Santamaría i Casado disputaran la batalla final per succeir Rajoy
L'exvicepresidenta guanya les primàries per només 1.500 vots sobre el diputat
Diversos barons demanen integració i arribar al congrés amb una sola llista
El PP ja té els seus dos candidats finalistes. Els militants van elegir Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado per passar a la segona volta. Ara, si no hi ha integració dels equips ni llista única, malgrat que alguns barons autonòmicsla reclamen, seran els 3.184 compromissaris els que decidiran qui dels dos succeirà Mariano Rajoy. El futur líder del PP serà proclamat en el congrés que se celebrarà els dies 20 i 21 a Madrid.
El 36,95% dels afiliats van recolzar Santamaría (21.513 paperetes) mentre que el 34,3% va apostar per Casado (19.967) i el 25,92% (15.090), per María Dolores de Cospedal.
Segons les dades oficials ofertes per Luis de Grandes, president de la Comissió Organitzadora del Congrés extraordinari (COC), hi va haver un 86,8% de participació: van exercir el seu dret a vot 58.303 afiliats encara que hi va haver alguns vots nuls i només en van comptar 58.219.
Santamaría ha tret profit del gran coneixement que li han donat els seus anys al Govern i ha aconseguit que cali el seu missatge que és la millor candidata per guanyar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en les pròximes eleccions generals.
El diputat i vicesecretari de Comunicació va aconseguir fer-se un lloc en el duel final malgrat que va començar la carrera amb desavantatge al no ser tan conegut a tot el territori pels militants i també perquè té oberta una investigació judicial sobre el seu màster a la Universitat Rei Joan Carles I i penja sobre ell l’espasa de Dàmocles d’una possible imputació per aquest assumpte.
L’ombra d’Aznar
Casado, el candidat més pròxim a José María Aznar, segons va dir Cospedal durant la campanya per intentar espatllar-li la seva imatge del candidat que millor responia a la “regeneració” que necessita el partit, ha sintonitzat amb els militants. Durant la campanya, el polític de Palència ha defensat l’ideari més conservador del PP: s’ha manifestat contra l’avortament, ha denigrat qualsevol tipus de diàleg amb els independentistes catalans i ha defensat una profunda rebaixa d’impostos.
Cospedal, malgrat ser la secretària general i conèixer l’aparell territorial, ha posat cara als anys més durs dels escàndols de corrupció del PP i no ha aconseguit trencar amb aquella etapa ni entusiasmar un partit desitjós de passar pàgina.
La resta de candidats es van quedar molt lluny dels tres favorits: José Manuel García-Margallo va aconseguir 680 suports; José Ramón García Hernández, 668 paperetes; i Elio Cabanes, 185.
Suport al territori
Per comunitats, Santamaría es va imposar a Castella i Lleó, Andalusia i la Comunitat Valenciana; Casado, a la Comunitat de Madrid i les Balears; i Cospedal, a Galícia, Castella-la Manxa i Astúries.
A Catalunya va guanyar clarament el diputat de Palència. Es va emportar el triomf a Barcelona, Tarragona i Lleida. Girona va quedar en mans de Santamaría.
Ara, en el PP s’obriran diversos debats. Un serà el de la llista única, que alguns ja demanaven fins i tot abans d’arribar a aquesta primera volta. Nombrosos barons, com el gallec Alberto Núñez Feijóo, l’andalús Juanma Moreno i el català Xavier García Albiol, van reclamar aquest dijous la necessitat d’integrar els dos equips. “Seria un greu error anar a un congrés de confrontació”, va avisar el president del partit a Catalunya.
I un altre assumpte que s’emportarà molts titulars és si algun d’aquests barons que ara per ara no havien manifestat la seva preferència prenen la paraula. És el cas de Feijóo. A més, caldrà saber si Cospedal i els altres aspirants donaran suport a alguns dels dos finalistes. La mala relació entre la secretària general i l’exvicepresidenta pot jugar un paper clau si es mostra partidària de Casado.
Incidències
Durant la tarda, amb les urnes encara obertes, hi va haver queixes sobre suposades irregularitats. La candidatura de la secretària general va anunciar que impugnaria una mesa electoral a Oriola (Alacant) perquè van votar sis persones (entre elles la mare de la secretària general del PP a la Comunitat Valenciana, Eva Ortiz), tot i que no estaven al cens. En aquesta autonomia nombrosos dirigents territorials es van manifestar els dies previs a favor de Santamaría. La seu a Oriola va comptar sis incidències. Els sis afectats van mostrar les seves credencials d’inscripció abans d’introduir la papereta.
Notícies relacionadesA més, els de Cospedal van assegurar que en algunes escoles de Barcelona ciutat partidaris de Casado van intentar orientar el vot. Aquest últim, al contrari, va dir que defensors de la secretària general van exercir pressió sobre la militància a Ciudad Real i Guadalajara.
Malgrat aquesta rastellera de desacords, a la COC no li va arribar cap denúncia i el coordinador general, Fernando Martínez Maillo, va afirmar que si hi hagués alguna "cosa puntual" aquest organisme serà l’encarregat de veure "quin calibre" té. Tot apunta que aquests episodis s’oblidaran. Ara la batalla ja és una altra.
Pablo Casado María Dolores de Cospedal PP - Partit Popular Soraya Sáenz de Santamaría Mariano Rajoy
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista