procés judicial
La justícia belga denega l'extradició automàtica de Valtònyc
El raper balear està reclamat per Espanya per complir una condemna de tres anys de presó per apologia del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces
La justícia belga ha donat un nou revés a l’espanyola al denegar l’extradició automàticadel raperJosep Miquel Arenas, més conegut com aValtònyc. Segons han explicat els advocats de la seva defensa, Simon i Paul Beckaert, el jutge de guàrdia ha ajornat la decisió fins al 3 de setembre a l’espera de rebre les al·legacions de la fiscalia.
“No han acceptat l’extradició automàtica i cal discutir, això significa que el cas està agafant força i volum, que es discutirà, que hi ha una justícia que esperem que mostri ser independent”, ha assenyalat Valtònyc a la sortida del Palau de Justícia de Gant. El raper ha celebrat estar “en llibertat”, a diferència dels polítics catalans empresonats o els joves d’Altsasu, que, ha considerat, no poden tenir “un judici just”.
Un jutjat de Gant, ciutat on viu el músic des de maig, ha celebrat aquest dimarts la primera vista sobre l’euroordre dictada per Espanya. Valtònyc va fugir a Bèlgica després que el Tribunal Suprem ratifiqués la condemna a tres anys de presó per apologia del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces.
A Gant, des del maig
El 24 de maig el tribunal espanyol va dictar una ordre de crida i cerca nacional, internacional i europea davant de la seva marxa d’Espanya. La fiscalia de Flandes Occidental va confirmar, dos dies més tard, que havia rebut de les autoritats espanyoles l’euroordre, però el 5 de juliol un jutge d’instrucció belga va decidir mantenir-lo en llibertat condicional a l’espera que un altre magistrat estudiés el seu cas.
La seva defensa argumenta que no existeix la doble incriminació que s’exigeix per a l’extradició, és a dir, la tipificació anàloga dels mateixos delictes en els dos països. Tot i que el delicte d’injúries a la corona sí que existeix a Bèlgica, els advocats de Valtònyc consideren que s’ha d’interpretar d’acord a les resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. Un tribunal que al març va condemnar Espanya permultar dos joves catalans que habien cremat fotos del rei emèrit.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia