delictes

La justícia d'Alemanya decideix extradir Puigdemont només per malversació

L'Audiència territorial de Schleswig-Holstein tomba la causa per rebel·lió sol·licitada per Espanya i manté l'expresident en llibertat

L'expresident treu pit mentre el Govern eludeix valorar la decisió i el PP exigeix a Sánchez suspendre l'acord de Schengen

fa3cdc44-5698-4654-9135-a10db6df20fa-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Notícia agredolça per a Carles Puigdemont. Aquest dijous l’Audiència territorial de Schleswig-Holstein ha donat llum verda per a l’extradició de l’expresident a Espanya per un presumpte delicte de malversació però ha descartat al mateix temps la causa per rebel·lió sol·licitada en la seva euroordre pel magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. “Hem derrotat la principal mentida sostinguda per l’Estat”, ha celebrat el líder independentista [Segueix les últimes notícies sobre Puigdemont en directe.] mentre el president del Govern, Pedro Sánchez, es limitava a destacar que l’expresident serà jutjat a Espanya. En canvi, el PP disparava cap al mateix Sánchez exigint-li que suspengui l’aplicació de l’acord de Schengen a Espanya per desactivar la decisió judicial alemanya.

Amb tot, l’extradició no és immediata. Només es farà efectiva si ho aprova abans la fiscalia general alemanya, que ha de prendre una decisió "ben aviat”. Això serà després del recurs que l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha anunciat que presentarà. Al document judicial sobre el cas no s’especifiquen les dates ni el període concret en el qual es pot dur a terme l’operació. Ara la defensa de l’expresident i referent de Junts per Catalunya (JxCat) pot presentar un recurs d’apel·lació al Tribunal Constitucional germànic per evitar la seva extradició a Espanya, una cosa que ja ha avançat que farà.

La interlocutòria de l’Audiència territorial de Schleswig-Holstein no només suposa un revés a les tesis del jutge Llarena sinó que també contradiu la mateixa Fiscalia alemanya, que demanava la presó preventiva per a Puigdemont. Així, la decisió de la justícia li permetrà a l’expresident català seguir en llibertat ja que, apunta, “sempre” ha complert les seves obligacions en el règim de llibertat sota fiança.

Sense violència

La judicatura espanyola, encapçalada per Llarena, havia sol·licitat detenir i entregar Puigdemont per rebel·lió, un delicte pel qual podria acabar complint fins a 25 anys de presó. Contradient les indicacions de la Fiscalia alemanya en més d’una ocasió, la nova decisió del tribunal regional descarta aquesta petició com a “no admissible”, ja que entén que no hi va haver prou violència en la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya del passat 1 d’octubre perquè es contempli aquesta tipificació delictiva. El tribunal també desestima la petició espanyola del delicte de pertorbació de l’ordre públic. Aquestes arguments han donat ales a l’independentisme català, que conclou que les bases de l’acusació contra Puigdemont i la resta d’empresonats i 'exiliats’ responsables dels fets d’octubre passat són infundades.

L’Audiència territorial sí que contempla el possible delicte de malversació com a “admissible” en relació amb el referèndum, declarat il·legal pel Tribunal Constitucional espanyol. Tot i que Llarena apunta que es van gastar 1,6 milions d’euros en la consulta l’anterior ministre d’Hisenda, el popular Cristóbal Montoro, va descartar l’abril passat que se sufragués amb diners públics. “Jo no sé amb quins diners es van pagar aquestes urnes dels xinos, ni la manutenció de Puigdemont, però sé que no amb diners públics”, va reiterar.

No obstant, l’Audiència desdenya els arguments de la defensa, que demanava no extradir a Espanya Puigdemont perquè era un perseguit polític i no allà no hi tindria un judici just, i assegura que té una "confiança il·limitada" en una actuació de la Justícia espanyola conforme a la "comunitat de valors" de la Unió Europea.

Així, el rebuig del delicte de sedició violenta sol·licitada per la judicatura espanyola podria permetre a Puigdemont esquivar la presó preventiva una vegada traslladat a Espanya, una mesura que ja ha colpejat altres membres del Govern i del moviment cívic independentista, traslladats recentment a presons catalanes.

Alegria al 'Govern’

Tot i que la sentència obre la porta a l’extradició de Puigdemont per ser processat a Espanya, l’independentisme no només ha celebrat la notícia sinó que ha exigit la llibertat de tots els empresonats a l’entendre que es desmunta la principal tesi de Llarena. “Cau un relat fictici de l’Estat espanyol", ha afirmat el president de la Generalitat, Quim Torra, després de visitar els presos independentistes.

Notícies relacionades

L’advocat de l’expresident, Jaume Alonso-Cuevillas també ha celebrat la decisió alemanya: “La batalla principal està guanyada”. L’advocat Gonzalo Boye, també part de la defensa, ha avisat que “la resolució és un primer pas de cara a impedir l’entrega de Puigdemont”, i això apunta a la presentació d’un recurs davant del TC alemany.

Reacció del Govern

El to de la resposta de l’Executiu del PSOE a la decisió judicial alemanya era especialment significatiu. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha evitat entrar a valorar el que s’ha decidit i s’ha limitat a apuntar que en qualsevol cas Puigdemont serà jutjat a Espanya. Mentrestant, el PP exhibia el seu malestar. En un comunicat, l’eurodiputat Esteban González Pons exigia al Govern que suspengui l’aplicació de l’Acord de Schengen a Espanya "fins que s’aclareixi si l’euroordre servirà per a alguna cosa": Espanya ha de fer, argumenta, "allò que faria Alemanya en el cas que algú hagués intentat atemptar contra la seva Constitució" i s’hagués refugiat a Espanya".