Mitjans públics

El Congrés sol·licita un informe urgent als seus lletrats sobre el decret per renovar RTVE

La petició compta amb el suport de tots els grups parlamentaris de la Cambra Baixa

rtve

rtve

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Mesa del Congrés ha encarregat aquest dimarts un informe urgent als seus lletrats per determinar les conseqüències del decret llei aprovat pel Govern espanyol per renovar d’urgència la cúpula de RTVE, ja que pot alterar les bases del concurs públic que estava tramitant i pot obligar a convocar fins a quatre sessions plenàries en una setmana.

Segons fonts parlamentàries,l’informe dels lletrats ha sigut demanat per la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, amb el beneplàcit de tots els grups i, atesa la urgència dels terminis, haurà d’estar llest aquest mateix dimecres.

El decret llei, que està en vigor des de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), ja ha obert un termini de 15 dies naturals perquè els grups parlamentaris proposin candidats al Consell de RTVE que han de ser votats en els plens del Congrés i el Senat.

Quatre consellers al juliol

A més, i d’acord amb l’última reforma de la llei de RTVE, aquests consellers s’han de sotmetre a una primera votació, en què s’exigeixen dos terços de suport parlamentari, i en el seu defecte es requereix una nova sessió plenària, 48 hores després, en què ja n’hi hauria prou amb la majoria absoluta.

I si el Senat, on el PP té majoria absoluta, impedeix l’elecció dels quatre consellers que li corresponen, aquesta tasca passa al Congrés, que al seu torn ha de votar la convalidació del decret llei en el termini de 30 dies des de la seva aprovació.

És a dir, que el Congrés podria haver de celebrar fins a cinc sessions plenàries en menys de quinze dies per complir amb el decret llei: dues per als seus sis consellers, dues més per als quatre que el Senat no hagués elegit, i una més per convalidar la norma.

I tot això pot ocórrer al juliol, que segons la Constitució està fora del període ordinari de sessions i les convocatòries exigeixen una sèrie de requisits extra a l’hora de garantir l’assistència dels parlamentaris.

Concurso en marxa

Notícies relacionades

L’altra variable del decret llei és la seva repercussió en les bases del concurs públic que la Mesa del Congrés ja havia aprovat amb els vots del PP i Ciutadans i que l’òrgan corresponent del Senat anava a aprovar aquest dijous per a la seva immediata posada en marxa.

Amb el seu decret llei, el Govern central ha modificat la composició del comitè d’experts encarregat de seleccionar els candidats en el futur i ara els lletrats han d’aclarir quins passos han de donar les Corts per adaptar-se a aquests canvis.

Temes:

Congrés TVE