CISMA INDEPENDENTISTA
La suspensió de Puigdemont trenca la unitat entre JxCat i ERC
ERC es nega a acceptar el tracte diferenciat entre l'expresident i els presos que exigia JxCat
Els socis de Govern s'acusen de mentir i Esquerra dona per "trencada" la confiança entre tots dos
L’enèsima topada entre Junts per Catalunya i ERC a compte d’acatar o desobeir una ordre judicial va provocar aquest dimecres no només la suspensió de l’últim ple del Parlament abans de les vacances, sinó el cisma més profund fins a la data entre els socis del Govern. Els postconvergents van procurar blindarCarles Puigdemont i deixar-lo fora de la suspensió dictada pel Tribunal Suprem, però els republicans es van oposar frontalment a la Mesa de la Cambra a fer distincions entre diputats. Es van acusar mútuament d’"obsessió" amb l’'expresident’; uns per l’afany de venerar-lo i els altres pel propòsit de desposseir-lo de privilegis.
La reunió del tallafoc parlamentari es va iniciar a les 09.20 hores, amb retard a causa d’una trobada convocada per Roger Torrent una hora abans per tal de segellar un acord que evités el xoc davant la resta de diputats. Però les discrepàncies no es van llimar i el president del Parlament va sotmetre a votació de la Mesa la seva proposta de substituir temporalment els sis processats, inclòs Puigdemont.
Segons fonts parlamentàries, JxCat va sol·licitar a Torrent que esmenés la proposta per votar una a una les sis suspensions, però el cap de la Cambra ho va rebutjar. Davant d’aquesta situació, els postconvergents, segons fonts del grup, van optar per dividir el seu vot (Josep Costa va votar en contra i Eusebi Campdepadrós es va abstenir) per provocar un empat que forcés l’ajornament del ple i evidenciar que, d’una banda, acceptaven la substitució dels empresonats, però no la de Puigdemont.
Fonts d’ERC, en canvi, van considerar que Campdepadrós havia trencat la disciplina de vot i ho van atribuir a la "fractura interna" en el si de la formació. Els dos representantsd’ERC a la Mesa van votar a favor de la suspensió, igual com va fer el representant del PSC. Ciutadans es va acabar alineant, en contra d’acatar el Suprem, amb el vot desfavorable de JxCat. Empat a tres. I Torrent va decidir llavors suspendre el ple.
El suposat pacte
En paral·lel al cisma a la Mesa, el presidentQuim Torra i el vicepresident Pere Aragonès es reunien per provar de desencallar una situació que ja era d’alt voltatge. Segons fonts de Presidència, Torra li va retreure a Aragonès l’"incompliment" d’un suposat "acord previ" que, segons les fonts postconvergents, s’havia forjat "al més alt nivell" dimarts a la tarda, i que excloïa Puigdemont de ser substituït. Fonts republicanes van negar "taxativament" l’existència d’aquest suposat pacte, van replicar que només hi havia sobre la taula una "proposta de treball", i van acusar els postconvergents de "mentir".
El president del Parlament, Roger Torrent
JxCat insistia en una solució "excepcional" que només tingués vigència en el ple d’aquesta setmana, sense que afectés Puigdemont, al·legant que la seva suspensió està en l’aire després de la decisió de la justícia alemanya de no entregar-lo a Espanya per rebel·lió, sinó només per malversació, i que no es troba empresonat. Segons fonts parlamentàries, els postconvergents es van mostrar "intransigents" davant de Torrent i van advertir que no facilitarien la celebració del ple sense un acord.
"En cap cas presentarem un substitut per a Puigdemont", repetien i repetien als passadissos de la Cambra catalana. Però alhora deixaven clar que l’expresident "no exerciria" el seu vot en aquest ple, és a dir, que no faria ús de la delegació de vot adequant-se a la seva situació judicial.
En la línia de Llarena
Mentrestant, ERC replicava que "no hi ha diputats de primera i de segona" sense amagar la seva posició procliu a acatar la suspensió, en la línia del jutge Pablo Llarena i del’informe dels lletrats de la Cambra, que plantejava que deleguessin el seu vot i les seves funcions en altres diputats. I els republicans no deixaven de negar per activa i per passiva el pacte previ l’existència del qual els postconvergents no deixaven d’assegurar.
Des de la direcció del grup de JxCat van qualificar d’"al·lucinant" la posició dels republicans perquè "el context judicial no està tancat i pot fer variar moltes coses", ja que d’entrada els diputats suspesos han "recorregut" la decisió del Suprem i han demanat la "llibertat provisional", mentre que "la justícia alemanya ha evidenciat que no hi ha causa de rebel·lió, ni sedició, ni violència".
Encreuament de retrets
Una vegada comunicat que es desconvocava el ple, JxCat i ERC van exhibir a micròfon obert el seu encreuament de retrets. El republicà Sergi Sabrià va qualificar de "gravíssima" l’actitud dels postconvergents per "haver sortit a mentir de manera descarada". "JxCat sap perfectament que no hi havia cap acord", va insistir, i va negar qualsevol fissura en el seu grup parlamentari, i molt menys haver vist deteriorada la seva relació amb Torrent. "Anem a la una", va reconèixer.
"S’han trencat clarament les confiances i lluitarem per cosir-les, però això no treu la gravetat de sortir a aquesta sala i explicar coses que no s’ajusten a la veritat", va denunciar, i va afegir que "la discrepància principal ha sigut dins d’un grup, que fins i tot ha votat diferenciadament a la Mesa." "No podem resoldre els problemes interns de JxCat, si tenen un cap de setmana difícil [pel congrés del PDECat] no és el nostre problema, nosaltres no els hi podem resoldre", va rematar.
Torra conversa amb diversos diputats a l’hemicicle del Parlament /
L’equip de Puigdemont va sortir a defensar a ultrança l’existència d’un acord previ i van assenyalar Torrent d’"incomplir-lo". "Lamentem que el president Torrent s’hagi saltat un acord amb ERC i hagi prioritzat un acord amb el PSC. Demanem a ERC que ens aclareixi quina és la posició de Torrent: o defensa la dignitat dels diputats del Parlament i del país o blanqueja al PSC del 155", va esgrimir el postconvergent Eduard Pujol.
Notícies relacionadesEl portaveu parlamentari de JxCat, Albert Batet, va voler remarcar que el cisma no dinamitarà el Govern. "Hi ha un acord de govern sòlid", va asseverar Batet, mentre el republicà Sabrià va apostar per "cosir" la discrepància frontal en l’àmbit parlamentari sense afectar l’Executiu.
La CUP, contra tots
La diputada 'cupaire', María Sirvent, va acusar a la resta de grups de plegar-se a la "cultura de la por, de l’excepcionalitat i la repressió" i al PSC i a ERC de "donar curs a una resolució que vulnera de manera flagrant els drets dels diputats que han sigut represaliats". Els anticapitalistes van reclamar la convocatòria de la comissió de l’Estatut del Diputat per deixar de debatre "a porta tancada" sobre la resolució de Llarena i, a partir d’aquí, convocar el ple per prendre la decisió definitiva.
Jordi Sànchez Carles Puigdemont Josep Rull Jordi Turull Parlament Roger Torrent Junts per Catalunya