ANIVERSARI

79 anys després, la memòria de les tretze roses continua viva

Massiu i emotiu homenatge a les xarxes socials a les joves executades durant la repressió franquista

trescerosas

trescerosas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 5 d’agost del 1939, tot just acabada la guerra civil, van ser executades 13 dones republicanes al costat de la tàpia del cementiri de l’Almudena de Madrid, en un dels epiodios més terribles de la repressió franquista. Tenien entre 18 i 29 anys, i per la seva joventut van ser batejades com les tretze roses. Totes eren membres de les Joventuts Socialistes Unificades.

En un moment en què la majoria d’edat estava fixada en els 21 anys, nou eren menors en el moment de l’afusellament. La seva història ha sigut recreada en llibres, teatre, documentals i pel·lícules.

La seva memòria continua viva 79 anys després, i aquest diumenge han rebut un massiu i emotiu homenatge a les xarxes socials. El president del Govern, Pedro Sánchez, les ha recordat pel seu nom en un tuit en què ha escrit “continueu vives en la nostra memòria” i ha adjuntat una fotografia.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, també ha dedicat un missatge de “reconeixement i homenatge” en l’aniversari de l’assassinat.

El PSOE ha volgut recordar-les per mitjà de Twitter amb un missatge que assegura que “han passat 79 anys i no ens hem oblidat de vosaltres”.

Notícies relacionades

En un altre tuit, les Joventuts Socialistes han recreat la cançó ‘Cárcel de Ventas, hotel maravilloso’, escrita per les preses, i han escrit: “Per vosaltres companyes, per la vostra lluita i la vostra memòria 79 anys després”. 

Esquerra Unida de Madrid els ha dedicat un missatge a la mateixa xarxa social que reprodueix una frase extreta d’una de la carta que una de les tretze roses, Julia Conesa (19 anys), va escriure a les seves famílies hores abans de morir: “Que el meu nom no s’esborri de la història”.