DRETS HUMANS
Polèmic vot particular de la jutge Elósegui al Tribunal d'Estrasburg
La magistrada, que va protagonitzar comentaris homòfobs, reclama una multa per a les Pussy Riot per haver ofès els cristians
La resta del TDHE considera que el grup punk no mereix cap reprimenda per una acció a la catedral de Moscou el 2012
zentauroepp41767112 graf6506 zaragoza espa a 24 01 2018 la asamblea parlam180830100049 /
La jutge María Elósegui, la polèmica magistrada que representa Espanya al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg, ha emès el seu primer vot particular per reclamar una sanció al grup punk feminista Pussy Riot per haver dut a terme una protesta a la catedral de Moscou el febrer del 2012, segons informa ‘Eldiario.es’. Un total de 75 eurodiputats van demanar l’hivern passat la recusació d’Elósegui pels seus comentaris homòfobs.
El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg (TEDH) va condemnar Rússia el 17 de juliol per les sancions imposades a les activistes, castigades amb dos anys de presó, i va concloure que les esmentades penes vulneraven la llibertat d’expressió de les condemnades.
En la seva decisió, el tribunal d’Estrasburg va condemnar Rússia a indemnitzar amb 37.000 euros les tres integrants del grup, però la sentència va comptar amb un vot particular. La jutge Elósegui es va oposar a la condemna penal, com els seus companys, però assegura que la protesta de les activistes no només no està emparada per la llibertat d’expressió, sinó que haurien merescut "una sanció administrativa o haver arribat a la conclusió que hi havia responsabilitat civil".
"No estic d’acord amb el fet que hi hagi hagut una violació de l’article 10 de la Convenció [el que protegeix la llibertat d’expressió], perquè l’esmentat article no protegeix la conducta que consisteix a envair esglésies i altres edificis religiosos amb objectius polítics, i tampoc protegeix conductes que impliquin intimidació i hostilitat en contra de la comunitat cristiana ortodoxa”,argumenta Elósegui.
"Dret a resar sense por"
D’acord amb Elósegui, el més proporcional hauria sigut imposar una sanció a les activistes, perquè, segons la seva opinió, els cristians "tenen el dret a resar amb llibertat sense por que tingui lloc dins de l’església una protesta obscena, hostil i fins i tot violenta”, i les integrants de la banda punk "van envair” la catedral.
Notícies relacionadesEl vot particular d’Elósegui assenyala que "l’actitud provocadora" del grup punk pot implicar "l’estereotipat negatiu de la comunitat cristiana ortodoxa", raó per la qual defensa que les activistes van haver de ser sancionades amb multes econòmiques.
Un dels principals arguments esgrimits per la magistrada és que tot i que la llibertat d’expressió protegeix les crítiques polítiques, no inclou "les expressions que són gratuïtament ofensives cap a altres i, per tant, infringeixen els seus drets i no contribueixen de cap manera al debat públic".
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista