviat millor Urdangarin. Una feina li facilitaria l’aplicació d’aquesta mesura. Si aconsegueix el tercer grau d’entrada, passaria només tres mesos a la presó i després només hauria d’anar-hi a dormir. Però una altra possibilitat és que se li apliqui l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, que li permetria abandonar la presó de dilluns a divendres per treballar al cap de pocs dies, segons fonts jurídiques.
L’exsoci, entre reixes
Diego Torres ha seguit els mateixos passos que Urdangarin. Diego Torres ha seguit els mateixos passos que Urdangarin i passades les 17.20 hores d’aquest dilluns va traspassar la porta de la presó catalana de Brians II, a Sant Esteve de Sesrovires, per complir la seva condemna de cinc anys i vuit mesos. Però ha fet un pas més. El seu advocat, Manuel González Peeters, ha presentat dos escrits a l’Audiència de Palma. En un dels escrits, comunica als jutges que ha sol·licitat l’indult al Ministeri de Justícia, alhora que els demana la suspensió de l’execució de la condemna del seu client.
Notícies relacionadesEn l’altre, requereix la llibertat de Torres perquè la pena per delictes als quals va ser condemnat no supera individualment els tres anys de presó. Pel de malversació se li va imposar tres anys menys un dia de presó, per frau a l’Administració, 8 mesos i per defraudar a Hisenda, dos anys. El lletrat ha justificat aquesta petició fent menció a anteriors resolucions de les tres magistrades de Palma de Mallorca que va sentenciar el 'cas Nóos'.
Un altre condemnat, l’expresident de les Balears, Jaume Matas, al qual se li van imposar 3 anys i 8 mesos de presó, es va adreçar el mateix dimecres, sense passar per l’Audiència de Palma, a la presó madrilenya d’Aranjuez. No és la primera vegada que l’exministre de Medi Ambient del PP creua la porta d’un centre penitenciari. El 2015 va estar durant uns quants mesos a la presó de Segòvia per un altre assumpte de tràfic d’influències.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia