ENTREVISTA

Arrimadas: «L'independentisme tornarà al xoc frontal perquè no té alternativa»

«No blanquejaré a Torra», assegura la líder de Ciutadans, que afirma que «ningú a Europa accepta que hi hagi presos polítics»

«Sánchez va trencar l'acord constitucionalista», diu després de defensar un nou 155 a Catalunya

entrevista-ines-arrimadas / periodico

8
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Inés Arrimadas (Jerez, 1981) afronta el nou curs polític convençuda que l’independentisme prepara una tardor calenta.

–¿Com va viure l’aniversari dels atemptats del 17-A?

–Amb tristesa. Ni tan sols un dia com aquest la Generalitat va poder aparcar el separatisme i va haver de llançar aquesta consigna d’atacar l’Estat, posar la pancarta... A mi em va fer molta pena per les víctimes. Que Torra digui el dia de l’homenatge que cal atacar l’Estat dona una idea del que faran els pròxims mesos.

–Diu que l’ambient està caldejat. ¿En què pot desembocar?

–Membres del Govern o els seus portaveus en els mitjans ho han dit. Necessiten caldejar l’ambient perquè no tenen projecte, ni com materialitzar les seves promeses. L’únic que els queda és escalfar el carrer.

–¿Tem unes conseqüències violentes reals?

–Conseqüències reals ja en té, una altra cosa és que siguin violentes, esperem que això no desemboqui en violència. Però no fa falta perquè sigui molt greu, hi ha un distanciament i una fractura social evident. La fractura social no es genera d’un dia per a l’altre, requereix anys de xup-xup, de dir: ‘ei, vosaltres no sou catalans’. O: ‘cal atacar l’Estat espanyol’. El PP i el PSOE han pactat durant anys amb els que estaven partint la societat, però ara la fractura ja és sens dubte evident.

–L’independentisme nega que hi hagi fractura social.

–Perquè seria reconèixer que l’hagin provocat ells. D’altra banda són contradictoris: neguen la fractura social, però després diuen que hi ha atacs als carrers, i les dues coses no poden ser. Hi ha fractura social, i està generada pel separatisme. El nacionalisme sempre trenca les societats, no és nou. Sempre provoca una fractura interna. I aquí s’ha provocat durant anys amb determinades polítiques. La cirereta ha sigut posar un president de la Generalitat que considera bèsties tarades als que no pensen com ell.

–Vostès animen a retirar llaços grocs. ¿És la millor manera de contribuir a l’apaivagament?

–L’estratègia de l’apaivagament del PSOE s’està demostrant que és un fracàs.

–¿Tan aviat?

–Declaren que atacaran l’Estat i utilitzen els Mossos de forma arbitrària per identificar a qui treuen llaços grocs però no els que els posen. És evident qui vulnera drets dels catalans cada dia.

–¿Però no seria un objectiu desitjable disminuir aquesta fractura social?

–És clar, en això estem tots d’acord. El problema és com ho fem. ¿L’estratègia del PSOE és dir que Torra és molt simpàtic i que aquí no passa res? ¿Mirar cap a un altre costat? És una estratègia equivocada. Pedro Sánchez va trencar l’acord constitucionalista que hi havia per arribar a la Moncloa.

–Veu un canvi de to en la relació entre el Govern i la Generalitat.

–Home, Sánchez va dir que era el Le Pen de la política espanyola, i ara diu que cal dialogar i ens ataca a Ciutadans i no a ell. ¿Com els ho explicaran als votants socialistes, sobretot a Catalunya?

–¿No tem que algú pugui pensar que Ciutadans estava més a gust amb Rajoy que amb Sánchez?

–Qui digui que estem molt a gust és que no coneix la realitat dels nostres càrrecs públics a Catalunya.

–¿Però preferien Rajoy que Sánchez?

–Preferíem les urnes, perquè els espanyols decidissin qui havia de ser el president del Govern.

–¿Creu que hi haurà urnes aviat, unes eleccions generals?

–Sánchez ha incomplert la seva promesa. El que volia era atrinxerar-se en la Moncloa i col·locar-hi els seus amics, que és el que ha fet. I continuarà aguantant els partits separatistes, perquè és allà gràcies a Bildu, a Torra, a Rufián, a Puigdemont... Això té un cost molt gran per a tots els espanyols.

–¿Ciutadans col·laborarà amb el Govern per pujar el sostre de despesa?

–No ajudarem el Govern a apujar impostos de nou als espanyols, a la classe mitjana i treballadora. Ens va costar molta feina la rebaixa fiscal de la classe mitjana, i no la revertirem ara. No donarem recolzament a la pujada d’impostos que el PSOE inclou en la seva política fiscal.

–¿Per què demanen que es torni a aplicar el 155 a Catalunya?

–Perquè les coses que van propiciar-ne l’aplicació continuen vigents. Com l’obertura d’ambaixades per fer apologia de l’independentisme, col·locar fugits de la justícia dins de la Generalitat, la tramitació de la moció de la CUP suspesa pel Constitucional... S’està repetint tot. ¿De veritat que hem d’arribar una altra vegada que marxin 4.000 empreses? Ja hem vist l’anunci de Torra que utilitzarà els Mossos per perseguir els catalans no independentistes.

–¿Preveu una legislatura llarga a Catalunya?

–El separatisme no sap què fer, improvisa cada dia. Està canviant aquest full de ruta 40 vegades. Ara ja parlen d’una república digital. Que es facin un videojoc i juguin allà al procés, que guanyin més punts els que més llaços posin, i que Puigdemont es reuneixi amb líders europeus o el que vulgui... Però que no utilitzin els nostres diners i els nostres drets per jugar. No saben què fer, però tornaran al xoc frontal perquè no tenen alternativa. I perquè al capdavant de la Generalitat han posat gent radical que vol anar al xoc. 

–¿Quina relació té amb Torra?

–Al Parlament ens hem creuat de vegades, i hem parlat una vegada per telèfon. Però amb un senyor que diu que hi ha catalans i després espanyols que viuen a Catalunya, i que expulsa de l’espai públic els que no pensen com ell és molt difícil. No han posat Torra al capdavant de la Generalitat per dialogar, sinó haurien posat un altre perfil. Han posat un radical, un xenòfob que odia els catalans no independentistes i els considera éssers inferiors.

–Però com a líder de l’oposició, ¿no hauria de fer un esforç per encarrilar la situació?

–Ho fem. Jo parlo amb Torra, el saludo. El que no faré és blanquejar a Torra, normalitzar el que està fent Torra. Jo no he canviat de criteri, el que ha canviat és Sánchez, perquè li deu la cadira de la Moncloa. Si és el Le Pen de la política espanyola, ¿per què el convida a passejar pels jardins de la Moncloa? ¿Ha deixat Torra de pensar de manera supremacista? No, la seva ideologia està molt clara. És molt trist que una altra vegada als catalans no independentistes el PSOE ens hagi utilitzat com a moneda de canvi. Cal respectar la legalitat i després buscar consensos. El primer diàleg que s’ha de produir és entre catalans.

–¿Què li sembla el tancament del Parlament fins a l’octubre?

–Em fa molta gràcia. Els independentistes diuen que volen diàleg: doncs on cal dialogar és en el Parlament, i l’han tancat. Jo no he pogut fer una sessió de control des del juny. No és gaire normal. El primer diàleg que cal fer és el públic, i no ens deixen. Cal dialogar entre nosaltres dins de la llei, i sempre que es respectin els drets dels catalans. És la condició prèvia, i a partir d’aquí, el que sigui.

–Els independentistes diuen que la condició prèvia és tractar l’assumpte dels presos.

–Els polítics no decideixen qui entra o surt de la presó. El dia que passi això tindrem un problema molt gros.

–¿Seria positiu per iniciar un diàleg que aquests polítics poguessin esperar el judici a casa?

–La decisió correspon als jutges. Nosaltres fem política i dialoguem dins de la legalitat.

–Alemanya ha denegat l’extradició de Puigdemont per rebel·lió.

–El separatisme està una altra vegada venent això com un èxit, quan si un es llegeix les resolucions diuen coses molt clares. Que accepten l’extradició per malversació, que és un delicte gravíssim. Que no hi ha perill que sigui perseguit per les seves idees: ningú a Europa accepta que hi hagi presos polítics. Que hi va haver violència l’1-O, imputable a Puigdemont, però que no tenia prou magnitud per fer l’ordre constitucional. Tot és un ‘fake’: per a l’independentisme aquesta sentència és com l’oracle de la democràcia, i diu totes aquestes coses.

–¿No té la sensació que la seva victòria en les últimes eleccions catalanes va ser erma?

–35 anys de nacionalisme no se solucionen en 35 dies. La meva victòria va ser un pas importantíssim perquè al món entenguessin que no hi ha un problema entre Catalunya i Espanya, sinó un problema entre catalans. I que no és veritat que Catalunya es vulgui independitzar, ni que vulgui un referèndum: a Catalunya ha guanyat una força política que ni vol la independència ni vol un referèndum. Fins i tot amb els errors del Govern d’Espanya, perquè quin error el de l’1 d’octubre, ningú ha donat recolzament al separatisme. Només l’extrema dreta europea. També ha servit per donar veu a molts catalans, perquè no se sentin sols.

–¿Què hauria d’haver fet el Govern l’1-O?

–Moltes coses prèvies. La gestió en general va ser un fracàs. No s’hauria d’haver permès que s’arribés a aquest punt d’organització. I es va confiar en consellers que estaven posats allà només per desobeir. El Govern va cometre l’error de confiar en els titulars d’Interior [Joaquim Forn] i Educació, Clara Ponsatí. Dos dels membres més radicals del Govern, i resulta que el Govern d’Espanya es fia d’ells. L’error de gestió de l’1-O és colossal.

Notícies relacionades

–¿Què opina del trasllat de Franco del Valle de los Caídos?

Estem disposats a parlar si es tracta de fer una cosa consensuada i que sigui una solució global al Valle de los Caídos. És a dir: no parlar només de l’exhumació, sinó reconvertir el Valle en un espai de reconciliació. Personalment crec que cal fer-ho. Però com Sánchez no té pla de govern es dedica a prioritzar aquesta sèrie de coses, que no sap com durà a terme, i ho fa a correcuita.