RESOLUCIÓ PRÈVIA AL PLE

La Mesa del Parlament ajorna la seva resposta a la suspensió dels diputats

L'ordre del ple de la Cambra s'ha alterat i la primera votació tindrà lloc dimecres a la tarda

zentauroepp42968628 roger torrent mesa parlament bertran180417102653

zentauroepp42968628 roger torrent mesa parlament bertran180417102653

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dimarts ajornar el debat sobre el futur dels cinc diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena. Van deixar en mans dels lletrats de la Cambra catalana la proposta d’una solució a la resolució de deixar sense vot els processats per rebel·lió, però els reunits han al·legat que van rebre l’informe aquest dilluns massa tard i que no l’han pogut estudiar en profunditat en el si dels seus grups parlamentaris.

Per això, tornaran a entaular-se aquest dimecres a les nou del matí, una hora abans de l’inici del ple. Fonts parlamentàries han defensat que en el debat a l’hemicicle previst aquesta tarda no es duu a terme cap votació, ja que s’ha alterat l’ordre del dia i els diputats no s’hauran de pronunciar mitjançant el vot fins dimecres a les 18.10 hores. En aquell moment, ja haurien d’haver fixat la manera de respondre a l’ordenada suspensió.

Acatar i no desobeir

El document segellat pel nou lletrat del Parlament, Joan Ridao, proposa acatar i no desobeir. És a dir, avala la solució proposada pel magistrat del Tribunal Suprem: la substitució temporal dels parlamentaris processats.

L’informe dels serveis jurídics defensa que per garantir el vot dels diputats suspesos (l’expresident Carles Puigdemont, els exconsellers Oriol JunquerasRaül RomevaJordi TurullJosep Rull, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez), aquests poden ser reemplaçats de manera temporal per diputats del mateix grup parlamentari per votar i subscriure iniciatives parlamentàries. La solució compliria les premisses del president Torrent, que aquest mateix dilluns va deixar clar que no permetria que cap diputat es veiés obligat a deixar l’acta ni que s’alteressin majories a l’hemicicle.

L’informe possibilitaria, doncs, que els cinc parlamentaris suspesos mantinguessin les seves actes i que no s’alteressin les majories existents a la Cambra, i garantiria l’efectivitat real dels acords que prenguin en el ple.

Cs i el PPC xoquen amb Llarena

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat amb duresa el nomenament de Ridao al capdavant dels lletrats de la Cambra catalana perquè és exdirigent d’ERC i ha assenyalat que l’informe és "fraudulent" perquè "no hi ha cap conseqüència pràctica entre estar en el ple d’ús de les funcions o estar suspès d’un càrrec públic".

Arrimadas ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, "que no miri cap a un altre costat" i que recorri aquest tipus de decisions davant dels tribunals, com ja han avançat els taronja amb una petició de reconsideració a la Mesa i un recurs d’empara davant del TC. "Les sentències cal complir-les. Estem farts dels privilegis dels independentistes", ha sentenciat.

Els taronja rebutgen qualsevol peripècia per part de la Mesa del Parlament. "La substitució no es pot fer tot i que ho digui Llarena. Suposa innovar la llei electoral i crear drets en els quals la Mesa no té cap competència", asseguren fonts parlamentàries.

Els populars han considerat que la substitució de diputats "seria un frau de llei", respecte a la LOREC i a la normativa parlamentària, i discrepen en una eventual modificació del reglament, com deixen obert els serveis jurídics. Per això, han demanat que els processats "renunciïn" per "no forçar el Parlament". "Ell té una opinió i nosaltres la nostra", ha reblat el diputat del PPCAlejandro Fernández, en una roda de premsa a la Cambra catalana.

Blindatge de les majories

La portaveu de Catalunya en Comú PodemElisenda Alamany, ha conclòs que "el vot de la gent no pot ser vulnerat" i ha insistit a immergir-se en l’informe dels lletrats perquè es doni una resposta "efectiva". Així mateix, ha exigit al Govern del PSOE "que faci els deures" i "acabi amb la judicialització de la política", començant per instar la fiscalia a retirar les acusacions "que ja no se sostenen".

El diputat del PSC i secretari segon de la Mesa, David Pérez, ha assenyalat que el seu grup espera que les dues premisses es puguin complir: la suspensió i la substitució. Així, ha afirmat que estan d’acord amb el fet de "complir de la manera més literal possible la resolució" de Llarena i, alhora, les vies que dibuixa l’informe dels lletrats del Parlament. Ha afirmat que, si aquest dimecres no es forja un acord "tan unànime com sigui possible" de la Mesa, el ple s’hauria de suspendre.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la CUP ha denunciat el "nou paper repressiu que està prenent el Tribunal Suprem", perquè creuen que Llarena "s’ha transformat de jutge a legislador". "Estan rebentant el seu propi Estat des de dins", ha sentenciat. Sobre la seva posició en la Mesa, el diputat Vidal Aragonès ha defensat en roda de premsa que "tenen l’obligació de garantir que aquests diputats puguin exercir amb total llibertat". "No hi ha dreceres", ha advertit a JxCat i a ERC, per deixar clar que no recolzaran una substitució temporal.

La portaveu republicana, Anna Caula, ha reivindicat que "la decisió d’un jutge no pot alterar la majoria parlamentària". Això sí, ha evitat respondre si la seva decisió d’acceptar la substitució temporal suposa un acatament al Suprem i ha apel·lat a l’"interès de tirar endavant els objectius" de l’independentisme.