EL DIA DESPRÉS DE LA DIADA
El PDECat retira la moció del diàleg en el marc de la llei pactada amb el PSOE
ERC havia anunciat la seva abstenció i la CUP carregava contra el text, que tenia l'aval del Govern
Socialistes i exconvergents defensaven un procés sense «imposicions» en el «marc de l'ordenament jurídic»
zentauroepp44438007 madrid 25 07 2018 politica reuni n de la diputacion perm180912115118
El PDECat ha decidit retirar la moció pactada al Congrés amb el PSOE en què es defensava el diàleg sobre el procés sobiranista “en el marc de l’ordenament jurídic vigent”, un afegit proposat pel grup socialista i acceptat inicialment per la formació postconvergent. Així ho anunciarà la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, després del cisma provocat per aquest acord en el sobiranisme. ERC havia decidit finalment no recolzar-la i la CUP ha posat el crit al cel. A més no tots els diputats postconvergents a la Cambra baixa estan d’acord amb el text que s’havia d’aprovar aquest dijous al Congrés.
En la moció, promoguda pel PDECat i que arriba l’endemà de la massiva manifestació independentista de la Diada en la quall’ANC va exigir fermesa per fer realitat la república catalana, el PSOE i els postconvergents instaven el Govern de Pedro Sánchez a iniciar un procés de diàleg polític “sense imposicions ni impediments” que permeti a la societat catalana “determinar el seu futur en el marc de l’ordenament jurídic vigent”. La inclusió d’aquesta última frase, l’apel·lació a la llei, és fruit d’una esmena socialista acceptada pel PDECat.
El PSOE va donar en un primer moment per fet que el document sortiria aprovat amb els suports, a més dels autors de la moció, d’ERC, Podem i els seus satèl·lits i el PNB, els mateixos que van recolzar la moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy. Però els republicans s’han despenjat a última hora i s’abstindran. Amb el PP i Ciutadans en contra, la situació era d’empat. Ana Oramas, de Coalició Canària, tenia la clau per decantar la votació en un sentit o l’altre.
Divisió al PDECat
Al si dels diputats delPDECatno hi havia unanimitat. Uns recolzaven la moció i retreien aERCla “irresponsabilitat” de posar en perill la seva aprovació. Però hi havia qui estava totalment en contra del text. Per si la confusió fos poca, des de la Generalitat, la portaveuElsa Artadisortia en defensa del diàleg en el marc de la llei perquè “sempre hem cregut que en el marc actual” es pot convocar unreferèndum d’autodeterminació. Artadi ha insistit que l’“escenari central” de l’Executiu deQuim Torra–on conviuen PDECat i ERC– és el diàleg.
En canvi, el republicàJoan Tardàha justificat el seu pas a l’abstenció en el fet que “l’acordat pel PDECat i el PSOE està per sota deldiàleg sense condicionsque havíem pactat amb el Govern”. També la intervenció del diputat del PSCJosé Zaragozaen el debat de la moció ha mogut els republicans a l’abstenció. El socialista ha etzibat que “els dos governs anteriors s’havien donat l’esquena per no dialogar, per no cooperar. Als independentistes els ha anat bé. Només els interessa l’autodeterminació. Contra Rajoy vivien millor. Però ja no tenen excusa”.
En el PDECat asseguren que ERC s’havia compromès dimarts a votar a favor. Els postconvergents favorables al text argumenten que la menció a l’“ordenament jurídic vigent” no implica cap renúncia al referèndum d’autodeterminació, perquè aquest, segons el seu parer, és possible convocar-lo sense canviar la llei. “Si aquesta moció s’aprova haurem enviat el missatge que és possible resoldre el conflicte per les vies democràtiques”, va dir durant el debat Carles Campuzano, del PDECat, que també va reconèixer que encara s’està “lluny de poder entreveure solucions a aquest conflicte”.
Notícies relacionadesI mentre ERC s’absté, la CUP considera que la moció “vulnera greument la voluntat popular del poble de Catalunya” i que és “una mostra més de la intenció de tancar en despatxos el que la gent, de forma autoorganitzada, ha aconseguit als carrers”.
Un resultat clau
El resultat de la votació aquest dijous era molt important. Per al Govern, podia significar tenir o no tenir el suport del Congrés en la seva estratègia a Catalunya, basada en el diàleg amb la Generalitat a través de reunions bilaterals. Però fonts socialistes van insistir aquest mateix dimecres –abans de la marxa enrere del PDECat–, després del cop de porta d’ERC, que la moció no era seva sinó del PDECat, que ells s’havien limitat a esmenar-lo. La sort de la proposta, van insistir, no els afectava en excés. És més, si finalment sortia rebutjada per la falta d’acord amb els republicans, van assegurar, no seria una mala notícia, perquè evidenciaria la divisió entre els dos partits del Govern de Catalunya.
- La torre de Jesús suma 142,5 metres a falta de coronar-la amb una gran creu
- Moviments empresarials després del procés El consell de Molins decideix tornara ubicar la seu social a Catalunya
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Segona ronda L’Espanyol fracassa a Barbastre i diu adeu a la Copa
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres