JUSTÍCIA

El Consell d'Europa "no dubta" de l'actuació de jutges espanyols amb Catalunya

Paraules d'agraïment de Borrell a Jagland: "Reconforta"

jcarbo35403935 jueces togas180306190727

jcarbo35403935 jueces togas180306190727 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
EFE

El secretari general del Consell d’Europa, Thorbjorn Jagland,  va assegurar aquest dimarts que no té "cap dubte que els tribunals espanyols estan tractant aquest assumpte [el de Catalunya] d’acord amb la llei espanyola i el Conveni Europeu de Drets Humans.

Després d’entrevistar-se al seu despatx del Palau d’Europa, a Estrasburg (França), amb el ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, Jagland va afegir davant de la premsa que el Consell d’Europa "existeix per protegir els drets individuals" dels ciutadans dels seus 47 Estats membres.

Per això, va dir, la gent té dret a recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, "però després que el seu assumpte hagi sigut tractat pels tribunals espanyols".

Borrell: "Reconforta"

Borrell va agrair, en presència de Jagland, les seves paraules i el seu judici sobre el sistema judicial espanyol. "Després d’estar sentint tot el dia que Espanya viu una espècie de franquisme rediviu i que els tribunals no són independents, reconforta sentir ni més ni menys que el secretari general del Consell d’Europa", va considerar.

El ministre d’Exteriors va afegir que "quan arribi el moment, si és que arriba, ens sotmetrem a la jurisdicció del Consell d’Europa amb tot el respecte", fent referència a les demandes contra Espanya relacionades amb el procés sobiranista a Catalunya.

Borrell es va queixar davant dels periodistes que en alguns mitjans hi hagi una suposada “‘omertá’”, per la qual algunes coses que no interessen no s’expliquen, i va posar com a exemple la resposta de la Comissió de Venècia a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Notícies relacionades

La Comissió de Venècia –òrgan del Consell d’Europa especialitzat en qüestions constitucionals– va respondre a Puigdemont el 27 de setembre del 2017 que el referèndum previst per a l’1-O s’havia de fer d’acord amb les autoritats espanyoles i de conformitat amb la Constitució.

Jagland va afirmar que la solució a la qüestió catalana s’ha de trobar "dins del respecte a la Constitució".