CIMERA DE PRESIDENTS

Sánchez i Torra obren una "nova etapa" de diàleg

El Govern reactivarà organismes bilaterals i retirarà recursos contra lleis catalanes

El president demana mirar "endavant" i celebra que el Govern assumeixi el problema "polític"

jcarbo44229614 sanchez torra180709192557

jcarbo44229614 sanchez torra180709192557 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Ni Pedro Sánchez esperava que Quim Torra renegués de la independència ni Torra confiava que Sánchez abracés el dret d’autodeterminació. La reunió que aquest dilluns han mantingut a la Moncloa el cap de l’Executiu i el president de la Generalitat tenia altres finalitats. Tornar a obrir un canal de comunicació, trencat arran del referèndum de l’octubre passat. Discutir sobre el principal problema que els separa, la possibilitat de la secessió de Catalunya, però també, i sobretot, d’assumptes concrets i a curt termini. I citar-se a continuar dialogant. Amb aquestes premisses, la trobada, que s’ha prolongat durant gairebé dues hores i mitja, ha sigut un èxit. 

L’escassa novetat dels acords assolits (reactivar la comissió Estat-Generalitat i retirar els recursos de l’anterior Govern contra lleis del Parlament) ha sigut compensada per la sensació que han transmès les dues parts. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ha argumentat que la cita ha establert "una formidable base" per "acabar" amb "set anys de desacord". Torra ha tingut expressions encara més rodones. Ha parlatd’"un fil d’esperança" que inaugurava "una nova etapa".

Tot això no significa que el conflicte tingui aparença de resoldre’s, perquè Sánchez i Torra han constatat les seves profundes discrepàncies entorn de la independència de Catalunya, però sí, almenys, que poden coincidir que aquesta és "una crisi política que requereix d’una solució política" (la frase és del president del Govern) i pel camí arribar a pactes en matèries com infraestructures, transferències i polítiques socials.

Ferides en la sobirania

Torra ha de fer aquí complicats equilibris. El clima positiu de la reunió ha provocat en el terreny sobiranista un sotrac de dimensions encara per analitzar. Els Comitès de Defensa de la República han tardat pocs minuts a advertir el president contra la negociació bilateral i l’han citat a dimitir si segueix per aquest camí. També ERC ha enviat un avís. "Bones paraules i bona predisposició, però cap novetat més", ha dit el portaveu republicà, Sergi Sabrià.

Veient el malestar que estava provocant la seva actitud conciliadora, el Govern ha penjat a mitja tarda un missatge a Twitter en què Torra ha recordat que no renunciava "a cap fórmula" per arribar a la independència. En el seu entorn també s’han esforçat a rebaixar l’optimisme inicial del president. Els seus col·laboradors han remarcat que Torra no ha sortit "eufòric" de la cita, que la part positiva era que Sánchez assumís el "problema polític", però que calia veure que tot això donés fruits.

En qualsevol cas, el to del president ha sigutconstructiu. A Blanquerna, la delegació del Govern a Madrid, ha dit que havia vist un Sánchez empàtic, sincer, que "prenia notes" i posava en pràctica el "reconeixement mutu" dels dos projectes polítics. Fonts del Govern han destacat que bona part de les més de dues hores de cita s’han dedicat al debat sobre l’autodeterminació, en el qual Torra ha posat sobre la taula diferents opcions i referents internacionals, sense que Sánchez, han continuat aquests interlocutors, concretés el seu model.

La versió de l’Executiu és diferent. La possibilitat d’un referèndum ha ocupat una part molt petita del total de la reunió, han assenyalat fonts de la Moncloa, i el líder socialista ha ofert al seu lloc avenços en l’autogovern, i ha recordat la seva proposta de canviar la Constitució per reconèixer la plurinacionalitat de l’Estat.

Però els col·laboradors de Sánchez han ressaltat la part positiva, i han justificat el seu optimisme amb quatre arguments. Un: el temps que ha durat la trobada, gairebé dues hores i mitja. Dos: els assumptes abordats, que han anat molt més enllà de la independència. Tres: la possibilitat d’una segona reunió ben aviat, probablement a la tardor, i a Barcelona, trencant amb el protocol, que assenyala que és el cap de l’Executiu, no el president autonòmic, que exerceix d’amfitrió. I quatre, potser el més important: el to fet servir i els gestos de les dues parts. Torra ha arribat a la cita amb dos llibres i una ampolla de licor ratafia. Sánchez, en el seu compte i en la de la Moncloa, ha fet una cosa molt senzilla, però insòlita: tuitejar en català. I tots dos, a l’acabar la reunió, han fet un llarg passeig, de més d’un quart d’hora, pels jardins del palau.       

La comparació amb Rajoy

Notícies relacionades

Sense obtenir cap concreció en la seva proposta essencial, l’autodeterminació, Torra ha continuat desgranant amb optimisme els continguts de la trobada a la Moncloa, amb acords sectorials com la derogació dels aspectes més lesius de l’anomenada 'llei mordassa', la reactivació de les lleis socials del Parlament suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern del PP (com les que aborden la pobresa energètica, el canvi climàtic i la universalitat de la Sanitat), l’impuls al Corredor Mediterrani i l’anul·lació de la sentència en el judici al president Lluís Companys. El Govern sembla decidit a explorar el nou camí, "la nova etapa", ha dit el mateix president, "amb la voluntat de mirar endavant". 

"Fa molt temps que estem passant per una crisi política. El més important és la normalització de les relacions amb el govern legal i legítim de Catalunya", ha conclòs Calvo a la Moncloa. La vicepresidenta, encarregada de negociar en nom del PSOE amb l’anterior Executiu l’aplicació del’article 155 de la Constitució, no ha pogut evitar la comparació entre el clima actual i el que hi havia amb Mariano Rajoy en el poder. "A altres governs els han fet dos referèndums –ha recordat. Nosaltres, en un mes, hem rebut Torra i hem parlat dues hores i mitja”.