PROPOSTA D'ANA PASTOR

El Govern no descarta una intervenció de Torra al Congrés

Artadi demana concrecions a la presidenta de la Cambra i afirma que la seva prioritat és el diàleg

Pujol suggereix a l'independentisme "prendre consciència" perquè "els copets a l'esquena [del Govern central] no els confonguin"

zentauroepp44361430 barcelona  17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043

zentauroepp44361430 barcelona 17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Júlia Regué

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha deixat aquest dimarts la porta oberta a l’eventualitat que el president de la Generalitat, Quim Torra, acudeixi al Congrés dels Diputats a plantejar la seva proposta sobiranista, tal com ha apuntat la presidenta de la Cambra, Ana Pastor. "No ens tanquem, volem saber més detalls, estudiaríem [la proposta] en funció de què vol fer. De moment només és un titular, vegem què vol proposar i estiguem oberts a escoltar tot el que sigui debat i diàleg", ha raonat. Tot i això, ha afegit que el Govern no ha debatut l’oferta i ha afirmat que espera que Pastor ofereixi més detalls. Artadi també ha recordat que qui està ara al Govern és el PSOE.

"¿Estem parlant d’un debat monogràfic sobre drets?, ¿sobre el dret a decidir, que genera consensos grans a Catalunya? No podem dir que no d’entrada, però volem saber-ne els detalls", ha postil·lat la portaveu de l’Executiu, i ha recordat el precedent amb l’expresident Carles Puigdemont, que no va arribar a acceptar l’opció d’intervenir al Congrés.

Mà estesa al diàleg

Artadi ha evitat anticipar els eixos de la conferència del president de la Generalitat, Quim Torra, prevista per a aquesta tarda, però ha remarcat que treballa amb el diàleg com a eix central. "Crec que l’escenari central de tots, del Govern i de les forces polítiques que el recolzen, és el diàleg i la negociació. ¿Això vol dir que ens comprometem a abandonar qualsevol desobediència o unilateralitat? No, vol dir que ens sentim obligats a recórrer a aquest escenari central i a explorar totes les possibilitats", ha puntualitzat.

Sobre la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez, d’un referèndum sobre un nou Estatut, la portaveu ha respost d’una manera més oberta. "El senyor Sánchez s’ha quedat en un titular, sense dir què vol fer. És un pas, però volem sentir més sobre la seva proposta sobre Catalunya", ha afirmat Artadi, i ha afegit que "té una part positiva en el sentit que parla d’un referèndum" si bé ha afegit que "els sembla que la societat catalana no està debatent sobre això i ho corrobora les reaccions del PP i Ciutadans. I és que segurament el camí d’un nou Estatut el recullen ara mateix 17 diputats", ha conclòs.

Advertència d’Eduard Pujol

Un to molt diferent va utilitzar el portaveu de JxCat al Parlament de Catalunya. Eduard Pujol va demanar que no s’oblidi la "repressió" i que se’n "prengui consciència" perquè "els copets a l’esquena no els confonguin", va etzibar en al·lusió als gestos del Govern de Sánchez. "La democràcia i la llibertat continuen amenaçades tot i que el PSOE visqui en campanya permanent. Molts en aquest Parlament són còmplices del 155 i alguns d’aquests dediquen les estones lliures a retirar llaços com si fossin un xèrif", va afegir, i va denunciar l’actitud dels taronges per "incitar a l’odi permanent" i mostrar "falta de respecte envers la llibertat d’expressió". "No podem baixar la guàrdia", va censurar des del faristol. 

El postconvergent va cridar els independentistes a mobilitzar-se de manera pacífica i a exposar la seva "potència" i "serietat cívica". "El poble de Catalunya exigeix tornar a la normalitat i això no passa per tenir presos polítics i gent en l’exili. Passa per donar l’oportunitat i la veu als ciutadans de Catalunya perquè expressin el futur del seu país", va advertir l’Executiu central.

Les 72 hores després del 27-S

Notícies relacionades

Preguntada sobre el reportatge d’EL PERIÓDICO sobre les 72 hores posteriors al 27-S i l’avenç editorial d’un llibre de la directora adjunta de ‘La Vanguardia’, María Dolores García, sobre aquestes mateixes dates, i el fet que el vicepresident del Govern no fos informat sobre l’opció del desplaçament de Carles Puigdemont i altres consellers a l’estranger, Artadi ha evitat avaluar aquestes informacions: "No em pertoca a mi explicar res si no ho fan els protagonistes". Artadi ha afirmat que a alguns d’ells se’ls demana poder explicar-se "quan estan enmig d’un procés judicial". En tot cas ha proposat traslladar la pregunta a l’oficina de l’expresident Puigdemont.

Crítiques de l’oposició per la Diada

Artadi ha respost a les crítiques dels partits de l’oposició al contingut de l’acte institucional del Govern per la Diada, destinat aquest any als presos independentistes i els desplaçats a l’estranger. "Hi ha partits que no han anat mai als actes de la Diada, hàgim fet la Diada com l’hàgim fet". I ha recordat que també hi va haver absències quan la Diada es va dedicar a figures com ara Rosa Parks o quan es va parlar de migracions.