RESOLUCIÓ JUDICIAL

Clatellada judicial a Mònica Terribas per difondre moviments de la Policia i la Guàrdia Civil

La jutge arxiva el procés contra la periodista, però assenyala que "va ser irresponsable des del punt de vista ètic"

puigdemontmonica

puigdemontmonica

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Una jutge de Barcelona ha donat una revés a la periodista Mònica Terribas, conductora del programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, per haver facilitat informació dels moviments de les dotacions de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional el 22 de setembre del 2017. Malgrat arxivar el procés obert, apunta que la locutora va ser "irresponsable des del punt de vista de l’ètica professional".

La intervenció de Terribas va tenir lloc dos dies després que agents de l’institut armat registressin la Conselleria d’Economia de la Generalitat a la recerca de proves sobre l’organització del referèndum unilateral de l’1-0 i la creació de les anomenades estructures d’Estat.

"La conducta de la investigada [Mònica Terribas] va ser irresponsable des del punt de vista de l’ètica professional", assenyala la jutge. Apunta també que va ser "generadora de risc per a la població", si bé, per si mateixa, "no és constitutiva de delicte", argumenta la resolució judicial per la qual s’arxiva el procés obert arran d’una denúncia de la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

La titular del Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona, Cristina Ferrando, descriu en la seva interlocutòria que la periodista va demanar aquell dia als oients que facilitessin informació sobre els moviments i ubicacions de vehicles policials, alhora que va oferir detalls dels punts en què es trobaven i el nombre de cotxes i furgonetes.

En dos moments del programa, incideix la magistrada, va facilitar dades sobre l’existència de dispositius policials en un hotel de Figueres, on, en dates posteriors, es van produir escarnis que van provocar que els agents allotjats allà haguessin d’abandonar l’establiment.

La resolució també relata que la presentadora "es va vanagloriar" de la resposta obtinguda dels oients, qualificant la petició que ella havia realitzat per aconseguir-la com un "exercici molt divertit".

Situació de risc

La jutge afirma que aquesta "conducta va produir una situació de risc per a l’actuació dels diferents dispositius policials, així com per a les tasques que realitzaven els agents que circulaven en els vehicles policials identificats". Incideix que "no ha d’oblidar-se" que les funcions que tenen encomanades els diferents cossos de seguretat de l’Estat estan destinades a la persecució de "tota mena" de delictes, i és "especialment rellevant" la seva participació en operacions antiterroristes i contra el crim organitzat.

I recorda que la situació és d’alerta 4 antiterrorista i que "tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil tenen competències a Catalunya molt més àmplies que les relacionades amb les actuacions de l’1-0".

En aquest mateix sentit, la resolució remarca que al desconèixer Terribas quines eren les funcions policials concretes que, amb el seu requeriment als oients, "semblava voler entorpir", també va ignorar els "riscos generats per aquesta conducta". Uns riscos que no només ho eren per als mateixos agents, "sinó per a tota la població", inclosa la mateixa periodista, ja que les forces de seguretat "treballen per al compliment de la legalitat i consisteix en la persecució i evitació dels delictes". Per això la jutge qualifica l’actuació de la periodista d’"irresponsable des del punt de vista de l’ètica professional".

Frivolitats en antena

Notícies relacionades

La magistrada destaca, a més, que la periodista "va arribar a frivolitzar" durant l’emissió del programa quan, "ignorant deliberadament els riscos que per a les tasques policials estava generant amb la seva conducta", va qualificar en antena "en to jocós" com "exercici divertit" la petició als oients perquè informessin dels moviments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

"Ara bé, la comissió d’aquesta conducta creadora de risc per a la població per l’àmplia difusió que té el missatge emès a través d’una emissora de ràdio, si bé és contrària a l’ètica professional de la investigada, per si mateixa, no és constitutiva de delicte". I no ho és perquè "no té encaix concret en cap dels tipus previstos en el Codi Penal", conclou la jutge.